Crepi of gevelpleister voor renovatie van historische gebouwen?

Crepi of gevelpleister voor renovatie van historische gebouwen?
Geschreven op 12 april

Is je historische gevel aan vernieuwing toe? Dan kan je kiezen voor een getrouwe gevelrestauratie of voor een efficiënte gevelrenovatie. Bij een renovatie kan je de gevel nieuw leven inblazen, bijvoorbeeld met crepi.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Het verschil tussen gevelrenovatie en gevelrestauratie

Wanneer je de gevel van een historisch gebouw wil herstellen, kan je kiezen voor een gevelrestauratie of een gevelrenovatie.

Een gevelrestauratie blijft de geschiedenis trouw

Bij een gevelrestauratie wordt de gevel zorgvuldig hersteld en verandert het uitzicht van de historische gevel dus niet. De beschadigde bouwmaterialen worden vervangen door precies dezelfde materialen. Ook de oorspronkelijke bouwmethodes worden gebruikt. Bij historische gevels die beschermd erfgoed zijn zal je dus dit moeten doen. Op die manier ziet je historische woning er terug uit zoals op het moment waarop de eerste bewoners de woning decennia geleden kwamen betrekken. Dat is erg interessant bij historische gevels die een bijzondere architecturale waarde hebben. Zo zorg je ervoor dat de gevel zich in topvorm bevindt zonder het karakter van het gebouw te verliezen.

Een gevelrenovatie herstelt en vernieuwt de historische gevel

Maar je kan ook opteren voor een gevelrenovatie, dat gaat natuurlijk alleen mits de gevel geen beschermd erfgoed is. Bij een gevelrenovatie worden niet langer de oorspronkelijke materialen gebruikt. Je kan er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de oude gevelbekleding helemaal weg te halen en te vervangen door iets nieuws. Of je kan de bestaande gevel vlak maken en bekleden met crepi. Zo til je de historische woning naar de 21e eeuw. Dat is bijvoorbeeld interessant wanneer de gevel beschadigd is, of gewoon wanneer je je woning een nieuw jasje wil aanmeten.

Kan je crepi gebruiken bij het renoveren van historische gebouwen?

Je kan dus wel degelijk crepi op een historisch gebouw gebruiken. Je verandert dan het uitzicht van de historische gevel. Op die manier bekom je een interessante mix tussen oud en nieuw. Crepi is beschikbaar in verschillende kleuren en je kan ook de korrelgrootte bepalen. Maar het is dus best dat je nagaat of de gevel al dan niet beschermd erfgoed is. Eigenlijk achterhaal je dat best voor je de woning in kwestie aankoopt.

Waarom zou je voor crepi op de gevel kiezen? Eerst en vooral is het een erg duurzaam materiaal dat je gevel uitstekend beschermt tegen de weersomstandigheden. Dat is zeker welgekomen bij historische gevels. Crepi is verder ook uiterst onderhoudsvriendelijk. Het materiaal vereist amper onderhoud en blijft er jarenlang perfect uitzien. Een hydrofuge versterkt dat effect nog.

Hoe wordt een historische gevel gerestaureerd of gerenoveerd?

Er komt behoorlijk wat kijken bij het restaureren of renoveren van een historische gevel, al dan niet met crepi.

1. De historische gevel reinigen

Eerst en vooral moeten kapotte voegen, bakstenen of andere materialen verwijderd worden. Losse delen moeten vervangen worden. Ook beschadigde voegen pakken we aan, zeker wanneer het om een restauratie gaat. Vervolgens worden de mossen, algen en vuil weggehaald. Dat doen we met professioneel reinigingsmateriaal dat verdere beschadiging voorkomt.

2. Het historische gebouw herstellen

Eenmaal de kapotte materialen weggehaald zijn en alles gereinigd is, is het tijd voor herstellingswerken. Er wordt opnieuw gevoegd waar nodig en de beschadigde gevelbekleding wordt vervangen. We kijken ook na of de lateien aan vervanging toe zijn.

3. De historische gevel renoveren met crepi

Kies je voor een gevelrenovatie, dan kan je het historische gebouw (deels) bekleden met crepi. Zo geef je het historische bouwwerk een nieuwe look. Crepi past uitstekend bij oudere gebouwen en zal het historische karakter van de woning niet helemaal wegnemen. Daarna kan je nog de dorpels vervangen en de ramen schilderen, voor een totaalresultaat.

4. Het historische gebouw beschermen met een hydrofuge

En tot slot raden we je aan om de nieuwe gevel te beschermen met een hydrofuge. Dat is een flinterdunne en transparante waterafstotende laag die aangebracht wordt op de gevelbekleding. Zo komt regenwater niet langer in contact met het bouwmateriaal en voorkom je groenaanslag.

Kan je zelf een historische gevel restaureren of renoveren?

Het renoveren of restaureren van een historisch gebouw moet je altijd overlaten aan een vakman. Er is vakkennis en expertise nodig om een historisch pand te herstellen en te renoveren. Ook wanneer je de gevel enkel wil bekleden met crepi. Het is van groot belang dat de gevel professioneel gereinigd en hersteld wordt vooraleer je overgaat tot de eigenlijke renovatie. De experts van Fassado helpen je graag bij het renoveren of restaureren van historische gebouwen met crepi.

Hoeveel kost een renovatie van historische gebouwen?

Hoeveel je betaalt voor de renovatie van historische gebouwen, met crepi bijvoorbeeld, hangt af van verschillende factoren.

  • Naast de prijs van de crepi zelf, bepaald per vierkante meter, komen nog heel wat andere zaken kijken.
  • Het reinigen van de gevel bijvoorbeeld. Dat gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de staat en het bouwmateriaal van het historische gebouw, en daar hangen verschillende prijskaartjes aan vast.
  • Moeten er veel stenen en voegen vervangen worden, dan betaal je meer.
  • Dat is ook het geval wanneer bijvoorbeeld de lateien of andere draagconstructies vervangen moeten worden.

We komen graag bij je langs om de situatie onder de loep te nemen en een precieze offerte te kunnen opstellen.

Fassado renoveert je gevel met crepi

Is je historische gevel aan vernieuwing toe? Dan kan je kiezen voor een gevelrestauratie of een gevelrenovatie. We geven je graag meer informatie over wat er allemaal mogelijk is voor de gevel van jouw woning. Bij de renovatie van een historische gevel kan je kiezen voor een crepi-afwerking. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en maak een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan