Hoe kies je het juiste isolatiemateriaal voor je gevel?

Hoe kies je het juiste isolatiemateriaal voor je gevel?
Geschreven op 9 oktober

Ben je van plan om de energie-efficiëntie en het comfort van jouw huis verbeteren, dan is gevelisolatie de juiste zet. Er ontsnapt tot wel dertig procent van de opgestookte warmte via de gevelmuren naar buiten. Je kan met gevelisolatie dus flink wat besparen op je energiefactuur. Maar het kiezen van de juiste soort isolatiemateriaal kan moeilijk zijn. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je de juiste gevelisolatie voor jouw woning kan kiezen, met aandacht voor materialen, kosten en de installatiewijze.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Waarom is gevelisolatie belangrijk?

Voordat we ons verdiepen in de verschillende soorten gevelisolatie, herinneren we je er graag aan waarom gevelisolatie zo essentieel is.

Het is namelijk een van de meest efficiënte manieren om energie te besparen. Goede isolatie vermindert het warmteverlies in de winter en houdt de koelte binnen in de zomer. Zo hoef je minder te verwarmen en te koelen, wat resulteert in lagere energierekeningen. Een goed geïsoleerde gevel zorgt voor een consistentere binnentemperatuur in alle seizoenen. Zo is je huis gedurende alle vier seizoenen een aangename plek om te vertoeven.

Minder energieverbruik betekent minder belasting voor het milieu. Door jouw huis energiezuiniger te maken, draag je bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en help je de klimaatverandering te bestrijden. En, tot slot, heeft een goed geïsoleerde woning doorgaans een hogere marktwaarde. Als je ooit besluit je huis te verkopen, is de geïnstalleerde gevelisolatie een aantrekkelijk verkoopargument zijn en zal het de verkoopprijs verhogen.

Buitengevelisolatie

Buitengevelisolatie is echter de meest optimale manier om je gevel te isoleren. Hierbij wordt het isolatiemateriaal aangebracht aan de buitenkant van jouw huis, gevolgd door een afwerkingslaag. Dat kan crepi, bakstenen, steenstrips of nog iets anders zijn. Dit type isolatie zal je flink wat geld doen besparen op je energiefactuur én je woning krijgt een nieuwe look.

Daarnaast is het ook mogelijk om de gevel langs binnen te isoleren, maar dat is minder aan te raden. Het risico op koudebruggen is dan groter en je verliest flink wat binnenruimte.

Hoe de juiste soort gevelisolatie voor je woning kiezen?

Om de juiste gevelisolatie voor jouw woning te kiezen, moet je verschillende factoren overwegen.

Isolatiewaarde (R-waarde)

De isolatiewaarde, uitgedrukt als de R-waarde, geeft aan hoe effectief het isolatiemateriaal is in het tegenhouden van warmteoverdracht. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatieprestatie. De juiste R-waarde hangt af van je specifieke isolatiebehoeften.

Let op: verschillende soorten isolatiematerialen hebben verschillende diktes. Van het ene isolatiemateriaal heb je dus meer volume nodig om dezelfde R-waarde te bekomen.

Installatiemethode

Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke isolatieklus. Voor een spouwmuurisolatie moet je het isolatiemateriaal bijvoorbeeld kunnen injecteren. Wil je de gevel langs buiten isoleren, dan moet je dat met isolatiepanelen doen.

Kosten en budget

Jouw budget is een belangrijke factor bij het kiezen van gevelisolatie. Sommige isolatiematerialen zijn kosteneffectiever dan andere. Het is belangrijk om zowel de initiële kosten als de langetermijnbesparingen in overweging te nemen bij het bepalen van jouw isolatiebudget.

Tip: begin met een energie-audit van jouw huis om te bepalen waar de grootste energieverspilling optreedt. Een professionele energie-audit kan helpen bij het identificeren van de meest geschikte gebieden voor gevelisolatie en welke materialen je het beste inzet.

Fassado isoleert gevels in jouw omgeving

Wil je je bestaande gevel renoveren en denk je aan gevelisolatie? We kunnen je plan niet genoeg aanbevelen. We raden je wel aan om een beroep te doen op een expert. Bij Fassado hebben we jaren ervaring en beschikken we over bakken vakmanschap. Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en we komen graag langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan