Wanneer u kiest voor sierpleister op uw gevel, kunt u grofweg uit twee verschillende soorten kiezen: minerale sierpleister en kunstharspleister.
Beide opties hebben elk hun eigen kenmerkende voor- en nadelen en zijn niet per definitie beter of slechter dan de andere keuze. Veel hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en wensen.
In dit artikel leggen wij de verschillende eigenschappen van deze twee soorten sierpleister aan u voor, opdat u een weloverwogen keuze kunt maken.
1. Minerale sierpleister: eigenschappen en kenmerken
Minerale sierpleister wordt ook wel ‘krabpleister’ genoemd, omdat deze pleister tijdens het plaatsen wordt afgewerkt met een krabbord. Deze pleister bestaat uit een mengsel van natuurlijk materialen, namelijk zand, cement, water, kalk en soms ook pigment voor een bepaalde kleur. Het is daarmee een ecologisch verantwoorde keuze. Minerale sierpleister heeft een zeer damp-open karakter, waardoor de gevel snel kan uitdrogen bij natte weersomstandigheden.
Op zoek naar sierpleister voor uw woning? Bel ons 0800 61 160
Ook is minerale pleister sterk waterkerend, water kan goed worden afgedreven en blijft niet onnodig in uw gevel aanwezig. Veelal wordt wel de onderkant van de woning voorzien van een gevelplint, om te voorkomen dat grondwater in de gevel terecht komt. Minerale pleister is wat dikker dan kunstharspleister, meestal zo’n 1,5 centimeter. Hierdoor kunt u uitstekend oneffenheden en beschadigingen in uw gevel wegwerken met minerale sierpleister.
De overduidelijke voordelen van minerale sierpleister zijn de damp-open en waterkerende eigenschappen. Het is een ecologisch product en daarmee niet belastend voor het milieu. U kunt met minerale sierpleister heel goed kleine beschadigingen wegwerken, dit scheelt aanzienlijk in
renovatiekosten.
De voor- en nadelen van minerale sierpleister
Minerale pleister heeft een fraai authentiek uiterlijk, geschikt voor een veelvoud aan panden. Een minpuntje van minerale pleister is een ietwat grotere gevoeligheid voor vervuiling door micro-organismen, zoals algen, mossen en schimmels. Door te kiezen voor een gladde afwerking kunt u dit echter deels al voorkomen.
Wil u ook sierpleister laten plaatsen? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs
2. Kunstharspleister: eigenschappen en kenmerken
Kunstharspleister staat ook bekend onder benamingen als siliconenpleister of synthetische pleister. Kunstharspleister is licht elastisch en daarmee erg veelzijdig.
Het kan in zeer dunne laagjes op uw gevel worden aangebracht. Kunstharspleister is echt 100% waterdicht en voorziet uw gevel daarmee van een solide front tegen vocht en water. Uw gevel zal tevens ook altijd hetzelfde er uit zien, omdat vocht de gevel niet donkerder maakt. Ook voorkomt u dat organismen als algen en schimmels zich aan uw gevel hechten met kunstharspleister.
De voor- en nadelen van kunstharspleister
Kunstharspleister kan in zeer dunne lagen worden aangebracht, waardoor u nagenoeg geen last heeft van ruimteverlies. Kunstharspleister is tevens erg strak af te werken, mede vanwege de hoge elasticiteit.
Het beschikt over uitstekende waterkerende eigenschappen en is geheel waterdicht. Kleine minpuntjes zijn de minder sterke dekking bij kleine beschadigingen vanwege het feit dat de lagen dunner zijn. Ook zijn nieuwe beschadigingen sneller zichtbaar hierdoor.
Welke soort sierpleister is dan het beste voor u?
Op deze vraag is niet heel gemakkelijk een antwoord te geven, dit ligt echt aan uw persoonlijke wensen en voorkeuren. Ook zult u allicht na moeten denken over zaken als regenbelasting in uw regio, en de uitstraling van uw woning die u wilt behouden. Indien u dat wenst, kan Fassado: gevelbepleistering, gevelisolatie & gevelbescherming u in elk geval uitsteken adviseren over de vele opties die voorhanden zijn.Contacteer vrijblijvend Fassado.