Buitengevel laten injecteren tegen vocht bij gevelrenovatie?

Buitengevel laten injecteren tegen vocht bij gevelrenovatie?
Geschreven op 12 september

Elke gevel wordt door de jaren heen steeds gevoeliger voor vocht. Dat komt door een combinatie van factoren, zoals de steeds groter wordende porositeit van de gevel, grillige weersomstandigheden en het indringen van regen. En dat is niet zonder gevolgen, je kan te maken krijgen met vochtproblemen in de gevel en zelfs in de binnenmuren. De oplossing: het laten injecteren van de buitengevel tegen vocht. Het is niet alleen een behandeling, maar ook een preventieve maatregel.

→ Uw gevel laten behandelen tegen vocht?Contacteer ons voor een gratis offerte

Het gevaar van doorslaand vocht

Je gevel wordt na verloop van tijd extra gevoelig voor vochtproblemen. De bakstenen worden poreus, nemen makkelijker water op en blijven langer nat. Zo kan regenwater binnendringen tot in de binnenmuren. Dat noemt men ook wel doorslaand vocht.

Doorslaand vocht is niet zonder gevaar. Je kan last krijgen van diverse vervelende gevolgen, zoals:

  • In kwaliteit afnemende materialen binnen; denk aan verf, pleisterwerk en behang
  • Een muffe en penetrante geur doorheen je woning
  • Schade aan belangrijke delen van je woning, zoals steunbalken en dragende muren
  • Een ongezonde leefomgeving en bijgevolg ook gezondheidsproblemen

Kortom: je doet er goed aan om die gevolgen voor te zijn door je gevel preventief te behandelen. Merk je al de eerste tekenen op van doorslaand vocht, dan is de boodschap om snel actie te ondernemen.

De oplossing: de buitengevel injecteren

De beste manier om doorslaand vocht te bestrijden is door de buitengevel te injecteren. Daarbij wordt een waterafstotend middel in de gevel geïnjecteerd. Onze experten boren daarvoor gaten in de gevel op strategische plekken Die speciale vloeistof wordt geabsorbeerd door de gevel, zet uit en vormt een ondoordringbare barrière tegen vocht. Het doel is om de porositeit van de gevel te verminderen te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen doorslaat.

Hoe werkt dat, de buitengevel injecteren?

Maar hoe werkt dat precies, je buitengevel injecteren? We vertellen je hieronder wat je mag verwachten.

→ Uw gevel laten behandelen tegen vocht?Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevel reinigen

Vooraleer we aan het injecteren kunnen beginnen, moet de gevel gereinigd worden. Dat doen we met professionele middelen en apparatuur. Ook scheuren en gaten moeten hersteld worden, eventueel door het vervangen van bakstenen of voegwerk.

Eerst worden de gaten geboord

Als eerste stap worden gaten over de gehele lengte van de gevel geboord, ongeveer 3 tot 5 centimeter boven de vloerpas. De tussenafstand van deze gaten varieert tussen de 10 en 15 centimeter. Het aantal gaten is afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid vocht in je gevel, het materiaal van je gevel en het vochtwerend middel dat we gebruiken.

Injectie van het vochtwerende middel

Na het boren van de gaten wordt het vochtwerende middel ingespoten met behulp van speciale injectiebuisjes. Dit middel wordt volledig geabsorbeerd door de gevel, zet uit en vormt een ondoordringbare barrière. Het is alsof je beschikt over een gloednieuwe gevel die geen enkele toegang meer biedt aan vocht.

Kan je zelf een gevel injecteren?

Dat is niet aan te raden. Er zijn zeer uiteenlopende vochtwerende middelen voor injectie beschikbaar, waardoor het als leek lastig kan zijn om het juiste middel te kiezen. We benadrukken dat het inhuren van een specialist doorgaans de beste methode is.

En natuurlijk moet de gevel zelf ook eerst grondig gereinigd worden met professionele middelen, de gaten moeten op de juiste plek geboord worden, de juiste diepte hebben en de professionele middelen die experten gebruiken zijn doorgaans moeilijk te verkrijgen.

Wat kost het injecteren van uw buitengevel?

De prijs voor gevelinjectie hangt uiteraard af van enkele factoren, zoals de oppervlakte van je gevel, het gekozen middel en het aantal te behandelen muren. Contacteer ons altijd even voor een offerte op maat.

Een andere methode: gevelimpregnatie

Een andere manier om je gevel te beschermen tegen vochtproblemen, is een gevelimpregnatie. Het houdt in dat een waterafstotend middel op de gevel wordt aangebracht. Dat middel wordt dus niet geïnjecteerd, maar wel bovenop de gevel aangebracht. Het dringt vervolgens binnen in de poriën en vormt een waterafstotende laag. Het is een minder ingrijpende methode om doorslaand vocht te bestrijden. De gevel moet wel in goede staat zijn, grondig gereinigd worden en barsten en scheuren moeten hersteld worden.

Een gevelimpregnatie is ook een goede manier om vocht in de gevel te voorkomen. Je kan het dus ook preventief inzetten. Dat is ook aangeraden. De waterafstotende laag is transparant en dus helemaal onzichtbaar. Je verlengt er de levensduur van je gevel aanzienlijk mee en er kan zich ook moeilijk groenaanslag vormen. Een win-winsituatie dus. Een gevelimpregnatie kan op alle soorten gevelbekledingen toegepast worden.

Fassado: jouw expert voor gevelbescherming

Heb je te kampen met vochtproblemen en ligt de oorzaak bij de gevel? Of wil je een vochtige gevel voorkomen? De experts van Fassado komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen. We sporen dan naar de bron van het probleem en stellen een gepaste behandeling voor. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over doorslaand vocht. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer advies of een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan