Minerale crepi: wat is het en wat zijn de voordelen?

Minerale crepi: wat is het en wat zijn de voordelen?
Geschreven op 6 september

Minerale crepi is een natuurlijk product dat al eeuwenlang gebruikt wordt om woningen beter te beschermen tegen de weersomstandigheden. Vandaag is het bijzonder populair bij renovaties van oudere woningen, maar ook bij nieuwbouwwoningen. Crepi of gevelpleister zit in de lift. Maar wat is minerale crepi precies en is het een goede optie voor jouw project?

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

crepi

Wat is minerale crepi?

Minerale crepi, ook bekend als minerale pleister of minerale gevelafwerking, is een type gevelbekleding dat voornamelijk bestaat uit natuurlijke zand, cement, kalk en water. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor synthetische pleisters, omdat het geen chemische toevoegingen of kunstmatige harsen bevat.

Minerale crepi wordt gebruikt om gevels te beschermen tegen weersinvloeden, zoals regen, wind en UV-straling, en ziet er ook gewoon fantastisch uit. Het heeft een ademend karakter, waardoor vocht kan verdampen en het binnenklimaat gereguleerd wordt. Minerale crepi is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen; het past bij zowel oude woningen als moderne nieuwbouwprojecten.

Waarom kiezen voor minerale crepi?

Minerale crepi ziet er mooi uit. Het geeft de gevel een egaal, maar toch karaktervol uiterlijk. Daarom is het geliefd bij de renovatie van landelijke woningen, maar ook bij nieuwe woningen wordt het vaak ingezet. Minerale crepi kan in allerhande kleuren aangebracht worden en ook de afwerking kies je zelf. Een dikke korrel in de crepi of een egale look? Alles is mogelijk.

Het grote voordeel van minerale crepi ten opzichte van synthetische crepi is dat het in een dikkere laag kan aangebracht worden. Ideaal bij renovatieprojecten, want oneffenheden of glooiingen in de oude gevel kunnen verstopt worden. Daarnaast is minerale crepi ook goedkoper dan zijn siliconen variant.

Ook voor je woning heeft minerale crepi voordelen. Het heeft een damp-open karakter; wat betekent dat vocht in de gevel nog steeds kan verdampen. Je verzekert er dus een gezond leefklimaat mee.

Verder is minerale pleister ook nog vochtwerend, maar biedt tegelijkertijd bestaande damp in je huis nog een uitweg. Dankzij dat beschermende, maar damp-open karakter is minerale crepi een ideale oplossing voor de gevelrenovatie van oudere woningen. Crepi heeft ook een isolerende waarde en is goed te combineren met gevelisolatie. Al die voordelen samen zorgen ervoor dat crepi de waarde van je woning doet stijgen.

Waar moet je rekening mee houden bij minerale crepi?

Minerale crepi is een uitstekend en kwalitatief materiaal om je gevel te bekleden. Wat wel kan gebeuren, is dat er zich na verloop van tijd mossen, algen of ander vuil aan de crepi hecht. Dat kan je gelukkig wel snel weer laten weghalen met een reinigingsbeurt. Je voorkomt dergelijke groenaanslag ook door de minerale crepi te hydrofoberen. Onze vakmannen brengen dan een waterafstotend middel aan bovenop de crepi, dat meteen diep in de poriën van de crepi binnendringt, waardoor water niet vastgehouden wordt in de crepi. Het glijdt van de gevel af alsof die van glas gemaakt zou zijn.

Kies je voor isolatiepanelen aan de gevel en wil je die afdekken met crepi, dan kies je eveneens beter voor de siliconen variant. Die vertoont minder snel scheuren.

Hoe wordt minerale crepi geplaatst?

Eerst moeten de nodige voorbereidingswerken uitgevoerd worden. Ten eerste moet de ondergrond grondig worden gereinigd om ervoor te zorgen dat het oppervlak vrij is van vuil, stof, losse verf, vet of andere stoffen. Eventuele scheuren of beschadigingen in de bakstenen en voegen moeten worden hersteld met een geschikt vulmiddel of reparatiemortel. Vervolgens moet een hechtingslaag worden aangebracht, zoals een primer of fixeerlaag, om een goede hechting tussen de ondergrond en de crepi te waarborgen.

Afhankelijk van de specifieke omstandigheden kunnen er ook isolatiematerialen worden geplaatst, zoals thermische isolatiepanelen, om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Pas nadat al die voorbereidende stappen zijn voltooid, kan de minerale crepi worden aangebracht. Daarvoor gebruiken we professionele gereedschappen en technieken.

Minerale crepi aanbrengen gebeurt in één dikke laag. De dikte kunnen we lichtjes aanpassen op bepaalde plekken om een effen resultaat te bekomen. De minerale crepi kan afgewerkt worden volgens jouw wensen, vraag ons naar de mogelijkheden.

crepi en gevelisolatie

→Crepi in combinatie met gevelisolatie?Contacteer ons voor een gratis offerte

Waarom kiezen voor siliconen of minerale gevelpleister?

Wil je de gevel renoveren, dan is minerale crepi altijd een goed idee. In sommige gevallen kan het echter lonen om voor de iets duurdere siliconen crepi te kiezen. Dat is het geval bij nieuwbouwwoningen, wanneer de ondergrond helemaal vlak is. Die crepi is namelijk extra waterafstotend en vertoont ook minder snel scheurtjes. Om die reden kies je ook beter voor siliconen crepi wanneer je van plan bent om gevelisolatie aan te brengen. Minerale crepi is wel budgetvriendelijker en is eveneens mogelijk in die scenario’s.

Fassado plaatst minerale crepi in jouw omgeving

Wil je je gevel renoveren met minerale crepi? We kunnen je plan niet genoeg aanbevelen, maar doe dan wel een beroep op een expert. Bij Fassado hebben we jaren ervaring en beschikken we over bakken vakmanschap. We plaatsen minerale crepi op jouw gevel volgens de regels van de kunst en tillen je woning zo naar een hoger niveau. Geïnteresseerd? We komen graag langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden. Contacteer ons vandaag nog voor een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan