Gevelbescherming met hydrofuge

Een vochtige gevel kan tal van problemen veroorzaken, variërend van schimmelvorming tot vorstschade en zelfs structurele problemen. Gelukkig biedt een hydrofuge een effectieve oplossing. Deze waterafstotende behandeling beschermt je gevel tegen regenwater waardoor jouw woning zijn integriteit en uitstraling behoudt. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over gevelbescherming met hydrofuge, van de gevaren van een vochtige gevel tot wat een hydrofuge precies is en hoe het je gevel kan helpen om deze problemen te voorkomen.

→ Gevelbescherming nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

De gevaren van een vochtige gevel

Vocht in de gevel kan ernstige gevolgen hebben voor de structuur van het gebouw. Het binnendringende vocht kan namelijk flink wat schade aanrichten aan het metselwerk, het beton en andere bouwmaterialen. Dat kan resulteren in scheuren, barsten en verzwakking van de structuur, wat op zijn beurt de stabiliteit van het gebouw in gevaar kan brengen. Dat gebeurt vooral in de winterperiodes. Dan zal het water dat in de gevel zit bevriezen, uitzetten en zo scheuren veroorzaken. Daarnaast kan vocht de isolerende eigenschappen van het gebouw verminderen, waardoor warmteverlies toeneemt en de energiefactuur zal stijgen.

Op esthetisch gebied kan vocht in de gevel leiden tot diverse problemen, zoals verkleuring, afbladderende verf, roestvorming op metalen oppervlakken en de erosie van bouwmaterialen. Die esthetische schade al de algehele uitstraling van het gebouw aantasten en de waarde ervan verminderen. Bovendien zal vocht in de gevel leiden tot de groei van schimmels, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij bewoners. De giftige sporen die schimmels verspreiden werken allergieën, astma en luchtweginfecties in de hand. Vochtproblemen in de gevel pak je dus beter zo snel mogelijk aan.

Zo beschermt een hydrofuge je gevel

Eerst en vooral is een hydrofuge een waterafstotende laag op je gevel die een effectieve bescherming biedt tegen water van buitenaf. De hydrofuge voorkomt dat vocht binnendringt in de poreuze oppervlakken van het metselwerk of beton en zo vermijd je dat regenwater schade kan aanrichten. Bovendien beschermt een hydrofuge de gevel tegen vorstschade door te voorkomen dat water in de gevel doordringt en bevriest. Gebeurt dat wel, dan ontstaan er scheuren in het metselwerk die op hun beurt nog meer water doorlaten.

Dankzij een hydrofuge verleng je dus de levensduur van het gebouw en zijn er in de toekomst minder reparaties en onderhoudswerken nodig. Mooi meegenomen is dat de gevel er zo ook langer mooi blijft uitzien. Vuiltjes spoelen namelijk gewoon weg met de regen.

Hoe werkt een hydrofuge?

Bij een hydrofuge zullen onze vakmannen een waterafstotende laag aanbrengen op het oppervlak van de gevel. Dat kan metselwerk zijn, maar een hydrofuge kan ook op heel wat andere oppervlakken aangebracht worden Het middel dat we gebruiken is een vloeistof die binnendringt in de poriën van de gevelbekleding en daar een nieuwe buffer tegen vocht vormt. De buitenste gevellaag wordt zo hydrofoob, wat betekent dat de gevel water zal afstoten. De regen druppelt dan gewoon naar beneden zonder schade aan te richten. Het resultaat is een gevel die langer schoon en goed onderhouden blijft, met minder kans op structurele schade.

Bijkomende voordelen van een hydrofuge

Nog een bijkomend voordeel van een hydrofuge is dat groenaanslag niet langer kansen krijgt om te groeien. Door de waterafstotende eigenschappen van de hydrofuge vinden mossen, algen en andere organische materialen geen voedingsbodem meer in je gevel. Je gevel zal dus niet alleen structureel langer meegaan, maar er ook veel langer uitzien als nieuw.

Bovendien hebben hydrofugeproducten damp-open eigenschappen, wat betekent dat ze waterafstotend zijn maar nog steeds waterdamp doorlaten. Dit is cruciaal omdat het vocht dat al in de gevel zit, bijvoorbeeld door condensatie, zo nog steeds kan ontsnappen naar buiten. Je gevel droogt uit zonder dat er nieuw vocht naar binnen komt. Er is dus een gezonde vochtregulatie in de gevel en een gebalanceerd vochtgehalte binnen de muren. Dat is belangrijk om schimmelvorming te voorkomen.

Een hydrofuge vereist voorbereiding

Belangrijk om te weten is dat een hydrofuge enkel kan uitgevoerd worden op gevels die in een behoorlijk goede conditie verkeren. Zijn er grote barsten of scheuren in de voegen, dan moeten die eerst hersteld worden. Een hydrofuge is enkel efficiënt wanneer de te behandelen oppervlakte egaal is. Indien nodig voeren we de nodige klusjes uit om een optimaal resultaat te verzekeren.

Fassado voert hydrofuges uit in jouw omgeving

Een hydrofuge is een speciale techniek die de nodige voorkennis en ervaring vereist. Niet elk type hydrofoberend middel is namelijk geschikt voor elke gevel en het uitvoeren van een hydrofuge vereist een pak ervaring.

Bij Fassado hydrofoberen we je gevel volgens de regels van de kunst. Neem contact met ons op en ons ervaren team komt graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen. Binnen de kortste keren ben je zeker van een gezonde gevel die jarenlang in topconditie blijft verkeren.

Vraag je gratis geveldiagnose aan