Crepi kennen we vooral als een gevelbekleding voor renovatiewerken. De tijdloze, witte, korrelige gevelbekleding levert prachtige resultaten op. Maar wist je dat crepi ook vaak ingezet wordt bij nieuwbouwprojecten? Dat hoeft niet te verrassen, want crepi biedt ontzettend veel voordelen.
→Crepi laten zetten op uw gevel?Contacteer ons voor een gratis offerte
Wat is crepi eigenlijk?
Crepi is een fantastische manier om je gevel te bekleden. Het ziet er niet alleen mooi uit, het biedt ook tal van voordelen. Crepi bestaat uit een mengsel van kalk, cement, zand en water, en kan in allerlei patronen worden aangebracht. Er zijn twee types crepi: synthetische en minerale pleister.
Minerale crepi
Minerale crepi bestaat uit alle natuurlijke materialen die we daarnet opsomden. Het vormt al heel lang onderdeel van ons straatbeeld. Dit type crepi is ademend, wat betekent dat het vocht van binnenuit kan ontsnappen. Minerale crepi heeft een meer traditionele uitstraling en geniet vaak de voorkeur voor oudere, gerenoveerde gebouwen. De rustieke uitstraling is dan een grote troef. Je kan crepi ook in een dikkere laag aanbrengen om zo eventuele oneffenheden in een oude gevel te verstoppen.
Synthetische crepi
Synthetische crepi, ook wel kunststofpleister genoemd, wordt gebonden met kunsthars. Dat levert enkele voordelen op. Dit type crepi is extra waterresistent en zal minder snel barstjes vertonen. Het is dankzij die kunsthars ook beter bestand tegen de weersomstandigheden. Daarom geniet synthetische crepi de voorkeur bij nieuwbouwwoningen.
Voordelen van crepi voor nieuwbouwwoningen
Waarom crepi interessant is voor je nieuwbouwproject? We zetten graag de voordelen van crepi op een rijtje.
1. Het ziet er mooi uit
Crepi heeft vele gezichten. Je kan het helemaal aanpassen aan je eigen voorkeuren. Crepi kennen we misschien vooral als een korrelige, witte gevelbekleding, maar er is heel wat meer mogelijk. De korreldikte kies je zelf, en er is een breed scala aan crepi kleuren beschikbaar. Zo krijg je de vrijheid om een gevel te creëren die perfect aansluit bij de gewenste stijl en esthetiek.
Of het nu gaat om een moderne, minimalistische uitstraling met een gladde, witte afwerking, of een meer traditionele, rustieke look met een gestructureerd oppervlak, crepi kan worden aangepast aan diverse architecturale stijlen. Bovendien kan crepi naadloos worden gecombineerd met andere gevelmaterialen zoals hout, steen of baksteen, wat bijdraagt aan een uniek en harmonieus gevelontwerp.
2. Nog betere geïsoleerde waarde
Nog een voordeel van crepi is dat het extra isolerend werkt. Het zal natuurlijk niet zo goed isoleren als echte gevelisolatie, maar het maakt wel een klein verschil. Wanneer crepi wordt aangebracht in combinatie met een isolatiesysteem, zoals EPS of minerale wol, maximaliseer je het isolerende effect.
Zo beperk je het warmteverlies in de winter tot een minimum en vermindert de warmteopname in de zomer. Dat leidt tot een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie van de woning, wat niet alleen bijdraagt aan lagere stook- en koelingskosten, maar ook aan het comfort van de bewoners én de waarde van de woning.
3. Weerbestendigheid
Crepi biedt een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden, misschien wel het allergrootste voordeel van crepi. Crepi is een cadeau voor de duurzaamheid van je nieuwbouwwoning. Synthetische crepi, in het bijzonder, heeft waterafstotende eigenschappen die voorkomen dat regenwater in de muren dringt.
Zo help je vochtproblemen voorkomen binnenshuis. Bovendien bescherm je op die manier de binnenmuren en verleng je de levensduur van de bakstenen. Daarnaast is crepi bestand tegen vorst en temperatuurschommelingen, waardoor het risico op scheuren en andere schade door thermische uitzetting en krimp vermindert.
4. Duurzaamheid
Crepi is een zeer duurzaam materiaal dat ontworpen is om de onderliggende bakstenen langdurig te beschermen tegen de elementen. Dat betekent dat gevels afgewerkt met crepi, mits correct geïnstalleerd en onderhouden, hun kwaliteit en uiterlijk voor vele jaren behouden.
De duurzaamheid van crepi vertaalt zich in minder frequente renovatie- en onderhoudsbehoeften. Dat maakt crepi een kosteneffectieve oplossing voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame gevelafwerking voor hun nieuwbouwproject.
5. Onderhoudsgemak
Een ander belangrijk voordeel van crepi is het onderhoudsgemak. Vooral synthetische crepi, dankzij zijn waterafstotende en vuilafstotende eigenschappen, vereist minimaal onderhoud. Vuil en vlekken kunnen meestal gemakkelijk worden verwijderd met gewoon water en een zachte borstel en dat hoef je hoogstens een keer per jaar te doen.
Net omdat crepi water afstoot, spoelt vuil met de regen weg en vinden mossen en algen in jouw gevel geen voedingsbodem. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet nodig en je hoeft je over het onderhoud van je gevel eigenlijk weinig zorgen te maken. Crepi staat garant voor een nette en verzorgde gevel zonder veel tijd en geld te investeren in onderhoud.
Zo wordt crepi aangebracht op een nieuwbouw
Het aanbrengen van crepi op nieuwbouw is een proces dat deskundigheid en precisie vereist.
1. Voorbereiding van de ondergrond
Een cruciale stap in het proces van crepi aanbrengen is de grondige voorbereiding van de ondergrond. Dat zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke afwerking, maar garandeert ook de duurzaamheid en effectiviteit van de pleister. Bij nieuwbouwprojecten wordt dat hele proces beperkt tot een minimum, want alles is spiksplinternieuw. De isolatielaag verdwijnt achter een bewapeningsnet en een egalisatielaag waarop de crepi wordt aangebracht.
Bij oudere woningen moeten de muren daarentegen grondig gereinigd worden. Stof, vuil, mos, en oude verflagen kunnen de hechting van de pleister belemmeren. Een schone basis is essentieel voor een effectieve crepilaag. Ook eventuele scheuren, gaten of andere onregelmatigheden moeten weggewerkt worden.
2. Aanbrengen van de crepi
De crepi wordt in één of meerdere lagen op de gevel aangebracht. De eerste laag, de zogenaamde onderlaag, zorgt voor een stevige basis en wordt eventueel bewapend met een net om scheuren te voorkomen. Daarna volgt de afwerkingslaag, die de gewenste textuur en kleur krijgt. Dat kunnen we doen met verschillende technieken, zoals gladstrijken of krabben, afhankelijk van het gewenste eindresultaat.
3. Afwerking
Na het aanbrengen van de crepi kan de gevel worden afgewerkt met extra beschermlagen, zoals een waterafstotende coating, om de levensduur en weerbestendigheid nog verder te verhogen. Dat heten we een hydrofuge. Dat is een waterafstotende laag die volledig transparant en dus onzichtbaar is. Het is alsof je je crepi gevel in een dun laagje transparante plastic folie zou wikkelen.
Fassado brengt crepi aan op je nieuwbouw
Fassado is een gespecialiseerde speler in de markt van gevelafwerking. Een van onze specialiteiten is het aanbrengen van zowel synthetische als minerale crepi. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken voor jouw woning, rekening houdend met jouw esthetische voorkeuren.
Ons team van ervaren vakmensen zorgt voor een vlekkeloze uitvoering van het project. We werken met de beste materialen en de nieuwste technieken om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet alleen mooi is, maar ook duurzaam en functioneel. Neem vandaag nog contact met ons op!