Gevelbepleistering of crepi met isolatie
Merkt u jaarlijks aan uw energiefactuur dat uw woning onvoldoende geïsoleerd is? Heeft uw gevel daarnaast nood aan een fikse opknapbeurt? Dan kan het een goed idee zijn om beide te combineren, door uw gevel te bepleisteren, maar eerst ook te voorzien van extra isolatie.
Gevelbepleistering, ook wel crepi genoemd, is een methode om uw gevel te verfraaien met een mooie pleisterlaag. Onder deze pleisterlaag worden isolatieplaten geplaatst, zodat u in één handeling ook nog eens een huis met een hoger energierendement verkrijgt.
Wat is bepleistering voor uw gevel precies?
Gevelbepleistering bestaat over het algemeen uit twee soorten crepi: kunstharsbepleistering en minerale sierpleister.
De bepleistering met kunsthars wordt in de volksmond ook wel eens siliconenpleister of synthetische pleister genoemd. Deze variant kan op vrijwel elke gevel worden aangebracht.
Minerale sierpleister is daarentegen een geheel natuurlijke methode die bestaat uit een mengeling van zand, kalk en cement. Minerale sierpleister is iets meer gevoelig voor weersinvloeden en scheurtjes, maar u kunt het wel dikker aanbrengen dan kunstharspleister.
Beide soorten bepleistering hebben kenmerkende voor- en nadelen. Welke soort crepi het meest geschikt is voor uw gevel bespreekt u het best met een expert.
→Uw gevel laten isoleren en bezetten met crepi?Contacteer ons voor een gratis offerte
Hoe wordt gevelbepleistering met isolatie aangebracht?
Wanneer u bepleistering met isolatie plaatst, dan wordt dit in verschillende lagen aangebracht. Hierdoor wordt een zeer sterk geheel gevormd, waarbij scheuren en mankementen vrijwel geheel voorkomen worden. Ook verkrijgt uw huis een hogere isolatiewaarde en dit heeft dan weer een positief effect op de jaarlijkse kosten van uw energierekening.
Het onderstaande stappenplan geeft in grote lijnen weer hoe het aanbrengen van crepi of bepleistering met isolatie in zijn werk gaat.
Stap 1: Plaatsen van de isolatie
Allereerst worden de isolatieplaten op de gevel geplaatst. Dit gebeurt door middel van kleefmortel en speciale pluggen. De dikte van de isolatie kunt u zelf bepalen, maar deze ligt ongeveer tussen de 6 en 12 centimeter. Bij raamkozijnen kunt u eventueel opteren voor iets minder dikke platen.
De isolatieplaten hebben een uitstekend isolerende werking, maar zullen daarnaast ook een gunstig effect hebben op de levensduur en werking van de gevel. Ze voorkomen in grote mate scheurvorming, en daarmee ook vochtproblemen.
Stap 2: Plaatsen van uitvlakkingsmortel met glasvezelbewaking
Om de isolatie op uw gevel extra sterk te maken, wordt er een speciale uitvlakkingsmortel geplaatst. Deze bevat wapening van glasvezels, zodat het u een effen en egaal geheel krijgt. Deze uitvlakkingsmortel moet vervolgens goed uitdrogen.
Stap 3: Voorstrijken van de uitvlakkingsmortel
Wanneer de uitvlakkingsmortel op de isolatielaag goed is uitgedroogd en –gehard, moet deze vervolgens behandeld worden met voorstrijk. Dit is een middel dat een goede hechting garandeert van de pleisterlaag, zodat deze niet zal afbrokkelen of afbladderen.
Stap 4: De bepleistering of crepi aanbrengen
Dan is het eindelijk tijd om de pleisterlaag aan te brengen. Deze laag crepi geeft uw woning een volledig nieuwe uitstraling, waardoor uw gevel er weer piekfijn zal uitzien. U kunt hiervoor kiezen uit honderden verschillende kleuren en afwerkingen.
Na de bepleistering moet ook deze laag goed uitdrogen om een goede hechting te waarborgen. Doe de werkzaamheden dus enkel bij droog weer!
Meer over crepi
Uw gevel piekfijn dankzij Fassado Gevelreiniging en Gevelrenovatie
Wilt u verzekerd zijn van een uitstekende afwerking en een gevel als nieuw? Doe dan een beroep op Fassado, en bel ons nu! Wij zijn al jaren specialist op het gebied van gevelbepleistering en kunnen de crepi met isolatie precies volgens uw voorkeuren en wensen toepassen. Informeer vrijblijvend naar de vele mogelijkheden.