Doorslaand vocht op de gevel! Wat nu?

Doorslaand vocht op de gevel! Wat nu?
Geschreven op 22 mei

Heeft u sinds korte tijd last van vochtige plekken op uw binnenmuren? En kunt u dit op meerdere plaatsen in huis waarnemen?

Er zijn meerdere vochtproblemen die vochtige muren in huis kunnen veroorzaken. Eén van deze oorzaken is doorslaand vocht op de gevel. Doorslaand vocht komt voor wanneer een gevel in bepaalde mate verzwakt, verouderd of simpelweg niet goed onderhouden meer is en daardoor water doorlaat.

Uw gevel kan met de tijd poreus en sensitiever worden voor vocht. De porositeit van het gesteente biedt sneller plaats aan het binnensijpelen van vocht. Wanneer dit proces eenmaal in gang is gezet, zal het vocht steeds dieper in uw muren dringen en zodoende ook de binnenzijde ervan beginnen aantasten.

Laat uw gevel water door? Dan dient u hier zo snel als mogelijk iets aan te doen om verdere schade te voorkomen.

Vocht in uw gevel? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Wat is doorslaand vocht en hoe ontstaat dit op de gevel?

Gevels bestaan in vele vormen en maten, maar zijn over het algemeen vervaardigd van metsel- en voegwerk. Soms wordt hier overheen nog een laag gevelpleisterwerk aangebracht. Na verloop van tijd zal de kwaliteit van deze materialen afnemen, bijvoorbeeld onder invloed van de diverse weersomstandigheden die ons land rijk is.

Bakstenen en metselwerk zijn van nature al een beetje poreus, hetgeen aangeeft dat deze materialen een enigszins zuigende werking hebben. Na meerdere jaren blootstelling aan regen, wind en kou zal deze porositeit toenemen door slijtage. In dat geval biedt deze verzwakking plaats aan water en vocht, om in uw gevel te trekken. Uiteindelijk zal uw gevel verzadigd raken met vocht.

Dit vocht zal op den duur via de buitenzijde van uw gevel tot de binnenzijde doordringen, alwaar het ook materialen zoals sierpleister en behang zal aantasten. U kunt dan te maken krijgen met vochtige muren, een verhoogde luchtvochtigheid in huis en op termijn allicht ook extra gevolgen zoals schimmelvorming, salpeter en muurzouten. Het is dus zaak uw gevel in een goede conditie te behouden.

Hoe doorslaand vocht op de gevel voorkomen?

Een sterke gevel staat gelijk aan droge muren. Met andere woorden: houd uw gevel in de gaten en onderneem actie indien u vochtige muren of sporen van mankementen bemerkt. Hoe dan ook bent u het beste af met het periodiek impregneren van uw gevel met een speciaal waterafstotend middel. Dit zal de kwaliteit van het metselwerk ten goede komen. Uw gevel zal dan niet alleen minder poreus zijn, maar ook vele malen sneller uitdrogen waardoor vocht en water niet meer in uw gevel zullen blijven.

Daarnaast is het raadzaam om eens in de zoveel tijd uw gevel aan een algemene inspectie te onderwerpen. Fassado Gevelreiniging en Gevelrenovatie kan u hierbij helpen. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van gevelrenovatie en -reiniging kunnen wij in één oogopslag eventuele mankementen en probleemgebieden herkennen. Vervolgens voorzien wij u natuurlijk van duidelijk advies over mogelijke behandelmethoden, die uw gevel weer waterdicht krijgen.

Heeft u het vermoeden dat uw gevel water doorlaat? Bel ons dan meteen. Wij zullen zo snel mogelijk bij u ter plaatse zijn.

Meer over doorslaand vocht op de gevel

  • Buitengevel laten injecteren tegen vocht bij gevelrenovatie?
  • Hoe je gevel beschermen tegen weersinvloeden
  • Gevel laten impregneren: wat kost dit?
  • Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

    Vraag je gratis geveldiagnose aan