Crepi wordt groen: hoe kan je dat voorkomen?

Crepi wordt groen: hoe kan je dat voorkomen?
Geschreven op 8 augustus

Crepi heeft heel wat voordelen, maar kan na verloop van tijd ietwat groen worden. Kleine algen en mossen kunnen zich in sommige gevallen hechten aan de ruwe oppervlakte van de crepi. Ze voeden zich met kleine waterdruppeltjes en hebben amper licht nodig. Maar je kan makkelijk voorkomen dat je crepi groen wordt. Er zijn drie manieren: een siliconen crepi gebruiken, een vochtwerende verf op de crepi aanbrengen of een hydrofuge laten uitvoeren.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevelbepleistering Crepi

Gebruik siliconen crepi met een vuilafstotende laag en voorkom groen op je crepi

Er zijn twee soorten crepi: minerale crepi en synthetische crepi. De minerale crepi of sierpleister wordt enkel gemaakt van natuurlijke materialen. Het is een mengsel van kalk, zand en cement. Het grote voordeel van dit soort crepi is dat het damp-open en waterkerende eigenschappen heeft. Minerale crepi voorkomt met andere woorden uitstekend vochtproblemen. Dit soort pleister kan je ook dik aanbrengen en is ideaal voor wie een oneffen gevel wil renoveren.

Anderzijds is er synthetische pleister. Kunstharspleister bevat silicone en dat heeft extra voordelen. Dit soort siliconen crepi is waterafstotend en er kunnen geen krassen in komen. Het voordeel: waterdruppels stromen gewoon naar beneden en blijven niet hangen in kleine oneffenheden. Er is zo geen voedingsbodem voor algen en mossen en er kan zich dus geen groene laag vormen op je crepi.

Crepi met vuil- en vochtwerende verf als afwerking

Verder kunnen we de crepi ook afwerken met een speciale vocht- en vuilwerende verf. Nadat de crepi gehard en uitgedroogd is, brengen we een laagje verf aan. Dat kan gewoon in het wit, zoals de meeste crepi gevels eruit zien, maar je kan ook voor iets originelers kiezen. Warme rode tinten worden bijvoorbeeld ook vaak gebruikt.

Dankzij de vochtwerende eigenschappen van de verf kunnen algen en mossen zich niet hechten aan de crepi. Je gevel blijft zijn kleur zo uitstekend bewaren.

Voorkom groen op je crepi met een extra hydrofuge

Verf is echter niet de enige optie. Ook een hydrofuge behoort tot de mogelijkheden. Een hydrofuge of gevelimpregnatie is een bijzonder effectieve manier om vochtproblemen te voorkomen. Een gevelimpregnatie voorkomt echter niet alleen vochtproblemen, maar weert ook vuil, algen en mossen. Het is dus ook een goede manier om een groene laag op je crepi te voorkomen.

Hoe gaat een hydrofuge in zijn werk? Onze vakmannen impregneren de crepigevel met een transparante en waterafstotende stof die geschikt is voor crepi. Op die manier wordt je gevel beschermd tegen water van buitenaf. Geen groen laagje dus, want algen en mossen krijgen de kans niet om op de crepi te groeien. Nadat wij je gevel hebben geïmpregneerd, ben je jaren verzekerd van een sterke en waterdichte gevel die niet groen uitslaat.

Gratis gevelgids downloaden

Tip: onderhoud je gevel en voorkom dat je crepi groen wordt

Crepi is een uitstekend materiaal. Net zoals met een bakstenen of houten gevel, doe je er echter goed aan om af en toe een grote onderhoudsbeurt in te lassen. Wie zijn crepi gevel regelmatig reinigt, zal zich geen zorgen hoeven te maken over mossen, algen en vuil.

Reinig je gevel met een hogedrukreiniger (en gebruik het liefst heet water). Goed bereikbare plekken kan je ook gewoon reinigen met water en een spons. Voeg milieuvriendelijke zeep toe voor een extra goede wasbeurt. We raden je bovendien aan om elke vijf jaar een professionele onderhoudsbeurt te voorzien. Beter voorkomen dan genezen!

Crepi heeft toch vooral veel voordelen

Crepi kan na verloop van tijd een vale, groene laag krijgen, maar dat betekent niet dat crepi geen goed idee is. Integendeel, crepi heeft ontzettend veel voordelen en dat groene laagje kan je makkelijk voorkomen.

Een laagje crepi op de gevel geeft je woning een frisse, nieuwe uitstraling. Zo tover je een oubollige gevel van bruinrode bakstenen snel om tot een stijlvol wit huis. Het is een bijzonder efficiënte manier om je woning naar 2022 te brengen. Wil je een landelijke stijl creëren? Dan kan je ook slechts een deeltje van de woning met crepi bedekken. Daarnaast bestaat crepi in alle mogelijke kleuren. Je kan ook kiezen voor een effen of ruw oppervlak en zelfs valse voegen in de crepi aanbrengen. De mogelijkheden zijn legio.

Wie van plan is om de gevel te renoveren, moet overwegen om terwijl een nieuwe isolatielaag aan te brengen. In de plaats van die laag isolatie opnieuw af te dekken met een nieuwe buitengevel, kan je ook kiezen voor crepi.

Op zoek naar een specialist in crepi? Fassado helpt je graag verder

Merk je een groene laag op je crepi? Of wil je graag voorkomen dat je crepigevel ooit groen uitslaat? De specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om je crepi in topconditie te houden. We komen met veel plezier langs om de mogelijkheden met je te bespreken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan