Gevel isoleren langs binnen
Gevels worden doorgaans lang buiten geïsoleerd, maar het kan ook langs binnen. De isolatiepanelen worden dan niet aan de gevel, maar op de binnenmuren bevestigd. In bepaalde gevallen draagt de gevel isoleren langs binnen zelfs de voorkeur weg. Al moet je ook rekening houden met enkele nadelen.
→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte
De gevel isoleren: altijd een goed idee
Tot wel dertig procent van de gestookte warmte in een woning ontsnapt via de gevel. Isoleer je de gevel, dan bespaar je dus per definitie tot wel dertig procent op de energiefactuur. Een uitstekende investering dus, ook op lange termijn.
Die lagere jaarlijkse stookkosten zullen worden gereflecteerd in een uitstekende energiescore van je woning. En dat vertaalt zich dan weer in een hogere waarde van je woning. Bovendien is het ook comfortabel wonen in een goed geïsoleerd huis. Vervelende koude luchtstromen behoren tot het verleden en de binnentemperatuur blijft steeds lekker constant, winter of zomer. Tot slot zal je ook minder last hebben van geluidsoverlast. Kortom: je hoeft eigenlijk geen twee keer na te denken over het isoleren van je gevel.
Hoe werkt dat, je gevel langs binnen isoleren?
Om een gevel langs binnen te isoleren, wordt isolatiemateriaal bovenop de binnenmuren aangebracht. Het kan gaan om glaswol, steenwol, cellulosevezels of geëxpandeerd polystyreen (EPS), dat tussen de bestaande muur en een nieuwe binnenbekleding wordt geplaatst. Welk isolatiemateriaal de voorkeur geniet, hangt af van woning tot woning.
Nadat het isolatiemateriaal werd geplaatst, is het van essentieel belang om alle naden en verbindingen tussen het isolatiemateriaal en de binnenbekleding grondig af te dichten om warmtelekken te voorkomen. Zo vermijd je ook condensplekken en de bijhorende vochtproblemen. Het geoefende oog van een isolatie-expert is dus geen overbodige luxe.
Ten slotte wordt het isolatiemateriaal netjes verstopt achter een nieuwe afwerking. Dat zijn doorgaans platen die dan geschilderd of behangen kunnen worden. Zo krijg je nieuwe binnenmuren die de warmte lekker binnen houden.
Voordelen van binnenisolatie
Binnenisolatie heeft enkele voordelen ten opzichte van de traditionele gevelisolatie langs buiten. Natuurlijk bespaar je flink wat energiekosten en is je woning veel beter geïsoleerd, maar er zijn nog enkele extra troeven:
- Je gevel blijft er precies hetzelfde uitzien, in tegenstelling tot isolatie langs buiten die de uitstraling van je gevel zal veranderen.
- Je hebt geen speciale vergunning of attest nodig om isolatie binnen te plaatsen.
- Langs binnen isoleren goedkoper dan langs buiten isoleren, mede omdat de afwerking ook minder geld kost.
Nadelen van binnenisolatie
Maar binnenisolatie is niet altijd het beste idee. Houd zeker rekening met deze nadelen:
- Je zal binnenruimte verliezen door de dikte van de isolatie.
- Er moeten hoogstwaarschijnlijk ook radiatoren en stopcontacten verplaatst en opnieuw geïnstalleerd worden.
- Isolatie langs binnen is iets gevoeliger voor vochtproblemen, maar een expert die kennis van zake heeft kan dat wel altijd vermijden. Je pakt binnenisolatie beter nooit zelf aan. Het is niet de beste DIY-klus.
Echt en juist advies over gevelisolatie? Bel ons 0800/61.160
De andere optie: gevel langs buiten isoleren
Het isoleren van een gevel langs buiten is een andere benadering om een gebouw thermisch te isoleren. Daarbij wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de bestaande gevel aangebracht. Doorgaans gebruikt men hierbij isolatiepanelen. Die worden netjes op de gevel gepuzzeld en bevestigd volgens de regels van de kunst. Daarna wordt de gevel opnieuw bekleed. Dat kan met crepi, maar ook met steenstrips (dunne bakstenen zijn dat), of gevelplaten uit verschillende materialen.
Let wel op, je hebt een vergunning nodig om de gevel te isoleren. Het uitzicht van de woning zal veranderen en dat moet gemeld en goedgekeurd worden door de gemeente.
Wanneer is het raadzaam je gevel langs binnen te isoleren?
Woon je in een standaard huis, dan zal gevelisolatie langs buiten doorgaans de voorkeur wegdragen. Er komen minder werken aan te pas en je hoeft niet in te boeten op binnenruimte. Bij nieuwbouwprojecten zal ook altijd voor buitengevelisolatie gekozen worden. In het algemeen kunnen we dus stellen dat gevelisolatie langs buiten de standaard is.
Maar in sommige gevallen is het wel interessant om voor gevelisolatie langs binnen te kiezen. De methode heeft verschillende voordelen. Woon je in een beschermd pand of heeft je woning een karaktervolle en ingewikkelde gevel, dan is gevelisolatie langs buiten doorgaans geen optie. Binnenisolatie is dan je beste vriend.
Fassado isoleert je gevel langs binnen (of langs buiten)
Denk je dat de gevel isoleren langs binnen de juiste keuze is voor jouw pand? Of wil je graag meer informatie over hoe jouw woning het best geïsoleerd kan worden? Neem dan contact op met Fassado.
Ons deskundige team kan je precies uitleggen wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning. Is gevelisolatie langs binnen de beste optie? Of kan het toch langs buiten? We maken je graag wegwijs in de wereld van gevelisolatie en stellen een vrijblijvende offerte op. Geef ons vandaag nog een seintje en we helpen je graag verder.