Crepi met steenmotief: kan dat en wat is er mogelijk?

Crepi met steenmotief: kan dat en wat is er mogelijk?
Geschreven op 20 juni

Crepi bestaat in alle kleuren en het kan ook op verschillende manieren afgewerkt worden. Wil je je gevel renoveren, maar wil je bakstenen blijven zien? Dan is dat zeker mogelijk. We kunnen in de crepi namelijk een baksteen motief aanbrengen. Zo lijkt je woning geschilderd met witte kalkverf, maar heeft de gevel wel degelijk een renovatie met crepi ondergaan. Crepi met steenmotief aanbrengen kan op verschillende manieren.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Kan je crepi combineren met steenmotief?

Het is absoluut mogelijk om crepi met steenmotief aan te brengen. Meer zelfs, er zijn verschillende mogelijkheden. Ideaal voor wie de gevel wil bekleden met crepi, maar geen fan is van een strakke gevel. Dat steenmotief kan ook diverse vormen aannemen, van lange, rechte bakstenen tot oneffen bakstenen of iets wat tussen beide ligt. Zo kan je bijvoorbeeld oude bakstenen nabootsen en je gevel een oud karakter geven, ideaal voor landelijke woningen. Er zijn ook verschillende metselverbanden mogelijk. Kortom, crepi met een steenmotief kan zonder problemen. Het is een ideaal en minder arbeidsintensief alternatief voor het duurdere steenstrips plaatsen, maar ook voor kaleien van een bakstenen gevel. 

Hoe wordt een steenmotief in crepi gecreëerd?

Er zijn twee manieren waarop een steenmotief in crepi kan worden gemaakt. De eerste manier ligt het meest voor de hand. Onze vakmannen kerven de voegen uit in de pas aangebrachte crepi, vooraleer het uitgedroogd is. Het resultaat is bijzonder realistisch. Op deze manier is het steenmotief helemaal uniek. Je kiest zelf hoe groot de bakstenen zijn, hoe breed de voegen moeten zijn en welk metselverband je het mooist vindt. Dat hoeft niet noodzakelijk overeen te komen met de bakstenen van je oude gevel.

Daarnaast kunnen we ook werken met behulp van mallen. We kunnen op die manier heel nauwkeurig bakstenen nabootsen, die telkens precies even groot zijn en dezelfde voegen hebben. Het resultaat is eveneens erg realistisch en niet van echte bakstenen te onderscheiden.

Wat zijn de voordelen van crepi?

Waarom zou je dan kiezen voor crepi en de gevel niet gewoon kaleien, cementeren of beschilderen? Om heel wat redenen. Crepi is een fantastisch bouwmateriaal.

  • Sierpleister is bijvoorbeeld waterafstotend. Er zullen zich heel moeilijk algen en mossen op je crepi kunnen vestigen.
  • Daarnaast heeft crepi ook een korrelige structuur, die op elke gevel uitstekend tot zijn recht komt.
  • Verder is crepi in tal van kleuren beschikbaar en je kan zelf de korreldikte kiezen. De mogelijkheden zijn met andere legio.
  • Met minerale crepi kan je bovendien makkelijk oneffenheden verdoezelen.
  • Was de oude gevel aan vernieuwing toe, niet helemaal recht of geteisterd door barsten en krassen? Dan kan je die makkelijk wegwerken door de crepi op tactische plekken wat dikker aan te brengen.
  • Verder is crepi makkelijk met gevelisolatie te combineren (een aanrader!). De isolatiepanelen worden dan op de oude gevel aangebracht en afgedekt met de crepi. Zo bespaar je fors op de energiefactuur en stijgt de waarde van je woning.

Hoe wordt crepi met steenmotief geplaatst?

Elke goede renovatieklus begint met een grondige voorbereiding. Bij het plaatsen van crepi met een steenmotief is dat niet anders. De gevel moet grondig schoongemaakt worden zodat de crepi zich rechtstreeks op de oude bakstenen kan hechten. Vervolgens plaatsen we hoekprofielen en een wapeningsnet. Die dienen enerzijds om binnendringend vocht tegen te houden en anderzijds om de pleister nog beter te doen hechten.

En dan is het tijd voor de crepi zelf. Bij minerale crepi brengen we één dikke laag crepi aan. Bij synthetische pleister is het nodig om eerst twee fixeerlagen te voorzien. En dan kan het echte werk beginnen. Het steenmotief aanbrengen gebeurt vooraleer de pleister volledig uitgehard is. We spreken vooraf af of we een rooster of mal zullen gebruiken of de voegen stuk voor stuk uitkrassen. Welke methode we adviseren, hangt af van het beoogde resultaat.

En wanneer de pleister met steenmotief eenmaal uitgehard is, raden we aan om een hydrofuge te laten uitvoeren. Daarbij brengen onze vakmannen een waterdichte coating aan bovenop de crepi. Die verhoogt de levensduur van de crepi aanzienlijk en zorgt ervoor dat je je voor vele jaren geen zorgen hoeft te maken over groenuitslag of ander vuil.

Fassado voorziet je gevel van een laag crepi

Wil je je bestaande gevel renoveren? Of zoek je een stijlvolle gevelbekleding voor je nieuwbouwproject? Dan is crepi een sterke kandidaat. We kennen crepi vooral als een witte sierpleister met korrels, maar er is veel meer mogelijk. Crepi met steenmotief bijvoorbeeld!

Geïnteresseerd in crepi met steenmotief voor je woning? We komen graag langs om je meer te vertellen over de voordelen en mogelijkheden van crepi. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en offerte

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan