Hoeveel kan je EPC-score verbeteren met gevelisolatie?

Hoeveel kan je EPC-score verbeteren met gevelisolatie?
Geschreven op 9 februari

Een dikke laag isolatie is de norm geworden, mede door de renovatieverplichting. Een goed geïsoleerd dak zal het EPC van je woning flink verbeteren, maar ook gevelisolatie kan wonderen verrichten. Je bespaart er aanzienlijk mee op de energiefactuur, je woning krijgt langs buiten een nieuw jasje aangemeten en het EPC krijgt een stevige promotie. Maar hoeveel kan je de EPC-score verbeteren met gevelisolatie? Je leest het hieronder.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Gevelisolatie door fassado Project gevelisolatie

Steeds strengere energienormen en EPC-scores

In het kader van de Vlaamse klimaatdoelstellingen moeten woningen energiezuiniger worden. Concreet moet elke Vlaamse woning tegen 2025 energiezuinig zijn. Dat betekent dat elk huis en appartement het energielabel A of A+ moet halen of moet voldoen aan de afzonderlijke energie-eisen voor isolatie en verwarming. Bovendien is er sinds 2023 een renovatieverplichting. Woningen met een energielabel E of F die nu gekocht worden moeten binnen de vijf jaar een energielabel D of beter bemachtigen.

Daarom is het belangrijk om nu al te denken aan investeren in de energiezuinigheid en energie-efficiënte van je woning. Isolatie is dan bijzonder belangrijk. We denken vaak aan dakisolatie, maar ook gevelisolatie zal je EPC een flink stuk verbeteren.

Gevelisolatie verbetert het EPC aanzienlijk

Hoeveel het EPC precies verbetert door gevelisolatie te laten plaatsen hangt van verschillende factoren af, maar in elk type woning zal het EPC stevig verbeteren.

Het spreekt voor zich dat je in een slecht geïsoleerde woning met een energieverslindende verwarming dankzij gevelisolatie een grote sprong zal maken op de EPC-schaal. Maar ook in woningen met een dikke laag dakisolatie en een energie-efficiënt verwarmingssysteem zal je de energiescore met gevelisolatie ongeveer evenveel verbeteren.

Gemiddeld kunnen we stellen dat je EPC dankzij gevelisolatie ongeveer 200 kWh/m² lager zal liggen. Dat kan een stevige sprong van bijvoorbeeld energielabel F naar label D betekenen; meteen genoeg om aan de renovatieverplichting te voldoen dus.

De voordelen van gevelisolatie

Gevelisolatie heeft heel wat verschillende voordelen, zowel op het gebied van energie-efficiëntie als comfort. Ten eerste draagt gevelisolatie vanzelfsprekend bij aan een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. Je kan dankzij gevelisolatie tot wel dertig procent op je energiefactuur besparen. Door de buitenmuren van een woning of gebouw te isoleren, wordt warmteverlies geminimaliseerd, waardoor de verwarming in de winter minder moet stoken om dezelfde temperatuur te behouden.

Een ander voordeel van gevelisolatie is dat het comfort voor de bewoners zal verbeteren. Geïsoleerde gevels helpen temperatuurschommelingen te verminderen en zorgen voor een gelijkmatige en aangename temperatuur in je woning. Bovendien vermindert gevelisolatie geluidsoverlast van buitenaf, wat ook altijd mooi meegenomen is.

Ook niet onbelangrijk is dat gevelisolatie je hele woning in een nieuw jasje steekt. De isolatiepanelen worden afgedekt met crepi, steenstrips of nog een andere gevelbekleding. Zo ziet de gevel er terug als nieuw uit. Dankzij al die factoren zal gevelisolatie de waarde van een woning verhogen. Je kan gevelisolatie dus zien als een slimme investering in de toekomst.

Fassado isoleert de gevel en verbetert je EPC

Wil je de gevel isoleren en zo het EPC van je woning aanzienlijk verbeteren? Fassado helpt je graag. We werken met professionele apparatuur en doen een beroep op onze jarenlange ervaring en vakkennis om de klus snel te klaren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vrijblijvend advies.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan