Welke premies voor gevelisolatie bestaan er?

Heeft u wel eens stilgestaan bij de mogelijkheid om uw gevel (extra) te isoleren? Isolatiemaatregelen kunnen u op jaarlijkse basis een hoop geld in uw portemonnee schelen, omdat ze de energiekosten structureel omlaag drukken. Er is namelijk minder sprake van warmte- en energieverlies en dit zal u ondervinden op uw energiefactuur. 

Daarnaast zal extra isolatie ook zorgen voor minder vochtproblemen en in de zomer een koeler huis.
Redenen genoeg dus om gevelisolatie te overwegen.

Maar u kunt misschien wat twijfels hebben vanwege de kosten. In dat geval is het slim om na te gaan op welke premies voor gevelisolatie u eventueel recht kan hebben.
Een overzicht. 

1. Premies vanuit netbeheerders voor gevelisolatie

Verschillende netbeheerders voorzien in premies voor muurisolatie. Het bedrag dat u per vierkante meter krijgt uitgekeerd, wordt berekend over de totale geïsoleerde oppervlakte. Let dus goed op wanneer u de materialen inkoopt, want eventuele restanten zullen niet worden vergoed. Ook moet de isolatie door een erkende firma worden aangebracht. U zult naderhand namelijk de facturen moeten kunnen overleggen. De bedragen die u kunt krijgen zijn als volgt:

  • Voor gevelisolatie langs de binnen- en/of buitenzijde: 15 euro per vierkante meter geïsoleerde muuroppervlakte
  • Voor spouwmuurisolatie van een bestaande spouw: 5 euro per vierkante meter voor facturen die in 2018 zijn opgesteld. Heeft u vorig jaar uw spouwmuur laten isoleren? Dan kunt u facturen uit 2017 indienen voor een bedrag van 6 euro per vierkante meter.

Deze premies zijn geldig voor bestaande woningen die voor 2016 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvan de bouwaanvraag voor 2016 werd ingediend, tellen ook mee. De premies zijn alleen geldig voor isolatiewerkzaamheden, niet voor volledige herbouw van een pand. Ook dient het isolatiemateriaal en de wijze van isoleren te voldoen aan bepaalde technische specificaties. Vraag deze zeker na bij uw netbeheerder.

Een vakman nodig om uw gevel te isoleren? Bel ons  0800/61.160

2. De Vlaamse verbeteringspremie

Wanneer u in Vlaanderen woont, kunt u ook een beroep doen op de zogeheten Vlaamse verbeteringspremie. U kunt dit eventueel combineren met gevelrenovatie, omdat de Vlaamse renovatiepremie daarvoor ook een aantal aantrekkelijke premies kent. Deze premie is verdeeld over drie categorieën en onder de derde categorie valt gevelisolatie. De maximale premie die u kunt krijgen is 1500 euro. Het bedrag dat u investeert dient dan echter wel minimaal het dubbele van dit bedrag te zijn.

Ook in dit geval zijn er natuurlijk meerdere voorwaarden om aanspraak op de premie te kunnen maken. Deze zijn onder andere gerelateerd aan uw inkomen, uw woning, de wijze waarop de werken worden uitgevoerd en mogelijkerwijs andere eigendommen die u in bezit heeft. Alle informatie die voor u van belang is vindt u terug op deze pagina.

3. De Totaalrenovatiebonus

Wanneer u gevelisolatie of het isoleren van uw spouwmuur combineert met twee andere maatregelen die een energiebesparend effect hebben, dan kunt u aanspraak maken op de Totaalrenovatiebonus. Deze geldt vanaf 2017, dus als u vorig jaar reeds werken heeft uitgevoerd, dan kunt u deze meenemen. Alle maatregelen die worden meegeteld zijn:

  • Het isoleren van uw dak of zoldervloer
  • Het isoleren van uw buitenmuren (zowel lang binnen als langs buiten)
  • Het isoleren van een spouwmuur
  • Het isoleren van uw kelder of vloer, wanneer deze direct contact maakt met de grond
  • Nieuwe (dubbele) beglazing
  • Het plaatsen van een zonneboiler
  • Het plaatsen van een warmtepomp
  • Installatie van een ventilatiesysteem

De uiteindelijke premie die u krijgt is afhankelijk van het aantal maatregelen dat u treft. Combineert u drie maatregelen dan kunt u rekenen op een premie van 1250 euro, bij vier maatregelen krijgt u 1750 euro, bij vijf maatregelen 2750 euro, bij zes maatregelen 3750 euro en bij zeven of meer investeringen 4750 euro. De woning dient ook in dit geval voor 2016 te zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, daarnaast dient de factuur voor de eerste klus een datum vanaf 1 januari 2017 te bevatten. Alle werken dienen binnen een termijn van maximaal 5 jaar te worden gerealiseerd.

Een vakman nodig om uw gevel te isoleren? Bel ons  0800/61.160

4. Een verlaagd BTW-tarief

Bezit u een woning die ouder is dan tien jaar? Dan heeft u ook nog eens recht op een BTW-tarief dat verlaagd is naar 6% bij werkzaamheden die te maken hebben met gevelrenovatie en –isolatie. Het is dan wel van belang dat het om een woning gaat die voor het grootste gedeelte voor persoonlijke doeleinden wordt gebruikt.

5. Gemeentelijke premies voor isolatie

Naast deze landelijke premies, zijn er ook vele verschillende plaatselijke premies die door de diverse gemeenten worden uitgereikt. Deze verschillen allemaal in hoogte en voorwaarden per gemeente. Het is dus verstandig om uw gemeente even te contacteren voor meer info, of kijk op de website van uw gemeente. In veruit de meeste gevallen kunt u daar alle benodigde informatie terugvinden.

6. Fassado verzorgt op professionele wijze uw gevelisolatie

Zoals u kunt zien, dienen alle gevel- en isolatiewerken door een erkende firma uitgevoerd te worden om in aanmerking te komen voor één of meerdere premies. Zelf te werk gaan zal uw kansen op deze premies sterk verminderen.

Vertrouw op Fassado Gevelreiniging en Gevelrenovatie. Dankzij onze jarenlange ervaring en expertise zorgen wij ervoor dat uw gevelisolatie vakkundig en professioneel wordt aangebracht. Zo kunt u op de meest efficiënte wijze genieten van lagere energiekosten én een goed geïsoleerd huis! Contacteer ons voor blijvend advies.

Vraag je gratis geveldiagnose aan