Doorslaand vocht op de gevel is een veelvoorkomend probleem dat alles behalve onschuldig is. Meer zelfs, doorslaand vocht kan ernstige structurele schade veroorzaken. Het ontstaat wanneer water van buitenaf de muren binnendringt en vervolgens tot in de binnenmuren vochtplekken kan vormen. Dat kan de stabiliteit van de gevel in het gevaar brengen en gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Gelukkig kan je doorslaand vocht relatief makkelijk aanpakken. We vertellen je er graag alles over.
Vocht in uw gevel? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs
Hoe ontstaat doorslaand vocht?
Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater de buitenmuur van een gebouw binnendringt en zich een weg baant naar de binnenmuur. Die infiltratie kan verschillende oorzaken hebben, zoals beschadigde voegen, poreuze bakstenen, scheuren in de gevel of een slecht waterafvoersysteem. Vooral oudere gebouwen zijn vaak kwetsbaar voor doorslaand vocht. De gevel takelt in de loop der jaren namelijk af.
Is het dan zo erg dat de gevel vocht doorlaat? Helaas wel. Het vocht dat de muur binnendringt, kan leiden tot diverse problemen. Er zullen zich schimmels vormen, de isolatiewaarde vermindert en de bouwmaterialen worden zodanig aangetast dat er structurele problemen kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk om een vochtige gevel zo snel mogelijk te herstellen.
Hoe kan je doorslaand vocht voorkomen?
De meest efficiënte manier om doorslaand vocht te voorkomen, is door middel van gevelimpregnatie. Gevelimpregnatie is een methode waarbij een waterafstotend middel op de buitenmuur wordt aangebracht. Dat middel dringt diep door in de poriën van de gevel en vormt een onzichtbare barrière tegen vocht. Zo wordt de gevel waterafstotend en kan regenwater niet langer in de baksteen dringen.
Het proces van gevelimpregnatie is relatief eenvoudig, maar het vereist vakkennis en expertise. Het impregnatiemiddel moet gelijkmatig worden aangebracht, zodat alle poriën van de gevel doordrongen worden. Het is belangrijk om dit door een professional te laten doen om optimale resultaten te garanderen.
Hoe gaat dat precies, een gevelimpregnatie?
Gevel herstellen indien nodig
Gevelimpregnatie is een proces dat begint met een grondige inspectie van de gevel, waarbij eventuele schade wordt geïdentificeerd en gerepareerd. Grote barsten en scheuren moeten opgevuld worden, enkel een effen gevel kan namelijk geïmpregneerd worden.
Gevel reinigen
Alvorens we aan de impregnatie kunnen beginnen, moet de gevel grondig gereinigd worden. Dat doen we met professionele producten. Het is belangrijk dat alle groenaanslag, zoals algen en mossen, verwijderd worden en dat er ook geen laagje vuil meer aan de bakstenen kleeft. Zo kan het impregnatiemiddel binnendringen in de poriën van de bakstenen.
De gevel impregneren
Nadat de gevel gedroogd is, wordt een geschikt impregnatiemiddel geselecteerd. Dat kan een middel op waterbasis of op siliconenbasis zijn, afhankelijk van de gevelsamenstelling. Het gekozen middel wordt gelijkmatig aangebracht met behulp van een lagedrukspuit, roller of kwast. Na absorptie en uitharding ontstaat een waterafstotende barrière die de gevel beschermt tegen vochtindringing.
Ook leuk om te weten: een gevelimpregnatie zal de gevel niet alleen droog houden, maar voorkomt ook dat er zich vuil of schimmels op de bakstenen kunnen vormen.
Gevelrenovatie met crepi tegen doorslaand vocht
Is de gevel aan vernieuwing toe of wil je van de gelegenheid gebruik maken om je woning in een nieuw jasje te steken? Dan raden we je aan om een gevelrenovatie met crepi te overwegen. Het is een bijzonder populaire manier om je gevel een nieuw leven te geven.
Crepi is een sierpleister die op de buitenmuur wordt aangebracht. Bovendien verbetert het de thermische isolatie van het gebouw en geeft het de gevel een frisse, moderne uitstraling. Ook niet onbelangrijk: crepi is bijzonder onderhoudsvriendelijk.
We onderscheiden minerale crepi en synthetische crepi. Minerale crepi, samengesteld uit de natuurlijke materialen zand, cement en kalk, biedt een natuurlijke uitstraling en een poreuzer karakter. Het staat bekend om zijn ademend vermogen en het kan gebruikt worden om oneffenheden weg te werken in de muur, waardoor het geschikt is voor oudere gebouwen. Daarentegen bestaat synthetische crepi uit polymeren zoals acryl of siliconenharsen en biedt het een strakkere, gladdere afwerking. Het is minder poreus, oogt moderner, beschermt ook extra goed tegen water en scheurt minder snel.
Tip: je kan crepi makkelijk combineren met gevelisolatie. Zo geef je je woning een echte make-over. De energiefactuur wordt lager en de waarde van je woning stijgt.
Fassado voorkomt doorslaand vocht in jouw omgeving
Fassado is gespecialiseerd in het beschermen van gebouwen tegen vocht. We zijn experten in allerhande vochtbestrijdingsmethodes, waaronder gevelimpregnaties.
Onze ervaren vakmensen werken met hoogwaardige materialen om optimale resultaten te kunnen garanderen. Fassado zorgt ervoor dat doorslaand vocht geen kans krijgt om schade aan te richten. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies of meer informatie.
Meer over doorslaand vocht op de gevel
Buitengevel laten injecteren tegen vocht bij gevelrenovatie?
Hoe je gevel beschermen tegen weersinvloeden
Gevel laten impregneren: wat kost dit?