Last van scheuren in de gevel? Hoe oplossen?

Last van scheuren in de gevel? Hoe oplossen?
Geschreven op 11 oktober

Scheuren in de gevel pak je beter vroeg dan laat aan. Ze kunnen de stabiliteit van je woning in gevaar brengen en vochtproblemen veroorzaken. Kleine scheuren in de gevel kunnen hersteld worden, maar bij afgetakelde gevels denk je beter aan een gevelrenovatie. We gidsen je in dit artikel door de mogelijkheden wanneer je woning kampt met scheuren in de gevel.

→ Gevelrenovatie nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Waarom moeten scheuren in de gevel hersteld worden?

Eerst en vooral zien scheuren in de muur er natuurlijk niet uit. Scheuren en barsten in de gevel doen afbreuk aan je woning. Die afgeleefde indruk vermijd je door de scheuren tijdig te herstellen.

Maar nog belangrijker is dat er ook veiligheidsrisico’s verbonden zijn aan scheuren in de gevel. Wanneer de voegen uitgehold zijn en er barsten in de bakstenen zitten, verliest de gevel zijn stabiliteit. Bij hevige windstoten kan na verloop van tijd een deel van de gevel loskomen.

Scheuren in de gevel werken bovendien vochtproblemen in de hand. Langs barstjes en scheurtjes in de bakstenen of het voegwerk kunnen waterdruppeltjes naar binnen sijpelen. Wanneer het veel regent, ontstaan zo vochtplekken op de gevel. De gevel houdt vocht vast en dat kan zelfs vochtplekken op de binnenmuren veroorzaken.

Ook wanneer je van plan bent om je buitenmuur te isoleren of wanneer je een laag crepi op de gevel wil aanbrengen, moeten barsten en scheuren in de gevel eerst hersteld worden. Kortom, redenen genoeg om die scheuren in de gevel aan te pakken!

gevel renoveren voor

Hoe kunnen scheuren in de gevel hersteld worden?

De ene scheur in de gevel is de andere niet. Grote scheuren pak je met de grote middelen aan, maar kleine scheuren vragen om een minder ingrijpende behandeling. Je laat scheuren in de gevel beter zo snel mogelijk aanpakken. Hoe groter de scheuren worden, hoe moeilijker het is om ze te herstellen. Vorstschade kan er voor zorgen dat kleine scheuren in de gevel uitgroeien tot zorgwekkende problemen.

Kleine scheuren in de buitenmuur pakken we bij Fassado grondig aan. Onze vakmannen inspecteren de gevel eerst grondig en gaan na hoe de gevel het beste hersteld wordt. Dat doen we op verschillende manieren.

Gebarsten voegen herstellen we door de oude voegen uit te slijpen en daarna opnieuw te voegen. Soms gebruiken we daarbij spiraalankers om de gevel extra stabiliteit te geven. Dat spiraalanker is een metalen staafje dat in de voeg verwerkt wordt. Het nieuwe voegwerk geeft je gevel een verzorgd uitzicht.

Ook scheuren in de bakstenen van de gevel moeten aangepakt worden. Dat doen onze vakmannen met mortel of silicone. We zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk kleurverschil optreedt. Soms moeten oude bakstenen vervangen worden door nieuwe exemplaren. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en maak een afspraak. We komen graag langs om te bekijken wat de mogelijkheden voor jouw gescheurde gevel zijn.

Kan je zelf scheuren in de gevel herstellen?

Handige harry’s met kennis van zaken kunnen zelf scheuren in de gevel herstellen. Het is wel belangrijk dat dat goed gebeurt. De scheuren moeten op de juiste manier hersteld worden zodat de stabiliteit van je gevel niet in het gevaar komt. Onze vakmannen helpen je graag om je gevel te herstellen.

En wat met grote scheuren in de gevel?

Grote scheuren in de buitenmuur vragen om grote middelen. Mogelijk is de gevel te oud en te afgetakeld om nog hersteld te kunnen worden. Een gevelrenovatie dringt zich dan op. Maar dat hoeft zeker niets slechts te zijn, integendeel.

Bij gevelrenovaties wordt de gevel eerst in de mate van het mogelijke hersteld en gestabiliseerd. Vervolgens wordt een nieuwe gevel tegen de oude aangebracht. Dat kan op verschillende manieren. In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om tegelijkertijd ook gevelisolatie aan te brengen. De oude gevel wordt dan bedekt met een laag isolatie, waartegen een nieuwe gevelbekleding wordt geplaatst. Dat hoeven geen gewone bakstenen te zijn. Ook crepi is mogelijk (zo geef je de woning meteen ook een nieuwe look) of je kan kiezen voor steenstrips, dat zijn extra dunne bakstenen.

Tip: denk ook aan een hydrofuge

Wanneer de gevel hersteld of gerenoveerd is, is het een goed idee om ook een hydrofuge te laten uitvoeren. Onze experts brengen dan een doorzichtige, waterafstotende laag aan op de herstelde gevel. De bakstenen en voegen kunnen zo niet langer vocht opnemen. De gevel is op die manier voor lange tijd beschermd tegen de weersomstandigheden.

Fassado herstelt scheuren in de gevel

Heeft de gevel van je woning last van scheuren? De specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om jouw gevel terug tiptop in orde te brengen. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken. Zo ziet je woning er opnieuw gezond uit en hoef je je geen zorgen te maken over doorslaand vocht. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. 

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan