Gevel laten impregneren: wat kost dit?

Gevel laten impregneren: wat kost dit?
Geschreven op 16 mei

Een gevel wordt voortdurend blootgesteld aan de weersomstandigheden. Denk maar aan regen en sneeuw, maar ook een hoge luchtvochtigheid, wind en vuil dat op de gevel terecht komt. Zonder een goede bescherming en periodieke opknapbeurten, kan een gevel na verloop van tijd poreus en broos worden.

Een uitstekende manier om uw gevel te beschermen is door middel van gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd. Uw gevel wordt dan voor een langere periode perfect beschermd tegen vocht, vorst, schimmels en ook zure regen. Tevens zorgt hydrofuge voor een hogere isolatiewaarde, waardoor er minder snel sprake is van energie- en warmteverlies. In dit artikel meer over hydrofuge, de voordelen, werkwijze en ook de kosten.

Wat houdt een gevel laten impregneren precies in?

Hydrofuge is het vernevelen van een gevel met een speciaal water- en vuilafstotend middel. Deze methode dringt helemaal door tot in de poriën van metselwerk, voegwerk en ook pleisterwerk. Deze materialen zijn namelijk van nature poreus, dit houdt in dat er allemaal minuscule gaatjes zijn waar onder meer vocht in kan trekken. Hoe langer een gevel wordt blootgesteld aan verzwakkende omstandigheden, hoe groter deze poriën worden.

Hierdoor kan er steeds meer vocht in de gevel trekken en vooral in perioden met vorst is dit zeer onwenselijk. Het bevroren vocht zal dan uitzetten, waardoor de gaatjes op termijn barsten en scheuren worden. Het spreekt voor zich dat dit al helemaal geen goede zaak is, omdat vocht dan veel sneller ook in uw binnenmuren terecht zal komen.

Wil u ook uw gevel laten impregneren? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Bij gevelimpregnatie wordt de gevel omsloten met een onzichtbaar doch waterbestendig middel, dat de porositeit van de gevel geheel opvangt. In veel gevallen zal hydrofuge samenvallen met andere werkzaamheden aan de gevel, zoals een diepe reiniging, het herstellen van beschadigingen en ook eventueel nieuwe bepleistering.

Welke opties bestaan er naast enkel hydrofuge?

Indien u een goed beeld wilt hebben van de uiteindelijke prijs van gevelimpregnatie, dienen we eerst in kaart te brengen welke werken er moeten worden uitgevoerd. Is uw gevel bijvoorbeeld ook beschadigd, dan zult u ook reparatiewerken moeten laten uitvoeren. U heeft bij de prijsopbouw dus enkele opties waar u uit zult moeten kiezen, deze worden hieronder beschreven.

Optie 1: moet de gevel ook worden gereinigd?

Allereerst dient te worden onderzocht, of een gevel ook gereinigd moet worden. Dit zal bij nieuwbouw niet snel aan de orde zijn, maar bij bestaande bouw in de meeste gevallen wel. U kunt bijvoorbeeld een sterk vervuilde gevel hebben, door jarenlang vocht en vuil dat zich vast heeft gehecht. In steden zien we ook vaak dat graffiti moet worden verwijderd. Ook kunt u op bepaalde plekken algen en mos op de gevel terugzien.

Indien de gevel sterk vervuild is, is het noodzakelijk om de gevel grondig te reinigen. Waarom? Omdat het impregneermiddel anders niet goed zal kunnen hechten. Hierdoor kan het middel ook niet goed in de poriën van de gevel dringen en is deze dus na hydrofuge alsnog niet goed beschermd.

Optie 2: moet de gevel worden gerepareerd?

Zoals we eerder hebben vermeld, kan een gevel ook diverse beschadigingen vertonen. Denk aan kleine scheurtjes of barstjes, of kleine openingen bij kozijnen vanwege de werking van het hout. Impregnatie werkt alleen bij een 100% intacte gevel, dus ook deze zaken moeten eerst worden aangepakt alvorens we hydrofuge op de gevel toepassen. De prijs voor reparatie loopt sterk uiteen, afhankelijk van de huidige staat van uw gevel.

U wil graag uw buitenmuren laten impregneren? Bel ons  0800 61 160

Optie 3: welk middel voor uw type gevel?

Een andere keuze waar u voor zult staan, is het type middel dat wordt gebruikt voor hydrofuge. Niet alle impregneermiddelen zijn namelijk geschikt voor alle gevels! Idem geldt overigens ook voor de manier van reinigen. U kunt niet voor alle ondergronden hoge druk gebruiken, ook zandstralen is niet altijd de beste keuze omdat dit bepaalde materialen kan beschadigen. U zult dus echt specialistisch advies in moeten winnen betreffende de juiste methode en het juiste middel.

Concrete richtprijzen voor hydrofuge

Bij hydrofuge lopen de prijzen per aanbieder van de service soms uiteen, maar er zijn wel gemiddelde richtprijzen waar u rekening mee kunt houden. U kunt relatief wat geld besparen op materiaalkeuze en de keuze van de gevelspecialist. U kunt in elk geval rekenen op de best mogelijke service in combinatie met efficiëntie indien u voor Fassado kiest.

U kunt in principe rekenen op een richtprijs tussen ca. 9 euro tot ongeveer 35 euro per vierkante meter, afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. In onderstaand overzichtje ziet u terug wat u kwijt bent aan een gevel van 100 m² en hoe deze prijzen zijn opgebouwd:

  • Prijs per 100 m²
  • Enkel hydrofuge: 950 - 1400 euro
  • Hydrofuge inclusief gevelreiniging ongeveer 1500 - 4000 euro
  • Hydrofuge, reiniging en reparatie van de gevel ongeveer 2500 - 6000 euro

Wil u ook uw gevel laten impregneren? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Waar bestaan deze richtprijzen uit?

Hydrofuge

Indien u net een nieuwbouwwoning heeft gekocht, dan zit het u mee en hoeft u waarschijnlijk enkel uw gevel te laten impregneren. Dit is vaak enkel bij de eerste behandeling het geval, na enkele jaren bewoning zal reiniging meestal ook o de hoek komen kijken. U betaalt voor een gevel van 100 m² dan veelal een prijs rond de 950 euro.

Hydrofuge inclusief gevelreiniging

Is uw gevel van een bestaande woning, dan is de kans zeer groot dat reiniging noodzakelijk is voor een optimale hechting van het middel. Wij verwijderen alle zaken die dit kunnen voorkomen, zoals vuil, zand, mos, algen en graffiti. Reinigen betreft een service die een meerprijs van ca. 10 euro per m² oplevert, voor uw gevel van 100 m² ligt de richtprijs dan rond 1950 euro.

 

Hydrofuge, reiniging en reparatie van de gevel

Is uw gevel niet alleen vervuild, maar ziet u ook beschadigingen? Dit kan aan de orde zijn bij een gevel die al een poos niet is onderhouden. In dit geval zullen wij ook het metsel- en voegwerk repareren, of schade aan pleisterwerk. Daarna reinigen wij de gevel grondig en eindigen we met de gevelimpregnatie.

Het is ingewikkeld om een exacte prijs voor reparatie te geven, aangezien dit sterk uiteen loopt. Maar voor een gevel van 100 m² moet u toch al gauw denken aan ongeveer 1500 euro meer, dus u betaalt dan al snel 3450 euro voor de gehele gevel. Voor een exacte en eerlijke prijsopgave contacteer ons vrijblijvend.

Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan

Let op dat bovenstaande prijzen echt richtprijzen zijn, elke behandeling van uw gevel vereist precies maatwerk. Bij Fassado bent u altijd aan het juiste adres voor een correct uitgevoerde job, waarna u jarenlang kunt genieten van een sterke en tegen alle invloeden beschermde gevel. Vraag je persoonlijke offerte aan: Bel ons via 0800/61.160 of contacteer ons via e-mail.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan