Crepi of PVC plaatsen op de gevel? Vergelijking

Crepi of PVC plaatsen op de gevel? Vergelijking
Geschreven op 9 augustus

Heeft je gevel een grote opknapbeurt nodig of wil je je gevel tijdig beschermen tegen invloeden van buitenaf? Je gevel beschermen tegen allerhande mogelijke schade is sowieso een goed idee. Maar voor welke gevelbekleding kan je best gaan? Dat hangt vooral af van jouw noden, wensen en budget. Twee manieren van gevelbekleding zijn Crepi en PVC.

Waarom gevelbekleding?

Een extra beschermlaag op je gevel: het is en blijft een erg goed idee. Waarom precies? Buitenmuren moeten heel wat doorstaan door de jaren heen: regen, hagel en misschien zelfs sneeuw. Al deze (hevige) weersomstandigheden kunnen leiden tot een hogere porositeit.

Op termijn kan dit ook scheuren en barsten veroorzaken. Ook kan je te maken krijgen met doorslaand vocht en wordt de isolatiewaarde een stuk lager. Je energierekening zal daardoor ook beginnen stijgen. Daarnaast kan je via gevelbekleding ook je buitenmuren beschermen tegen graffiti.

Redenen genoeg dus om een goede gevelbekleding te overwegen. Maar welke past bij jouw huis? We geven je alvast alle eigenschappen van Crepi en PVC: twee degelijke soorten gevelbekleding.

crepi kleuren wit

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

Wanneer kies je voor crepi?

Voordelen van crepi

Crepi is een ideale bekleding om je gevel nog eens extra te beschermen tegen vocht van buitenaf. Crepi bevat namelijk een waterafstotende laag waardoor vocht niet langer zal worden geabsorbeerd door de onderliggende, oude bekleding.

Crepi wordt vaak gecombineerd met isolatie waarbij er eerst isolatieplaten aan de buitengevel worden aangebracht, waarna het met crepi wordt afgewerkt. Dankzij buitengevelisolatie verlies je geen kostbare ruimte binnenshuis en zal je een serieus verschil zien op je energierekening.

Ben je fan van een strakke en egale look? Dan is crepi een ideale keuze. Je gevel ziet er direct erg proper en afgewerkt uit. Ook kan je kiezen tussen meer dan 800 verschillende kleuren.

Nadeel van crepi

Een crepigevel kan je wel best door een specialist laten reinigen, omdat dit erg deskundig en precies moet gedaan worden. Niet dat een reiniging zeer vaak moet gebeuren, want crepi wordt preventief voorzien van een vuilafstotende laag.

Wanneer kies je voor PVC?

De voordelen

Heb je een beperkter budget? Dan kan PVC wel dienen op de gevel, maar dat is meteen misschien ook wel het voornaamste argument. PVC is verkrijgbaar in allerhande kleuren en in hout- en steenimitaties. Om die redenen is het soms een alternatief voor beton of hout. Ook qua afwerking heb je wel wat keuze, waardoor je je woning een uniek en modern design kan geven. Wil je graag denken aan het milieu? PVC gaat niet alleen erg lang mee, dankzij het lichte materiaal kan het in principe ook gerecycleerd en hergebruikt worden.

De nadelen van PVC

Een belangrijk nadeel is dat PVC wel snel vuil gaat ogen. Zeker witte PVC zal je dus regelmatig moeten reinigen om de uitstraling van de gevel te behouden. Met crepi heb je op het einde van het verhaal dan wellicht wat minder reinigingswerk. Daarnaast zal het isolatieniveau van PVC-bekleding wellicht wat lager uitvallen. Daarom raden we dit in het kader van energiezuinigheid minder aan op de gevel. (PVC-ramen zijn dan weer een andere zaak). Nog een nadeel? In geval van schade is PVC vervelender te herstellen dan crepi. Niet onbelangrijk nu we ook in ons land steeds vaker kampen met serieuze windvlagen en stormen. Met crepi heb je dan wat meer zekerheid. Kortom, we spreken misschien voor onze eigen winkel. Maar met crepi heb je wel meer troeven in handen tegenover PVC. Bovendien is een egale crepi gevel in de meeste gevallen ook gewoon mooier.

Gevelbekleding? Fassado helpt je kiezen

Kan je gevel een grondige opfrissing gebruiken of wil je hem een volledig nieuwe look geven? Gevelbekleding in crepi kan hier perfect voor dienen! Maar wat is nu de juiste keuze op basis van jouw noden en wensen?

Onze experts staan klaar om je te helpen met je keuze. Samen bekijken we alle mogelijkheden en werken een actieplan. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan