Welke soorten gevelbekleding zijn er? 9 x verschillende materialen

Welke soorten gevelbekleding zijn er? 9 x verschillende materialen
Geschreven op 14 december

Uw woning een nieuwe uitstraling geven, dan is gevelbekleding is de ideale oplossing. Zo is uw gevel jarenlang beschermd tegen diverse weersinvloeden én ziet er meteen piekfijn uit!

1. Crepi of sierpleister

Eén van de meest gekozen materialen om de gevel mee te bekleden, is crepi. Crepi heeft namelijk vele positieve eigenschappen die uw gevel in een handomdraai verfraaien, versterken en langdurig weerbaar maken tegen velerlei weersomstandigheden. Gevelbepleistering komt grofweg voor in twee varianten, namelijk kunstharspleister en minerale pleister.

Kunstharspleister is vooral gebruikt bij nieuwbouwwoningen. Het wordt gemaakt op basis van siliconen en voorziet in een geheel waterdichte dunne laag, die zeer goed bestand is tegen krassen, scheuren en andere beschadigingen.
Minerale pleister is dan weer beter voor het milieu. Het kan dikker worden aangebracht waardoor alle beschadigingen en oneffenheden in uw gevel worden gedekt en droogt ook extreem snel uit.

Een bijkomend voordeel van gevelbepleistering is dat u crepi in combinatie met gevelisolatie kan laten zetten. Voorafgaand aan het bepleisteren worden er dan isolatiepanelen geplaatst. De investering verdient zichzelf op termijn terug door een lager energieverbruik van de woning.

De prijs van crepi ligt tussen 40 en 80 EUR per vierkante meter.

crepi gevelbepleistering

Op zoek naar crepi gevelbepleistering? Bel ons  0800 61 160

2. Gevel kaleien

De gevel kaleien lijkt op bepleisteren, echter gebruikt u geen pleister maar speciale kalkverf. Deze verf dekt diverse beschadigingen en oneffenheden, daarnaast is uw gevel uitermate goed beschermd tegen natte weersomstandigheden. Kaleien gebeurt in meerdere lagen en kan dus enige tijd in beslag nemen, zeker in natte seizoenen.

De prijs van kaleien ligt tussen 25 en 35 EUR per vierkante meter.

kaleien

3. Steenstrips

Steenstrips zijn steeds meer populair aan het worden, omdat u uw gevel een gloednieuwe bakstenen aanblik geeft zonder het achterligende metselwerk te moeten renoveren. Steenstrips zijn erg dun en u zult na renovatie een minimum aan ruimteverlies bemerken. Steenstrips zijn sterk en ook vrij vlot aan te brengen.

De prijs van steenstrips laten plaatsen ligt tussen 150 en 200 EUR per vierkante meter.

steenstrips

→ Steenstrips laten plaatsen?Contacteer ons voor een gratis offerte

4. Houten gevelbekleding en houtcomposiet

Hout kan op ontelbare manieren worden ingezet om uw gevel op te knappen. Met name hardhout is populair gezien de goede weerbaarheid tegen vocht. Hout geeft uw woning een prachtige rustieke uitstraling en beschermt uw poreuze gevel tegen de negatieve gevolgen van regen en vocht.

Een andere optie is gevelbekleding van houtcomposiet: dit zijn panelen van hout of bamboe gemengd met kunststof. Dit materiaal vergt minder onderhoud dan 100% hout, doch heeft eenzelfde uitstraling en dezelfde uitstekend beschermende eigenschappen.

De prijs van houtbekleding ligt tussen 100 en 150 EUR per vierkante meter.

houten gevelbekleding

5. Metalen gevelbekleding

Wilt u uw huis echt in een modern jasje steken? Overweeg dan metalen gevelbekleding. U kunt kiezen uit onder meer koper, zink, aluminium en rvs. Al deze metaalsoorten roesten niet, zijn bijna vrij van onderhoud en erg sterk en weerbaar. Daarnaast beschermt metaal poreuze onderdelen van uw huis tegen vocht.

De prijs van metalen gevelbekleding ligt tussen 50 en 150 EUR per vierkante meter.

metalen gevelbekleding

Op zoek naar crepi gevelbepleistering? Bel ons  0800 61 160

6. Kunststof gevelbekleding

U kunt uw gevel ook laten bekleden met kunststof materialen, meestal gaat het om gevelbekleding in PVC met kunststof schuim. U kunt vrij bepalen wat de uitstraling van de panelen wordt, zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een houtmotief. Kunststof is licht, goedkoop, duurzaam, sterk en onderhoudsvrij, daardoor kiezen steeds meer mensen voor deze optie.

De prijs van PVC gevelbekleding ligt tussen 75 en 125 EUR per vierkante meter.

kunststof gevelbekleding

7. Leien als gevelbekleding

Normaliter worden leien als dakbedekking gebruikt, maar steeds meer mensen kiezen voor leien als gevelbekleding. U kunt kiezen voor natuurlijke leien en kunststof leien, de laatstgenoemde is een stuk goedkoper. Met leien kunt u bijzondere creaties maken die uw gevel een bijzonder aangezicht geven, plus uw gevel is uitstekend beschermd.

De prijs voor leien ligt tussen 75 en 125 EUR per vierkante meter. Natuurleien zijn binnen die prijzen wat duurder dan kunstleien.

leien gevelbekleding

8. Gevel cementeren

U kunt de gevel ook laten cementeren. Dat gebeurt met een speciale cementpleister. Qua uitvoering heeft het veel weg van bepleistering met crepi, maar het heeft nog wat extra voordelen naar gevelbescherming toe. Met cementpleister maakt u de gevel meer solide. Verder worden oneffenheden ermee weggewerkt. Cementpleister is overschilderbaar, dus u kunt ook zelf beslissen welke kleur u de gevel geeft. Verder heeft het materiaal ook sterke vochtwerende eigenschappen waardoor u vochtproblemen kunt voorkomen en de gevel er langer als nieuw uitziet.

De prijs voor cementeren ligt tussen 30 en 40 EUR per vierkante meter.

9. Spuitkurk

Spuitkurk is een afwerkingslaag voor de gevel op basis van kurk, acrylaathars, pigmenten en divere plantaardige oliën. Spuitkurk wordt vermengd met verf en op de gevel gespoten in 2 à 3 lagen van een aantal millimeter dikte. Spuitkurk heeft voor zijn dikte een behoorlijke isolatiewaarde, al zal je de isolatieplaten er niet mee kunnen vervangen. Daarnaast heeft het ook een geluidsdempend effect voor geluiden van buitenaf. Je kan spuitkurk aanbrengen op gevelstenen, maar ook op een cementeringslaag.

De prijzen van spuitkurk variëren van 55 euro tot 160 euro per m². Dat maakt spuitkurk dus gemiddeld wel een stuk duurder dan crepi, waarmee het dikwijls wordt vergeleken bij renovatieplannen.

Fassado adviseert u graag over passende gevelbekleding

Indien u ook graag uw gevel van een onderhouds- en opknapbeurt wil voorzien, maar u weet nog niet hoe, dan staan wij in elk geval altijd voor u klaar.

Bel ons op 0800 61 160, voor een vrijblijvende offerte of een afspraak of stuur ons een e-mail. Wij komen graag bij u langs om u van deskundig advies te voorzien.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan