Hoe kunt u het beste een witte crepi gevel onderhouden en reinigen?

Hoe kunt u het beste een witte crepi gevel onderhouden en reinigen?
Geschreven op 12 september

Is uw witte crepi gevel een beetje vaal aan het worden? Dan is het hoog tijd voor een grondige reinigingsbeurt. Maar om de juiste reinigingsmethode te kiezen, dient u een aantal factoren in overweging te nemen. Zoals het type crepi waar uw gevel mee bekleed is, de mate van vervuiling en ook eventueel vocht dat in de gevel aanwezig is.

In dit artikel vast meerdere handige tips om uw witte crepi gevel correct te reinigen en onderhouden.

Let allereerst op het type crepi

Er zijn grofweg twee soorten crepi te onderscheiden: minerale pleister en kunstharspleister.

  • Minerale sierpleister is wat ruwer dan kunstharspleister en kan vele oneffenheden met een dikke laag gemakkelijk bedekken.
  • Kunstharspleister is juist egaler van structuur en wordt met een dunne laag aangebracht. Daarentegen is kunstharspleister meer krasvast dan minerale pleister.

→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte

Welke reinigingsmethode is het beste geschikt?

Omdat beide soorten crepi elk over hun eigen eigenschappen beschikken, zijn de twee beste reinigingsmethoden uiteraard ook afwijkend. Zo is witte minerale crepi beter in het camoufleren van vuil door de ruwe structuur, maar vereist niettemin een zachtere aanpak vanwege de bestanddelen.

Op witte kunstharspleister ziet u vuil sneller, doch deze vorm van crepi is gemakkelijker schoon te maken. Hierna volgen onze twee beste reinigingsmethoden voor beide soorten crepi.

Op zoek naar gevelbepleistering? Bel ons op 0493/29.00.47

Een gevel bezet met kunstharspleister reinigen

Een gevel die bekleed is met kunstharspleister kan net wat meer hebben dan een gevel met minerale crepi. U kunt voor kunstharspleister in principe hogedrukreiniging toepassen, maar zet deze wel op de laagste stand.

De beste methode voor kunstharspleister betreft reiniging met stoom, omdat deze methode op een 100% veilige manier vuil weghaalt.

Reiniging door middel van stoomreiniging

Bij stoomreiniging wordt eerst een reinigingsmiddel op de gevel gespoten, dat daarna eventjes moet inwerken. Nadien wordt dit middel met behulp van warme stoom van de gevel verwijderd, inclusief het vuil dat op de gevel zat. De prijs voor stoomreinigen bedraagt ongeveer 5 euro per vierkante meter.

Een gevel bezet met minerale witte crepi reinigen

Minerale crepi is meer onderhevig aan krassen en beschadigingen, waardoor de reinigingsmethode ook op een meer sensitieve wijze dient te worden toegepast. De beste methode in dit geval is nevelstralen.

Gebruik hoe dan ook nooit een hogedrukspuit voor minerale witte crepi, omdat u daardoor de pleister aanzienlijk kunt beschadigen.

Reiniging door middel van nevelstralen

Nevelstralen is een zeer zachte methode die ook heel goed geschikt is voor het reinigen van algen en mossen. Deze groeien op een gevel met witte minerale crepi ook wat sneller.

Onder zeer lage druk wordt een mengsel van water en zand op de gevel gespoten, waardoor al het vuil wordt verwijderd. De prijs van nevelstralen bedraagt ca. 15 tot 20 euro per vierkante meter.

Is de gevel zwaar vervuild?

Heeft u een gevel die erg vuil is? Zeker bij witte minerale crepi kan reiniging dan helaas leiden tot onherstelbare beschadigingen. In sommige gevallen is het dan ook raadzamer, om uw gevel opnieuw te laten bepleisteren.

Wilt u graag de beste methode voor uw witte crepi gevel kiezen? Bel dan met Fassado. Wij komen zo snel als mogelijk bij u langs om uw gevel te inspecteren, waarna wij u exact uitleggen welke aanpak het meest voor de hand ligt.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs