Crepi kleuren: welke kleurtinten zijn mogelijk?

Crepi kleuren: welke kleurtinten zijn mogelijk?
Geschreven op 12 maart

Wanneer u iets aan uw gevel wilt veranderen, dan zijn er veel mogelijkheden voorhanden. U kunt kiezen uit een nieuwe gevelbekleding, een renovatie maar ook simpelweg voor een nieuw kleurtje. In het geval van gevelbepleistering, die ook wel met de term crepi wordt aangeduid, kunt u kiezen uit meer dan 800 verschillende kleuren en tinten. Zo past er bij elke woning wel een mooie en unieke tint voor crepi kleuren.

Het is dan wel raadzaam om van tevoren wat onderzoek te doen naar beschikbare crepi kleuren en de vraag of deze wel bij uw woning passen. Daarnaast is het van belang om te weten, hoe u uw gevel onderhoudt. Sommige kleuren kunnen namelijk ietwat sneller vaal worden, of door diverse weersomstandigheden verkleuren. In dit artikel geven wij u slimme tips met betrekking tot het kiezen van een mooie kleur crepi voor uw gevel.

Kies crepi kleuren die bij uw woning passen

In veel gevallen wordt wit gekozen als kleur, omdat een witte gevel mooi fris oogt en vooral in zomer er goed tussenuit springt. Daarentegen willen sommigen liever niet aan wit beginnen, omdat dit impliceert dat u de gevel vaak zult moeten schoonmaken. In principe hoeft dit niet waar te zijn, want met kunsthars bijvoorbeeld zullen vuil en mossen nagenoeg geen houvast vinden.

crepi kleuren wit

Niettemin wilt u misschien wel een heel andere kleur. Het kan zijn dat u op vakantie fraaie panden heeft gezien die in bijzondere crepi kleuren waren geschilderd? Of wilt u uw straat gewoon een beetje opvrolijken? Bij het kiezen van een kleur zijn er een aantal zaken, waar u best rekening mee houdt:

  • Bekijk de kleur die uw voorkeur heeft zeker in het daglicht, want uw woning wordt immers ook niet door kunstlicht beschenen. Zo weet u zeker hoe de kleur uit zal pakken.
  • Probeer de kleur mooi te matchen met de kleuren van uw kozijnen en deur. Natuurlijk kunt u het ook grootser aanpakken en direct voor alle kozijnen ook een nieuwe kleur uitkiezen.
  • Houdt ook rekening met de bouwstijl van uw pand. Sommige kleuren passen goed bij moderne gebouwen, andere tinten zijn juist fraai in combinatie met historische panden.
  • Kies ook voor kleuren uit één palet. Zeker indien u ook houtwerk aan gaat pakken: dit creëert een homogeen geheel.

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

Een lichte of een donkere gevel?

Een lichte kleur is vaak de meest voor de hand liggende keuze, omdat uw woning dan fraai in het oog springt. Witte crepi blijft zoals gezegd populair, maar ook kleuren zoals zachtgeel, crème en lichtgrijs worden vaak toegepast bij het aanbrengen van crepi. U dient er wel rekening mee te houden, dat een lichte gevel iets vaker schoongemaakt moet worden. Of u kunt kiezen voor een speciale beschermlaag die vuil en vocht afstoot.

Een donkere gevel met bijvoorbeeld zwarte crepi kan ook zeer mooie effecten creëren, zeker bij wat oudere huizen of huizen met diverse soorten gevelbekleding. Indien u ook steenstrips gebruikt bijvoorbeeld, dan kan een kleur als antraciet of donkerbruin geweldig uitpakken. Een donkere gevel is minder snel vies, maar kan wel weer verkleuren door de zon. Ook in dit geval is een beschermende laag zoals hydrofuge aan te raden.

zwarte crepi op gevel


Gratis gevelgids downloaden

Rode crepi

Ook rode crepi wordt regelmatig gevraagd als afwerkingskleur voor de gevel. Afhankelijk van de precieze rode tint, kunt u spelen met een klassiek of net moderner effect op uw woning. U kan voor het traditionelere baksteenrood gaan, maar net zo goed voor een warmer, zelfs meer zuiderse tint. Ook een combinatie van rood en wit kan voor moderne panden een mooi resultaat opleveren.

rode crepi gevel

Gele crepi

Gele crepi heeft natuurlijk heel wat variaties. Zo worden sommige lichtgele tinten vaak gekozen als een iets zachter alternatief voor wit. Donkergele tinten zien we dan weer het vaakste terug om een deel van de gevel te accentueren. Geel heeft als voordeel dat het ook sterk lichtweerkaatsend is. Tijdens de warme zomers scheelt dat dan weer voor de temperatuur in huis omdat het zonlicht wordt teruggekaatst.

gele crepi kleuren gevel

Groene crepi

Groene crepi was tot voor kort een buitenbeentje tussen de kleuren, zeg maar gerust iets voor de "durvers", maar de laatste jaren krijgen we toch vaker de vraag om gevels ook in het groen af te werken. Vaak om een van de buitenmuren te accentueren aan de kant van de tuin. Zo kunnen er leuke camouflerende en natuurlijke effecten ontstaan als er wat hoge struiken of een paar boompjes in de tuin staan. Dat idee werkt zowel bij landelijke als moderne woningen.

Bijkomend voordeel: ontstaat er wat mos op de muur? Dan zie je het niet direct, wat bij fellere kleuren wel het geval is. Woont u in een bosrijke omgeving? Dan kan groen zeker ook helpen.

groene crepi op gevel

Oranje crepi

Waar rood vaak wordt toegepast voor volledige gevels, kan oranje een echte meerwaarde bieden als accent bij de buitenafwerking. Denk bijvoorbeeld aan een moderne deurportiek die in oranje is afgewerkt, of een gedeelte van een aanbouw. Daar zijn heel wat creatieve mogelijkheden voor en het is natuurlijk ook mogelijk om te spelen met diverse tinten. Oranje kan heel vurig zijn, maar ook net een stuk zachter en subtieler.

oranje crepi gevel

Alle crepi kleuren zijn mogelijk bij Fassado

Fassado helpt u graag met de keuze voor de beste kleur crepi. Indien u graag een prijsopgave wenst, kunnen wij bij u langskomen en de vele mogelijkheden aan u voorleggen. Contacteer ons gerust eens om een afspraak te plannen.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan