Welke ondergrond is nodig voor crepi?

Welke ondergrond is nodig voor crepi?
Geschreven op 7 december

Crepi is een uitstekende manier om je woning in een nieuw jasje te steken. Crepi heeft veel voordelen en is erg populair. Maar kan je crepi ook op elke ondergrond aanbrengen?

In dit artikel vertellen we je welke ondergrond nodig is voor crepi en waarom je crepi beter combineert met gevelisolatie.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Crepi op een stenen gevel

De meeste woningen in Vlaanderen hebben een stenen gevel. En natuurlijk kan je uitstekend crepi plaatsen op een stenen gevel.

Een crepi gevel plaatsen heeft heel wat voordelen. Crepi is mogelijk de makkelijkste manier om je woning een make-over te geven. De mooie, witte laag crepi brengt een oude woning terug naar de moderne tijd. Die crepi hoeft overigens niet wit te zijn, maar kan alle mogelijke kleuren hebben. Je kan ook kiezen tussen effen crepi of een laag crepi met meer textuur. Crepi past bij zowel moderne als landelijke woningen.

Crepi beschermt je stenen gevel ook tegen allerhande weersomstandigheden en het dient als extra isolatielaag waardoor je energiefactuur zal dalen. Crepi is bovendien snel aan te brengen en de werken zijn niet ingrijpend.

crepi op stenen ondergrond

De ondergrond bepaalt de soort crepi

Breng je crepi aan op je gevel? Dan heb je de keuze uit minerale crepi en synthetische crepi. Beide crepisoorten hebben hun voordelen.

Minerale pleister is de oorspronkelijke crepi. Het is een natuurlijk product bestaande uit een mengeling van zand, cement en kalk. Het heeft een dampopen karakter, wat betekent dat het water uit de gevel kan ontsnappen en de bakstenen dus kunnen uitdrogen. Het grootste voordeel van minerale crepi is dat je het in dikke lagen kan aanbrengen. Dat is ideaal wanneer je een oude, oneffen gevel wil renoveren met crepi.

Synthetische crepi of kunstharspleister bevat kunsthars. Daardoor is deze crepi elastischer en ook erg vochtbestendig. Het is omwille van die vochtwerende eigenschap dat veel mensen tegenwoordig voor kunstharspleister kiezen. In tegenstelling tot minerale crepi is synthetische crepi daarom niet gevoelig voor mossen, algen en vuil.

Combineer crepi met isolatie

Of je nu kiest voor minerale crepi of synthetische crepi, het is altijd een goed idee om van de gelegenheid gebruik te maken om je woning extra te isoleren. Onze vakmannen brengen dan een isolatielaag aan op de oude gevel. Bovenop die isolatieplaten wordt dan de crepi aangebracht.

De gevel isoleren is bijzonder efficiënt om de energiefactuur te drukken. Er zal minder gestookte warmte ontsnappen en je verwarmingssysteem zal dus minder hard moeten werken. Er hoeven ook geen breekwerken gebeuren en er gaat geen binnenruimte verloren.

Crepi op houtskelet

Het kan niet alleen op stenen worden aangebracht. Crepi op een houtskelet kan eveneens. Je zal dan wel altijd eerst een isolatielaag moeten aanbrengen. Meestal worden EPS-platen gebruikt. Die isolatiepanelen worden verlijmd aan het houtskelet. Daarna kan je afwerken met crepi om de gewenste look te bekomen.

Crepi op andere ondergronden

Maar crepi kan ook geplaatst worden op andere ondergronden. Bestaat de gevel van je woning uit beton? Of is je gevel bekleed met hout of natuursteen? Dan kan je eveneens je gevel bekleden met crepi. In elk geval is het aan te raden om eerst een isolatielaag aan te brengen.

Bij sommige gevelbekledingen, zoals PVC platen of zink, is het mogelijk beter om de gevelbekleding aan de oppervlakte eerst weg te nemen. Een bakstenen ondergrond is mogelijk makkelijker te isoleren. Onze experten komen graag langs om je advies te geven over wat mogelijk is op jouw specifieke gevel.

Werk de crepi af met een hydrofuge

We raden je bij Fassado ook aan om een hydrofuge te laten uitvoeren eenmaal de crepi uitgedroogd is. Een hydrofuge, of gevelimpregnatie, is een uitstekende manier om de crepi gevel te beschermen. We benevelen de gevel met een hydrofoob middel. Water komt zo niet langer in contact met de crepi en druppelt naar beneden. Een hydrofuge voorkomt dat de crepi een groene uitslag krijgt en verhoogt de levensduur van het materiaal.

Fassado plaatst crepi op je gevel

Wil je graag crepi op je gevel plaatsen? Dat kan, op zo goed als elke ondergrond. We raden je aan om tegelijk ook je gevel te laten isoleren. De experts van Fassado staan je graag bij en informeren je over de mogelijkheden van crepi. We komen graag langs om je meer informatie te geven over de mogelijke ondergronden voor crepi, hoe crepi geplaatst wordt en wat er allemaal bij komt kijken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan