Hoe weerstaat gevelbepleistering de weerselementen?

Hoe weerstaat gevelbepleistering de weerselementen?
Geschreven op 14 juni

Gevelbepleistering, ook wel bekend als crepi, is een veelgebruikte methode voor het afwerken en beschermen van buitenmuren van woningen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar beschermt je geliefde thuis ook uitstekend tegen diverse weersomstandigheden.

→Crepi voor uw gevel?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Wat is gevelbepleistering?

Gevelbepleistering is een laag van cementachtig materiaal dat wordt aangebracht op de buitenkant van een gebouw. Het bestaat traditioneel uit cement, kalk en zand. Tegenwoordig wordt ook synthetische gevelbepleistering gebruikt.

Daarbij worden enkele additieven en harsen aan het mengsel toegevoegd waardoor het extra waterbestendige eigenschappen krijgt en ook elastischer wordt. Gevelbepleistering wordt zowel gebruikt voor landelijke als moderne woningen en alles ertussenin.

Gevelpleistering beschermt de gevel tegen regen

Een van de belangrijkste kenmerken van gevelbepleistering is dat het de gevel uitstekend beschermt tegen regen. Dat komt door de waterafstotende eigenschappen van de materialen die gebruikt worden. Enerzijds voorkomt de dichte structuur van de bepleistering dat water in de poriën kan doordringen. Dat helpt om de muren droog te houden, zelfs tijdens zware regenval. Cement en kalk zijn van nature waterafstotend.

Daarnaast worden moderne gevelbepleisteringen vaak behandeld met extra waterafstotende middelen. Tijdens de productie van gevelbepleistering worden hydrofobe additieven toegevoegd die ervoor zorgen dat waterdruppels niet in de bepleistering kunnen dringen, maar in plaats daarvan van het oppervlak afrollen. Regenwater komt dus niet langer in rechtstreeks contact met de bakstenen en dat is positief nieuws.

Gevelbepleistering is bestand tegen temperatuurveranderingen

Gevelbepleistering is ook bestand tegen extreme temperatuurwisselingen. Dit is belangrijk omdat temperatuurschommelingen uitzetting en krimping van bouwmaterialen kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot scheuren en beschadigingen in de gevel. We raden je aan om voor synthetische crepi te kiezen, aangezien dat soort gevelbepleistering extra elastisch is en niet snel zal scheuren door temperatuurveranderingen.

Gevelbepleistering beschermt de gevel tegen wind

Sterke wind kan na verloop van tijd eveneens schade aan gebouwen veroorzaken, vooral aan de gevels. Gevelbepleistering biedt een extra laag bescherming tegen windschade. Het helpt om de onderliggende structuur te beschermen tegen erosie en de vorming van kleine barstjes waarlangs water kan binnendringen.

Andere voordelen van klimaatbestendige gevelbepleistering

Verlengde levensduur van je woning

Een van de belangrijkste voordelen van klimaatbestendige gevelbepleistering is dat het de levensduur van gebouwen aanzienlijk verlengt. Door bescherming te bieden tegen vocht, temperatuurwisselingen en wind, voorkomt het structurele schade en vermindert het de noodzaak voor reparaties of onderhoud.

Bovendien gaat crepi zelf ook lang mee. Het is volledig waterbestendig en moderne gevelbepleistering bevat vaak UV-bestendige additieven die voorkomen dat de bepleistering afbreekt of verkleurt door blootstelling aan de zon.

Energiebesparing

Dankzij de isolerende eigenschappen van gevelbepleistering kunnen gebouwen hun energie-efficiëntie verbeteren. Dat leidt tot lagere verwarmings- en koelingskosten, wat zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief is. Bovendien ontsnapt er meer energie langs natte muren en die heb je met crepi niet meer. Mooi meegenomen!

Waterdampdoorlatendheid

Hoewel gevelbepleistering waterafstotend is, is het wel dampdoorlatend. Dat betekent dat eventuele vocht in de muren nog steeds kan verdampen en ontsnappen. Dat is belangrijk om schimmel- en vochtschade te voorkomen.

Mooie, frisse gevel

Gevelbepleistering ziet er mooi uit. Gevelbepleistering biedt een breed scala aan afwerkingsopties, van gladde tot gestructureerde oppervlakken en verschillende kleuren. Dat stelt huiseigenaren en architecten in staat om een aantrekkelijke en persoonlijke uitstraling voor hun gebouwen te creëren. Voor elk wat wils.

Bescherming tegen vuil

Gevelbepleistering zal helpen om schimmelgroei te voorkomen door zijn waterafstotende eigenschappen. Aangezien water gewoon naar beneden drupt, vindt groen er geen voedingsbodem. Bovendien kunnen bepaalde bepleisteringsmaterialen antimicrobiële additieven bevatten die de groei van schimmels en algen verder verminderen.

Geluidsisolatie

Naast thermische isolatie biedt gevelbepleistering ook beperkte voordelen op het gebied van geluidsisolatie. Het kan helpen om externe geluiden te verminderen, wat bijdraagt aan een comfortabelere woon- of werkomgeving.

Waardeverhoging van het gebouw

Door de esthetische en functionele voordelen verhoogt gevelbepleistering de waarde van een gebouw aanzienlijk. Een goed onderhouden en aantrekkelijke gevel zal ook altijd een positieve indruk maken op potentiële kopers en huurders, wat de marktwaarde van het pand zal verhogen. Gevelbepleistering is met andere woorden een investering die je terugverdient.

Hoe wordt gevelbepleistering aangebracht?

Voorbereiding van het oppervlak

Het aanbrengen van gevelbepleistering begint met een grondige voorbereiding van het oppervlak. De muren worden grondig gereinigd om vuil, stof en losse materialen te verwijderen. Eventuele scheuren of beschadigingen worden gerepareerd om een glad en uniform oppervlak te creëren.

Aanbrengen van de bepleistering

Eerst wordt een grondlaag aangebracht om een goede hechting tussen de muur en de bepleistering te verzekeren. Deze laag fungeert als een basis voor de daaropvolgende lagen. Vervolgens wordt een eerste laag aangebracht, die meestal dikker is en de meeste structurele integriteit biedt. Deze laag wordt zorgvuldig gladgestreken en in de gewenste vorm aangebracht. De volgende laag is de laatste, opnieuw met de gewenste textuur en kleur. Het precieze proces hangt af van het type crepi (mineraal of synthetisch) en ook van jouw specifieke voorkeuren.

Fassado beschermt je gevel tegen de klimaatomstandigheden met gevelbepleistering

Gevelbepleistering biedt tal van voordelen. Het is dus veel meer dan een manier om je woning in een nieuw jasje te steken. Het biedt effectieve bescherming tegen regen, wind en temperatuurwisselingen, wat de duurzaamheid en levensduur van gebouwen aanzienlijk verbetert. Zit je nog met vragen of wil je vrijblijvend advies en een offerte? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan