Siliconen crepi is de geoptimaliseerde variant van de klassieke, minerale crepi. Het is extra waterafstotend en scheurt minder snel. Is siliconen crepi een goed idee voor jouw renovatieproject of nieuwbouwwoning? We vertellen je er hieronder alles over.
→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte
Wat is siliconen crepi?
Een siliconen crepi of kunstharspleister is de synthetische variant van de standaard minerale crepi. Het bindingsmiddel in de mengeling is in dit geval kunsthars en dat geeft de crepi nieuwe eigenschappen. Een siliconen crepi is licht elastisch waardoor de crepi minder snel zal scheuren. Ook de waterafstotende eigenschappen die crepi van nature heeft, worden versterkt.
Siliconen crepi wordt zowel bij renovatieprojecten als nieuwbouwwoningen gebruikt. Het is in heel wat verschillende kleuren beschikbaar. Siliconen crepi is dus de goede keuze voor allerhande woningen, van oude hoeves tot nieuwbouwwoningen.
Wat zijn de voordelen van siliconen crepi?
De voordelen van siliconen crepi zijn legio. Eerst en vooral ziet siliconen crepi er goed uit. Het geeft je woning een strakke, moderne feel en toch kan het ook gebruikt worden om oudere woningen charmevol te restaureren.
Maar daarnaast is siliconen crepi ook een ideaal materiaal om je gevel te beschermen tegen de weersomstandigheden. Er is, dankzij de silicone, amper kans op scheurtjes. De gevelbekleding zal dus veel langer meegaan.
Een siliconen crepi beschermt dankzij die silicone ook beter tegen water. Dat voorkomt niet alleen doorslaand vocht, maar ook dat er zich algen, mossen of schimmels aan je gevel kunnen hechten. Zonder water kunnen die namelijk niet groeien. En toch heeft siliconen crepi een damp-open karakter. Dat betekent dat vocht dat eventueel gevangen zou zitten in de muur toch nog kan ontsnappen. Een droge woning gegarandeerd!
Ben je van plan om je gevel te renoveren en terwijl ook te isoleren? Dan zit je met siliconen crepi ook goed. Dit soort crepi neemt namelijk amper plaats in. Dat betekent dat je woning niet veel breder zal worden en je dus ook geen problemen hebt om vergunningen te krijgen.
Waarmee moet je rekening houden bij het plaatsen van siliconen crepi?
Het voordeel van de standaard, minerale crepi is dat het een natuurlijk product is, een mengeling van zand, kalk en cement. Dat maakt het een ecologisch bouwmateriaal, bij siliconen crepi is dat niet het geval.
Waar je echter vooral rekening mee moet houden is de siliconen crepi niet in dikke lagen aangebracht kan worden. Wil je de oude gevel van je woning opfrissen met siliconen crepi, dan zullen we dus geen oneffenheden kunnen wegwerken. Die zullen nog steeds zichtbaar zijn. Minerale crepi kan wel in een dikkere laag worden aangebracht waardoor je welvingen in de gevel of foutjes kan verstoppen.
Een siliconen crepi is tot slot ook iets duurder dan een minerale crepi, al is crepi in het algemeen nog steeds een voordelige manier om je woning op te frissen. Het is bijvoorbeeld veel goedkoper dan bakstenen.
Hoe wordt siliconen crepi geïnstalleerd?
Siliconen crepi aanbrengen is meer dan gewoon een laagje crepi op de gevel aanbrengen. Er komt veel meer bij kijken. Eerst moet de gevel bijvoorbeeld grondig gereinigd worden. Mossen, algen of ander vuil voorkomen dat de crepi zich goed kan hechten aan de gevelstenen. Ook scheurtjes moeten hersteld worden, kapotte bakstenen of voegen vervang je beter.
Vervolgens is het belangrijk om isolatie te overwegen. Gevelisolatie kan je energiefactuur flink drukken, de energiescore van je woning aanzienlijk verbeteren en dus ook de waarde van je woning doen stijgen. Zeker het overwegen waard. Je kan de spouw isoleren, indien mogelijk, of isolatiepanelen op de oude gevel aanbrengen. In dat geval worden de isolatiepanelen gewapend en we gebruiken hoekprofielen zodat de crepi zich goed kan hechten en we vochtproblemen voorkomen.
En vervolgens is het tijd voor de siliconen crepi natuurlijk. Eerst worden een basislaag en een fixeerlaag aangebracht en pas daarna brengen we een dun laagje siliconen crepi aan. Drie laagjes in totaal dus. De korrelgrootte, kleur en wijze van afwerking kies je natuurlijk helemaal zelf.
En tot slot raden we je aan om een hydrofuge te laten uitvoeren. We vernevelen dan een waterafstotend middel op de nieuwe siliconen crepi. Zo is het geheel extra waterafstotend en verleng je de levensduur van de crepi.
Tips voor het laten plaatsen van siliconen crepi
- Omdat een siliconen pleister uit zichzelf vocht afweert, moet je het amper onderhouden. Maar het is wel een goed idee om toch af en toe op eventuele groenaanslag te controleren.
- Merk je op dat de gevel er iets grauwer uitziet, dan kunnen we met een eenvoudige stoomreiniging al het vuil weghalen. Een hogedrukreiniger gebruik je beter niet om schade aan de siliconen pleister te voorkomen.
- Vraag ons zeker naar de afwerkingsmogelijkheden van siliconen crepi. Crepi kan namelijk vlakker, zachter of net extra getextureerd gemaakt worden, allemaal naargelang je eigen wensen.
- Combineer je het plaatsen van siliconen crepi met gevelisolatie, dan heb je recht op de Mijn VerbouwPremie. Dat maakt het hele renovatieproject aanzienlijk goedkoper. Je krijgt tot de helft van het gefactureerde bedrag terugbetaald.
Wanneer kiezen voor siliconen crepi?
Wanneer is siliconen crepi de juiste keuze voor jouw woning? Ben je op zoek naar een kwalitatieve gevelbekleding die amper plaats inneemt en je woning uitstekend beschermt tegen de weersomstandigheden, dan zit je goed met siliconen crepi. Moet je oneffenheden verbergen, dan kies je beter voor de minerale variant.
Fassado plaatst siliconen crepi in jouw omgeving
Gaat je voorkeur uit naar siliconen crepi voor je nieuwe gevel? Goed plan! Bij Fassado hebben we de nodige ervaring en kennis om jouw gevel te voorzien van een laagje siliconen crepi. Zo is je woning goed beschermd tegen de weersomstandigheden en ziet alles er netjes uit. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies of een offerte.