Wanneer moet oud stucwerk worden verwijderd?

Wanneer moet oud stucwerk worden verwijderd?
Geschreven op 7 oktober

Stucwerk kan elke ruimte in uw woning een mooie en strakke uitstraling geven. Stucwerk (plakwerk, binnenbepleistering) dient echter net als alle andere materialen periodiek vervangen te worden. Zeker als u in een huis met meerdere mensen of kinderen woont. Stucwerk verwijderen is geen simpele klus en dient te allen tijde goed en secuur te worden uitgevoerd, zodat u onderliggende materialen niet beschadigt. In dit artikel geven wij u meer informatie over het verwijderen van stucwerk.

Situaties waarin stucwerk verwijderd en vervangen dient te worden

Stucwerk zal op een bepaald moment verwijderd en vervangen moeten worden. Hier kunnen meerdere redenen aan ten grondslag liggen. Denk aan meerdere plekken waar stucwerk reeds is losgekomen van de muur, afbrokkelt of anderzijds is verouderd. Ook onherstelbare beschadigingen nopen tot vervanging.

Ook kunt u in uw woning meerdere lagen stucwerk over elkaar heen hebben aangebracht, dit kan leiden tot een zeer dikke laag op de muur. Het spreekt voor zich dat u dan beter eerst alle lagen verwijderd om vervolgens een nieuwe laag aan te brengen. Zo kunt u vaak centimeters ruimte winnen. Een laatste zeer belangrijke reden is de noodzaak tot het vervangen van onderliggende voorzieningen zoals leidingen en kabels. Dan zal de muur natuurlijk opengebroken moeten worden.

→ Uw stucwerk opnieuw laten aanbrengen?Contacteer ons voor een gratis offerte

Wanneer kunt u stucwerk nog best even laten zitten?

Gelukkig hoeft u stucwerk zeker niet in elk denkbaar scenario te verwijderen. Bij kleine beschadigingen kunt u bijvoorbeeld alleen deze plekjes repareren, een ervaren stukadoor kan dat prima naadloos en glad voor ui uitvoeren. Of u kunt overwegen enkel een nieuwe laag stuc aan te brengen, indien de oude laag dun is en nog redelijk egaal. Sommige stucwerken worden met behulp van een zogeheten hechtlaag aangebracht, waardoor deze moeilijk te verwijderen zijn. In dat geval is een nieuwe laag stuc of pleister over deze oude laag heen de beste optie.

De beste manier om stucwerk te verwijderen

Het verwijderen van een laag stucwerk dient zeer voorzichtig te worden uitgevoerd. Door met te harde gereedschappen te werk te gaan kunt u onderliggende zaken beschadigen, zoals de bakstenen muur maar ook leidingen. Het beste kunt u ofwel een plamuurmes gebruiken, of alles opschuren. Deze twee methoden kosten wel behoorlijk wat tijd.


Op zoek naar experts om uw gevelbepleistering te vernieuwen? Bel ons op 0493/29.00.47

Een handige tip is eerst het handvat van een schroevendraaier gebruiken en op de muur te tikken. Zo kunt u holle ruimten achter het stucwerk ontdekken, waar het vaak al vanzelf loskomt. Wanneer het stucwerk eenmaal verwijderd is, kunt u de muur weer een nieuwe uitstraling geven op de manier zoals u wenst.

Het beste laat u deze klus aan een vakman zoals Fassado over

Het verwijderen van stucwerk is echt een klus voor een vakman. Er zijn veel factoren die tegen kunnen zitten, zoals de eerder genoemde hechtingslaag en materialen die u onverhoopt kunt beschadigen. Daarnaast kunnen wij u niet alleen helpen met het verwijderen van de huidige laag, maar direct ook met het aanbrengen van een nieuwe laag. Wilt u graag meer weten over onze diensten? Neem dan contact op met Fassado en wij komen snel bij u langs om u van persoonlijk advies te voorzien.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs