Spuitkurk versus crepi: de voor- en nadelen op een rij

Spuitkurk versus crepi: de voor- en nadelen op een rij
Geschreven op 5 februari

Heeft uw gevel inmiddels wel behoefte aan een nieuwe afwerking, of moeten er de nodige reparatiewerken worden uitgevoerd aan uw gevel? Dan kunt u ervoor kiezen om uw gevel te laten bepleisteren, maar tegenwoordig kunt u ook opteren voor een gevel van spuitkurk. Beide methoden voorzien in een haast gloednieuwe gevel, zij het met enkele onderlinge verschillen. In dit artikel lichten wij iets meer toe over crepi en spuitkurk, plus zaken waar u eventueel op kunt letten bij het maken van een keuze.

Wat is het verschil tussen spuitkurk en crepi?

Crepi wordt in principe al heel lang toegepast, dus wanneer u door de straten rijdt ziet u ongetwijfeld een hoop woningen met een gevel van crepi. Crepi is in feite niets anders dan bepleistering voor buitenmuren, hetgeen inhoudt dat deze vorm van gevelbekleding ook de nodige bescherming biedt tegen weersinvloeden zoals vorst, regen en sneeuw.

Spuitkurk is een relatief nieuw materiaal om gevels mee te bekleden. Spuitkurk wordt, zoals de naam reeds beschrijft, op de gevel gespoten. U kunt hierbij kiezen uit meerdere kleuren en korreldikten, zodat uw gevel precies past bij uw smaak en voorkeuren.

Iets meer informatie over spuitkurk

Spuitkurk is een decoratieve vorm van gevelbekleding, welke bestaat uit een mengsel van kurkkorrels, speciale acrylhars, het pigment dat u kiest en voorts plantaardige oliën. U kunt hierbij wat kiezen uit kleuren, effecten en korreldikte. Fijne korrels zorgen voor een moderne en strakke look, terwijl wat grovere korrels juist voorzien in een goed dekkende laag gevelbekleding die vele oneffenheden kan opvullen.

Wat is crepi en hoe wordt dit aangebracht?

Crepi is een soort bepleistering speciaal voor gevels, die in grofweg twee varianten beschikbaar is: minerale crepi en kunstharspleister. Minerale crepi wordt vervaardigd uit een mengeling van kalk, cement en zand. Deze crepi kan redelijk dik worden aangebracht, waardoor u gemakkelijk oneffenheden kunt wegwerken. Ook is deze crepi 100% natuurlijk, bovendien kunt u op veel verschillende wijze mooie effecten en structuren aanbrengen met minerale crepi.

Kunstharspleister bestaat ook uit kalk, echter met toegevoegde stoffen en kunsthars/siliconen. Deze vorm van crepi wordt dunner aangebracht en kan daardoor ook voor een strakker effect zorgen; ideaal voor moderne panden. Deze crepi is beter bestand tegen vocht en vuil en daarnaast ook zeer krasvast.

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

Verschillen tussen spuitkurk en crepi

Zowel spuitkurk als crepi hebben hun eigen karakteristieke kenmerken. Spuitkurk is bijvoorbeeld sneller aan te brengen, doorgaans zijn hier twee a drie lagen voor nodig. Crepi is wat dat betreft ietwat arbeidsintensiever.

Daarentegen is er met crepi op isolatiegebied meer mogelijk, omdat isolatie zeer gemakkelijk te combineren is met crepi. Ook kan crepi sneller op een gevel met oneffenheden worden aangebracht. Wanneer uw gevel beschadigingen vertoont en u wilt graag spuitkurk, dan zult u eerst uw gevel moeten repareren. Spuitkurk is wel meer ecologisch verantwoord dan bijvoorbeeld kunstharspleister.

Fassado adviseert u graag over de beste optie voor uw gevel. Crepi is juist weer perfect voor het egaliseren van een gevel en is in veel verschillende varianten beschikbaar. Neem zeker eens contact met ons op als u meer wilt weten; wij vertellen u graag meer over onze diensten.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan