Muurisolatie aan buitenkant of spouwmuurisolatie? Wat is de beste optie?

Muurisolatie aan buitenkant of spouwmuurisolatie? Wat is de beste optie?
Geschreven op 13 februari

Energieprijzen liggen hoog en isolatie kan je dus steeds meer geld besparen. Je kan het dak isoleren en kiezen voor dubbele of driedubbele beglazing, maar ook het isoleren van de gevel zal je energiefactuur flink doen zakken.

Je kan muurisolatie aan de buitenkant aanbrengen of ervoor kiezen om de spouwmuur te isoleren. Maar wat is de beste optie? We zetten de voor- en nadelen van muurisolatie aan de buitenkant en spouwmuurisolatie hieronder op een rijtje.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Er ontsnapt veel warmte langs de gevel

Naast het dak en de ramen ontsnapt er ook heel wat gestookte warmte via de gevel. Dat is zeker het geval in oudere woningen, die onvoldoende geïsoleerd zijn. Denk je dus aan renovatiewerken, overweeg dan ook om de gevel te isoleren.

De gevel isoleren kan in principe langs binnen, maar dat is geen goed idee. Je verliest zo ontzettend veel binnenruimte en de kans op koudebruggen, die vochtproblemen door condens veroorzaken, is behoorlijk groot. Daarom is het beter om je gevel langs buiten te isoleren. Dat kan enerzijds door muurisolatie op de gevel aan te brengen en anderzijds door de spouwmuur op te vullen.

De voordelen van muurisolatie aan de buitenkant

In het algemeen geniet de gevel isoleren langs de buitenkant de voorkeur. Het is een veel effectievere manier om gestookte warmte binnen te houden. Wil je je woning energieneutraal of erg energiezuinig maken, dan zal spouwmuurisolatie niet voldoende zijn. Je kan tot wel dertien centimeter gevelisolatie langs de buitenkant van je woning plaatsen, indien ruimte geen probleem is. Zo kan je flink besparen op je energiefactuur.

Daarnaast is muurisolatie aan de buitenkant ook erg interessant voor wie van plan is om zijn gevel te renoveren. Ben je uitgekeken op de oude gevelstenen of wil je je woning in een nieuw jasje steken? Dan raden we je aan om een nieuwe gevelbelkleding met muurisolatie aan de buitenkant te combineren.

Voordelen van isoleren van de spouwmuur

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is dat het goedkoper is dan muurisolatie langs de buitenkant. Voor die lagere kostprijs krijg je wel minder isolatiewaarde terug.

Het is ook belangrijk om te weten dat niet elke spouw geïsoleerd kan worden. Sommige spouwen zijn te smal (de minimumdikte is vier centimeter) of zijn opgestopt met cementresten. Gevelisolatie is dan niet mogelijk.

Moet je de spouwmuur opvullen als je de buitengevel isoleert?

En kan je beide combineren? Dat is geen goed idee. Wanneer je muurisolatie langs de buitenkant aanbrengt, heeft spouwmuurisolatie namelijk nog amper zin. Het zou dan enkel extra geld kosten om de spouwmuur nog eens extra te isoleren. Je energiefactuur zal er niet van zakken.

Dat is het geval zolang de spouw perfect afgesloten is en dus werkt zoals behoren. Is de gevel beschadigd, dan kan het wel nuttig zijn om de spouw eerst te herstellen en daarna pas de muurisolatie langs buiten aan te brengen. Is de spouw in goede staat en breng je muurisolatie langs de buitenkant aan, dan is het opvullen van de spouwmuur met isolatiemateriaal dus niet meer nodig.

Natuurlijk is het belangrijk om de muurisolatie langs buiten op de juiste manier aan te brengen om het gewenste effect te verkrijgen. De isolatiepanelen moeten juist gelijmd worden op de bestaande gevel en de gevelisolatie moet de gevelmuur perfect afsluiten.

Fassado isoleert je gevel

Wil je de gevel van je woning isoleren? De specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om je woning beter te isoleren en je energiefactuur voor eens en voor altijd te verlagen. De beste manier om dat te doen is door de muurisolatie langs buiten aan te brengen. We komen graag langs om alle mogelijkheden in verband met gevelisolatie te bespreken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan