De meerwaarde van crepi voor je gevel

De meerwaarde van crepi voor je gevel
Geschreven op 17 april

Crepi is bijzonder populair. Het geeft de karakteristieke strakke look aan moderne woningen en zorgt voor mooie resultaten bij landelijke woningen. Maar crepi ziet er niet alleen mooi en verzorgd uit. Crepi heeft nog meer kwaliteiten die deze gevelbekleding extra interessant maken. We vertellen je graag alles over de meerwaarde van crepi voor je gevel.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Crepi beschermt je gevel tegen de weersomstandigheden

Het grootste voordeel van crepi is dat het je woning uitstekend beschermt tegen gure weersomstandigheden. Crepi, zowel minerale als synthetische sierpleister, is sterk en vormt een ondoordringbare barrière voor regenwater. Vocht kan met andere woorden je gevel niet aantasten.

Bakstenen zijn daarentegen wel gevoelig voor vocht. Het materiaal van bakstenen wordt door de jaren heen poreus en neemt makkelijker water op. Natte bakstenen vertonen na verloop van tijd scheurtjes en barstjes waarlangs water nog dieper kan binnendringen. Op die manier kunnen er vochtproblemen binnenshuis ontstaan.

Minerale pleister heeft een damp-open karakter

Doorgaans kiezen we voor minerale pleister bij de renovatie van bestaande woningen. Die pleister heeft een damp-open karakter, wat betekent dat eventueel vocht in de oude gevel kan verdampen door de crepi.

Bij nieuwbouwwoningen of recente gevels kan je ook voor synthetische crepi kiezen. Dat is minerale crepi waaraan kunsthars toegevoegd werd. Het is extra waterafstotend en krasbestendig. Het kan ook met een bijzonder fijne korrel aangebracht worden, voor een zo goed als egaal effect.

Nog een meerwaarde van crepi: de afwerkingsmogelijkheden

Crepi is een veelzijdig bouwmateriaal. In het merendeel van de gevallen kiest men voor witte crepi, maar dat is zeker niet je enige mogelijkheid. In historische centra kan het interessant (of zelfs verplicht) zijn om te kiezen voor okergeel of terracottarood. Maar ook lichtgrijze of blauwe gevels behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast kan je ook de korreldikte bepalen, vooral bij minerale crepi. Wil je een ruwe gevel of kies je liever voor een zo goed als egale gevel? Dat is allemaal mogelijk met crepi.

Crepi kan op elke ondergrond aangebracht worden

Wil je je gevel renoveren? Dan is crepi zo goed als altijd mogelijk. Crepi kan je aanbrengen op bakstenen, maar ook heel wat andere bouwmaterialen. En bovendien speelt de staat van de oude gevel weinig rol. Minerale crepi kan je namelijk in dikke lagen aanbrengen om oneffenheden weg te werken. De enige vereiste is om de oude gevel eerst grondig te reinigen. Dat is nodig om de hechting van de crepi te bevorderen. Dat maakt crepi ook financieel interessant voor wie de gevel wil renoveren.

Crepi heeft een isolerende waarde

Nog een groot voordeel van crepi is dat het een isolerende waarde heeft. Crepi op de gevel voorkomt warmteverlies. Dankzij dat dunne laagje crepi zal je verwarmingssysteem dus minder hard moeten werken op de binnenruimtes op temperatuur te houden. Dat is goed voor de EPC-score en dus de waarde van de woning.

Tip: combineer crepi met gevelisolatie

Crepi heeft op zich een isolerende waarde, maar we raden je aan om, indien mogelijk, crepi te combineren met gevelisolatie. De oude gevel wordt dan eerst bekleed met isolatiepanelen vooraleer de crepi aangebracht wordt. Dat is enkel mogelijk wanneer je daarvoor de ruimte hebt rondom de woning, want isolatie neemt doorgaans minstens een extra tien centimeter ruimte in beslag.

Gevelisolatie is een echte gamechanger. Je zal er je energiefactuur aanzienlijk mee verlagen en je verdient de isolatiepanelen snel terug.

Bescherm je crepi gevel met een hydrofuge

Crepi is bijzonder goed bestand tegen weersomstandigheden. Het houdt vocht tegen en wordt niet snel vuil. Maar na enkele jaren kan het wel gebeuren dat je mossen, algen of vuil ziet op de witte crepi. Gelukkig is dat snel opgelost, een professionele reinigingsbeurt is voldoende om je crepi gevel terug in topvorm te krijgen.

Je kan je crepi gevel extra beschermen tegen vuil met een hydrofuge of gevelimpregnatie. Dat is een dunne, transparante en waterafstotende laag die we bovenop de crepi kunnen aanbrengen. Op die manier komt water, de voedingsbodem van algen en mossen, niet meer in contact met je crepi.

Vraag een premie aan voor het aanbrengen van crepi

In bepaalde gevallen heb je recht op de Mijn VerbouwPremie voor het aanbrengen van crepi op de gevel. De voorwaarde is dat je de crepi combineert met buitengevelisolatie (spouwmuurisolatie telt niet). Daarnaast moet je ook tot de laagste of middelste inkomenscategorie behoren.

Verder heb je in specifieke gevallen recht op een verlaagd btw-tarief van 6 procent, in plaats van de gebruikelijke 21 procent.

  • De werken moet dan wel uitgevoerd worden door een professionele aannemer
  • en de woning moet minstens tien jaar oud zijn.

Fassado voorziet je gevel van een laag crepi

Wil je je bestaande gevel renoveren? Of zoek je een stijlvolle gevelbekleding voor je nieuwbouwproject? Dan is crepi een sterke kandidaat. Crepi beschermt je woning tegen doorslaand vocht, ziet er verzorgd uit en bestaat in verschillende kleuren.

Geïnteresseerd in crepi voor je woning? Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en we komen graag langs om je meer te vertellen over de voordelen en mogelijkheden van crepi.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan