Gevel waterdicht maken
Een vochtige gevel is niet alleen een esthetisch probleem, maar het kan ook leiden tot serieuze structurele schade aan je woning. In dit artikel bekijken we de oorzaken van een vochtige gevel, waarom het essentieel is om dit probleem snel aan te pakken, en welke effectieve oplossingen een vochtbestrijdingsbedrijf kan bieden. Ontdek hieronder hoe je jouw gevel kan beschermen tegen de schadelijke gevolgen van vocht.
→ Gevelbescherming nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte
Hoe komt het dat een gevel vochtig wordt?
Een vochtige gevel kan verschillende oorzaken hebben. We zetten de meest voorkomende op een rijtje.
1. Slecht voegwerk
Beschadigd of verouderd voegwerk kan schade aanrichten. Wanneer de voegen niet meer waterdicht zijn, kan regenwater of vocht gemakkelijk in de gevel doordringen. Ook scheurtjes en barsten in de bakstenen zelf leiden tot vochtproblemen. Het vocht kan doordringen tot in de binnenmuren of condenseren in de spouw.
2. Condensatie
Ontoereikende gevelisolatie kan eveneens leiden tot vochtproblemen, maar dan van een heel andere aard. Wanneer de koude buitenlucht in contact komt met een slecht geïsoleerde gevel, kan waterdamp in de lucht binnenskamers condenseren tegen de binnenmuur. Dat leidt tot vochtplekken op de muren en dat kan op zijn beurt leiden tot schimmelvorming.
3. Opstijgend grondwater
Een slechte fundering kan ervoor zorgen dat grondwater opstijgt in de gevel. Dat heet men opstijgend vocht. Dat vocht kan door de muren omhoog trekken, met alle gevolgen van dien.
4. Weersomstandigheden
Regen en sneeuw kunnen bijdragen aan doorslaand vocht. Poreuze gevels zijn extra gevoelig voor het absorberen van vocht en wanneer dat vocht binnenin de voegen en bakstenen bevriest, zet het water uit en kunnen er barstjes ontstaan. Daarlangs dringt dan steeds meer water binnen.
Waarom een vochtige gevel zo snel mogelijk aanpakken?
Een vochtige gevel aanpakken is niet alleen noodzakelijk om het uitzicht van je woning te bewaren, maar het heeft ook belangrijke voordelen op lange termijn. Het snel aanpakken van een vochtige gevel is van cruciaal belang om verschillende redenen.
1. Schadepreventie
Onbehandeld vocht in de gevel zal leiden tot aanzienlijke schade aan de structuur van je woning. Schimmelvorming, houtrot en verzwakte bakstenen zijn veelvoorkomende gevolgen van langdurige vochtproblemen. Door snel in te grijpen, voorkom je kostbare reparaties en behoud je de structurele integriteit van je woning.
2. Gezondheidsrisico's vermijden
Een vochtige omgeving bevordert de groei van schimmels, die op hun beurt gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten kunnen het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan schimmel. Door vochtproblemen snel aan te pakken, creëer je een gezondere leefomgeving.
3. Een mooie gevel behouden
Vochtproblemen zullen leiden tot lelijke vlekken op de gevel en mogelijk zelfs vochtplekken of afbladderende pleister in de binnenmuren. Een tijdige aanpak voorkomt die schade en houdt je gevel fris.
4. Energie-efficiëntie verbeteren
Een vochtige gevel zal bovendien de isolerende eigenschappen van je woning verminderen. Langs vochtige bakstenen ontsnapt namelijk makkelijker warmte. Dat resulteert in een hoger energieverbruik en hogere energiekosten. Door vochtproblemen aan te pakken, verbeter je de energie-efficiëntie van je huis en verlaag je de energiekosten.
Hoe kan je een gevel waterdicht maken?
Aanpakken dus, die vochtige gevel, maar hoe doe je dat?
Hydrofuge tegen doorslaand vocht
Een hydrofuge is een geavanceerde techniek om gevels terug waterafstotend te maken. Onze vakmannen brengen dan een onzichtbare, waterafstotend middel aan op het oppervlak van de gevel. Dat middel dringt diep door in de poriën van het bouwmateriaal van je gevel, zoals baksteen of natuursteen. Het product droogt uit en vormt een microscopische laag die watermoleculen afstoot.
Het water rolt als druppels van het behandelde oppervlak af, waardoor het niet kan doordringen. Water wordt zo afgestoten, maar de natuurlijke ademende eigenschappen van het bouwmateriaal worden niet aangetast. Vocht dat gevangen zit in de gevel zal dus wel nog steeds kunnen verdampen. Het resultaat: een droge gevel en gezonde muren.
Een hydrofuge is uitermate geschikt voor woningen in Vlaanderen, aangezien we hier veel neerslag te verduren krijgen. Het is een doeltreffende methode om de levensduur van de gevel te verlengen en vochtgerelateerde problemen te voorkomen.
Gevelinjectie tegen opstijgend vocht
Is opstijgend vocht de boosdoener, dan is een gevelinjectie aangewezen. We boren dan gaatjes in de aangetaste muur op regelmatige afstanden en op een specifieke hoogte. Die gaten fungeren als toegangspunten voor de injectie van een vochtwerend middel, meestal een gel of vloeistof op basis van siliconen. Die substantie verspreidt zich door de capillaire werking van het metselwerk en vormt een onzichtbare barrière tegen opstijgend vocht.
Zo voorkomen we dat water verder de muur intrekt. Het resultaat is een langdurige bescherming om de muur tegen vochtproblemen te beschermen. We kennen het vooral als een behandelingsmethode voor binnenmuren, maar ook gevels kunnen er dus baat bij hebben.
Kan je zelf een gevel waterdicht maken?
Het waterdicht maken van een gevel is een moeilijke taak die professionele expertise vereist. Zelf aan de slag gaan met doe-het-zelfproducten kan meer kwaad dan goed doen. Het is dan ook sterk aanbevolen om altijd een beroep te doen op de diensten van een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf.
Fassado maakt je gevel waterdicht op professionele wijze
Een vochtige gevel kan ernstige gevolgen hebben voor de integriteit van je woning en de gezondheid van de bewoners. Door de oorzaken te begrijpen en snel te handelen kan je de levensduur van je woning aanzienlijk verlengen. Een waterdichte gevel is een gevel die lang meegaat. Fassado helpt je graag bij het waterdicht maken van je gevel. Neem vandaag nog contact met ons op, we geven je graag meer informatie.