Sierpleister plaatsen op gevelisolatie: waarop letten?

Sierpleister plaatsen op gevelisolatie: waarop letten?
Geschreven op 9 november

Je gevel vernieuwen en tegelijkertijd ook isoleren: het kan! De combinatie van buitengevelisolatie en decoratieve sierpleister is in de laatste jaren enorm aan populariteit gestegen. Logisch, want dat zijn direct twee vliegen in één klap. Zowel degenen die aan een nieuwbouw beginnen als eigenaars die denken aan een renovatie hebben baat bij deze handige combinatie. Om een zo kwalitatief mogelijk resultaat te verkrijgen, zal je toch op enkele dingen moeten letten! Hieronder een kleine checklist.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

De voorbereiding is het belangrijkst

Voorbereiding is het halve werk en dat is bij het aanbrengen van gevelisolatie en sierpleister ook zo. Ten eerste zal je zeker het contact met bouwvocht moeten vermijden en ook eventuele vochtproblemen zoals opstijgend vocht verhelpen alvorens te beginnen aan de isolatiewerken.

Ook de plaatsing van regenwaterafvoeren moet zo snel mogelijk worden doorgevoerd om vochtproblemen te voorkomen. Andere bouwdelen zoals dorpels, plinten en dakdelen moeten eveneens eerst geplaatst worden alvorens de werken van start kunnen gaan.

De lijmlaag: zorg voor voldoende hechting

Zowel PU-schuim, poedervormige lijm als kant-en-klare pasta kunnen gebruikt worden als lijmlaag en worden ter plaatste gemaakt. Waar je zeker wel op moeten letten is dat er minstens 40 % van de isolatieplaat én van de ondergrond bij het aanbrengen van de laag voorzien wordt van lijm. Hiermee zorg je namelijk voor voldoende hechting. Een handig hulpmiddel hiervoor zijn mechanische bevestigingsmiddelen.

De keuze van je isolatiemateriaal

De beste keuze voor je isolatiemateriaal is isolatie in plaatvorm, die bestaat uit verschillende lagen. Zo heb je een wapeningslaag, tussenlaag of voorstrijklaag, afwerklaag en verflaag.

De wapening dient als grondlaag en wordt over de gehele isolatie aangebracht. Eventueel kan er ook voor een tussenlaag gekozen worden die zorgt voor een betere hechting, absorptie en homogeniteit van de kleur. Daarna komt de afwerkingslaag erop die kan bestaan uit siliconenhars, acrylaatdispersie, mineraalgebonden pleister of silicaat. De afwerking kan in kant-en-klare pasta geleverd worden of als hardverlijmde bekleding.

Deze laatste zorgt niet alleen voor bescherming, maar ook voor het mooie uitzicht van je gevel. Deze laag bestaat om die reden uit verschillende kleuren en structuren waaruit je kan kiezen. Ten laatste komt er een verflaag over het pleistersysteem die meestal uit dezelfde materialen bestaat als de afwerkpleister. Deze extra laag beschermt de gevel tegen hevige weersomstandigheden, vervuiling en veroudering.

Sierpleister plaatsen met gevelisolatie: Fassado helpt je op weg

Wil je graag een expert spreken over je verbouwingsplannen of zou je de mogelijkheden met één van onze specialisten willen bespreken? Wij bij Fassado helpen je graag verder met al je vragen en bekijken samen met jou naar wat mogelijk is naargelang jouw noden en wensen.

Praat vandaag nog met een expert! Wil je liever direct een afspraak maken? Contacteer ons nu.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan