Hoe maken we crepi vuilafstotend en waarop letten bij onderhoud?

Hoe maken we crepi vuilafstotend en waarop letten bij onderhoud?
Geschreven op 14 november

Crepi of sierpleister heeft ontzettend veel voordelen. Het enige minpuntje is dat je witte crepi gevel na verloop van tijd een grijze of groene schijn kan krijgen. Vuil, mos en algen hechten zich aan de crepi en vormen een doorn in het oog. Gelukkig kan een regelmatige onderhoudsbeurt veel voorkomen en is crepi makkelijk vuilafstotend te maken.

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

Siliconen crepi is meer vuilafstotend dan minerale crepi

Er zijn twee soorten crepi of gevelpleister: siliconen crepi en minerale crepi.

Siliconen crepi of kunsthars crepi is opgebouwd uit siliconen. Het is een gladde crepi die weinig textuur heeft. De belangrijkste eigenschap van silicone is dat het waterafstotend is. Dat betekent dat water niet zal blijven hangen op de crepi. Algen en mossen zullen dan ook niet snel kunnen groeien waardoor de crepi groen zou worden. Een bijkomend voordeel is dat kunsthars crepi krasbestendig is.

Daarnaast is er de minerale crepi, gemaakt van kalk, zand en cement. Het heeft een korrelige, ruwe structuur en ziet er robuuster uit. Het grootste voordeel van minerale crepi is dat je het in dikke lagen kan aanbrengen. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij renovatieprojecten. Het is iets minder water- en vuilafstotend dan siliconen crepi, maar ook minerale crepi is behoorlijk goed tegen vocht bestand.

Hoe onderhoud je crepi?

Minerale crepi en siliconen crepi vragen om een andere manier van onderhoud.

Minerale crepi onderhouden

Minerale crepi heeft een korrelige structuur en moet daarom erg voorzichtig gereinigd worden. Het is misschien verleidelijk om de hogedrukreiniger boven te halen, maar dat doe je beter niet. De sierpleister zal dan hoogstwaarschijnlijk beschadigd geraken. Minerale crepi onderhouden doe je door te nevelstralen. De gevel wordt dan gereinigd met een mengsel van water en korrelig zand dat het vuil van tussen de groeven spoelt.

Net omdat je voorzichtig moet omspringen met sierpleister, laat je het onderhoud van minerale crepi beter over aan een expert. Fassado neemt het onderhoud van een crepi gevel graag van je over.


Gratis gevelgids downloaden

Kunsthars crepi onderhouden

Een kunstharspleister is waterbestendig en heeft een egalere structuur. Daarom mag je kunstharspleister wel met een hogedrukreiniger onderhouden. Enige voorzichtigheid blijft wel aan de orde. Zet de hogedrukspuit op een lage tot matige druk om schade te voorkomen.

Veel gemaakte fouten bij het onderhoud van crepi gevels

De meest gemaakte fout bij het onderhouden van crepi is dat mensen de hogedrukreiniger inschakelen op minerale crepi. Maar er zijn ook andere fouten. Soms wordt groen en vuil op crepi bestreden met bleekwater of azijn. Crepi bestaat echter uit kalkverbindingen en die kan je niet combineren met zuren. Het beschadigt de crepi.

Een professionele vakman beschikt over de juiste schoonmaakmiddelen en heeft de nodige ervaring om groene of vuile crepi te reinigen. Fassado reinigt crepi zonder schade aan te brengen. Zo verkeert je crepi snel terug in topvorm.

Maak je crepi gevel vuilafstotend met een hydrofuge

Eenmaal je de crepi gevel hebt laten reinigen, doe je er goed aan om groene aanslag op de crepi in de toekomst te vermijden. Dat kan makkelijk en snel met een hydrofuge. Een hydrofuge, of gevelimpregnatie, kan zowel bij minerale als kunsthars crepi.

We brengen dan een vochtwerend middel aan op de crepi. Dat middel dringt binnen in de sierpleister en creëert een waterafstotende barrière. Regendruppels kunnen op die manier niet langer binnendringen in de crepi. Zo neem je de voedingsbodem weg voor algen en mossen en vuil wordt weggespoeld.

Tips om je gevel van crepi langer wit te houden

Zorg voor contrast met de witte crepi

Crepi bestaat in honderden kleuren, maar het merendeel kiest voor de typische, witte crepi. Om de witheid van de crepi extra in de verf te zetten, kan je zorgen voor een contrast met een andere kleur. Combineer je de witte crepi met zwarte ramen, bijvoorbeeld, dan zal de muur er extra wit uitzien. Ook planten of bomen voor de gevel of een gedeeltelijke afwerking met stenen of hout zorgen voor datzelfde effect.

Vochtwerende en vuilafstotende verf op de crepi

Recent werd ook vuilafstotende verf voor crepi op de markt gebracht. Die zogenaamde zelfreinigende verf werkt op dezelfde manier als een hydrofuge. Vocht kan niet langer binnendringen in de muur. Het water parelt op de vuilafstotende verf en druppelt naar beneden. Zo voorkom je eveneens dat de crepi een groene of grijze schijn krijgt. De vuilafstotende verf bestaat in allerlei kleuren.

Fassado maakt crepi vuilafstotend

Wil je graag de crepi op je gevel vuilafstotend maken? Of kan je crepi gevel wel een onderhoudsbeurt gebruiken? We komen graag langs om je meer uitleg over crepi gevels, het onderhoud van crepi en hydrofuges te geven. Bij Fassado staan we klaar om je te helpen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan