Crepi en gevelisolatie zijn twee termen die uitstekend met elkaar samen gaan. Crepi is een fantastische methode om uw gevel te renoveren en van een nieuw en fris jasje te voorzien. Gevelisolatie is weer een goede manier, om uw jaarlijkse energiekosten beduidend lager te krijgen. Gevelisolatie en crepi zijn prima met elkaar te combineren, zeker indien u de klus in één keer laat klaren. In dit artikel meer informatie over beide.
→ Uw gevel laten isoleren en afwerken met crepi?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
Spring snel naar: Welke soorten crepi zijn beschikbaar? - Hoe wordt crepi op uw gevel aangebracht? - Crepi reinigen - Voordelen van crepi? - Enkele misvattingen over crepi - Wat is de kostprijs van crepi?
1. Welke soorten crepi zijn beschikbaar?
Crepi, ook wel sierpleister genoemd, bestaat in grofweg twee varianten.
- U kunt kiezen voor minerale sierpleister, die geheel van ecologische producten wordt gemaakt.
- Ook kunt u opteren voor kunstharspleister. Beide soorten crepi hebben elk specifieke voor- en nadelen, in dit artikel kunt u precies teruglezen welke kenmerken elke soort heeft.
1.1 Minerale sierpleister
Minerale sierpleister is een gevelbepleistering die zich kenmerkt door de ecologische samenstelling. Deze gevelpleister is ook heel vochtwerend. Het product is in feite een mix van kalk, cement en zand. Een ander groot voordeel van minerale pleister is dat het product in iets dikkere lagen op de gevel kan worden aangebracht, waardoor gaten en andere oneffenheden in de muur vlot kunnen worden weggewerkt. Het nadeel van deze crepi? Hij neemt wat sneller vuil op en er kunnen ook mossen op groeien. Daarnaast is het product vrij uitgehard van aard, waardoor er sneller scheuren in komen.
1.2 Kunstharspleister
Kunstharspleister is zoals de naam het zelf zegt een crepi op basis van kunsthars. U kan dit product ook vinden onder de naam synthetische pleister of siliconenpleister. Het belangrijkste verschil met minerale pleister is de soepelheid. Kunstharspleister is behoorlijk elastisch en laat niet zo snel scheuren zien. Het neemt ook minder vuil op dan de andere soort. Overweegt u ook gevelisolatie? Dan wordt vrijwel altijd voor kunsthars gekozen. Een ander voordeel is dat het makkelijk op verschillende soorten materialen kan worden aangebracht.
1.3 Welke crepi kiezen bij isolatie?
U kunt beide soorten pleister prima aanbrengen over isolatie, maar over het algemeen wordt kunstharspleister geprefereerd. Waarom? Omdat deze sierpleister elastischer is, waardoor de kans op scheuren kleiner is. Ook betreft het een geheel kras- en stootvrij en 100% waterdicht materiaal. Niettemin kunt u ook prima minerale pleister over isolatiematerialen aanbrengen.
→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een offerte
2. Hoe wordt crepi op uw gevel aangebracht?
Wanneer crepi over isolatiematerialen heen wordt aangebracht, dan gebeurt dit in enkele stappen:
- Allereerst wordt de gevel geprepareerd voor het aanbrengen van de isolatie.
- Vervolgens worden de isolatiematerialen bevestigd met kleefmortel en speciale pluggen.
- Daarna wordt mortel gebruikt om het oppervlak mooi egaal te maken als basis voor de crepi. Hiervoor wordt doorgaans speciale wapening gebruikt in glasvezel. De hoeken worden met behulp van hoekprofielen verstevigd.
- Daarna wordt voorstrijk aangebracht voor een goede hechting van de crepi.
- Als laatste wordt dan ook echt de sierpleister aangebracht.
- Wanneer het geheel eenmaal is uitgedroogd, heeft u een ijzersterke gevel die nog heel wat jaartjes mee zal gaan.
3. Reinigen en onderhouden van crepi
Alle gevels worden hoe dan ook vuil. Maar het voordeel van beide soorten crepi is de gemakkelijke reiniging, nadat het eenmaal is aangebracht. Gewoon met water kan pleister eens in de zoveel jaren worden gereinigd, zodat vuilresten en bijvoorbeeld ook algen en mossen kunnen worden verwijderd. Dat kan zelfs met een gewone tuinslang. Let wel altijd goed op en ga voorzichtig te werk, gebruik zeker niet bij alle soorten crepi een hogedrukreiniger. Daarmee kunt u de crepi namelijk beschadigen.
U kunt ook heel wat vorming van vuil voorkomen door de gevel extra waterafstotend te maken. Zo kunt u een zogenoemde grondeerlaag op de gevelpleister aanbrengen. Dat is een doorzichtige laag die de gevel extra goed waterdicht maakt. Zeker bij witte crepi past u dat best toe.
Verder is ook neerslag een bron van vervuiling op de gevel. U kan ook enkele dingen doen om regen op uw crepi tegen te gaan:
- Zorg ervoor dat de rand van het dak minimaal 5 cm voor de gevel uitsteekt.
- Vensterbanken moeten ook ver genoeg voor de gevel uitsteken, opnieuw is 5 cm aangeraden.
- Dorpels van deuren en poorten moeten ook ver genoeg uitsteken
- U kunt uitstekende vensterbanken en dorpels ook een stootrand of een afwateringsprofiel geven.
- Breng een kap aan op verluchtingsroosters en ventilatiekanalen en de uitgang van de dampkap vanuit de keuken.
- Plaats gevelplinten tegen opstijgend vocht of vuil aan de onderkant van de gevel.
Op zoek naar plakker of stukadoor? Bel ons 0800 61 160
4. Andere voordelen van crepi op de gevel
- Crepi is een zeer veelzijdig materiaal dat waterkerende eigenschappen heeft.
- Uw gevel wordt erg goed beschermd tegen allerhande soorten vocht en weersomstandigheden.
- Uw gevel is met crepi mooi egaal en u kunt uw gevel in allerlei leuke kleuren afwerken met crepi: er zijn meer dan 800 verschillende kleuren beschikbaar.
- Ook de afwerking kunt u erg vrij bepalen, van super strak tot speciale effecten en afwerkingsmethoden.
- Uw gevel is goed beschermd én geïsoleerd met crepi.
5. Enkele misvattingen over gevels met crepi
5.1 Crepi scheurt gemakkelijk
Crepi gaat na lange tijd inderdaad wat scheurtjes vertonen. Maar een hedendaagse kunstharspleister is behoorlijk elastisch en zorgt ervoor dat de gevel aardig wat jaartjes scheurvrij blijft, en dan nog zijn de scheuren zeker niet groot
5.2 Je krijgt zwarte strepen onder de vensters van vuil en vocht
Dit is een fout die in het verleden werd gemaakt. Tegenwoordig is daar wel een oplossing voor. Men kan nu een afwateringsprofiel plaatsen zodat neerslag niet meer in de gevel kan dringen op die gevoelige plaatsen.
6. Wat is de kostprijs van crepi op uw gevel?
Crepi aanbrengen op uw gevel kost gemiddeld tussen 100 en 200 euro per vierkante meter.
Bij een gevelrenovatie met crepi gaat men meestal ook meteen over tot het aanbrengen van gevelisolatie. De voordelen zijn dan ook interessant: het brengt een besparing mee op uw energiefactuur en het binnenklimaat wordt aangenamer in uw woning. De meest courante gevelisolatie om te combineren met crepi is isolatieplaten waar dan kunstharspleister op wordt gezet. De prijs van zo'n project is vooral afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal. EPS-isolatieplaten zie je daarbij het meeste, maar er zijn nog alternatieven.
Wilt u ook meteen gevelisolatie aanbrengen bij de crepi? Hou dan rekening met prijzen tussen 200 en 250 euro per vierkante meter.
Let op: dit zijn slechts richtprijzen om u een eerste idee te geven. Er zijn nog een aantal specifieke bijkomende vragen die voor u belangrijk zijn om een exacte kostprijs te bekomen voor uw project. Lees hier welke zaken nog belangrijk zijn voor de exacte prijs van uw crepi.
Wilt u precies weten hoeveel gevelisolatie met crepi voor uw woning zal kosten? Neem dan contact op voor een afspraak met Fassado: gevelbepleistering, gevelisolatie & gevelbescherming.