Gevelisolatie voor oudere huizen: uitdagingen en oplossingen

Gevelisolatie voor oudere huizen: uitdagingen en oplossingen
Geschreven op 16 augustus

Wie een oude woning koopt, moet die in bepaalde gevallen verplicht renoveren in het kader van de energiedoelstellingen. Zo moeten Vlaamse woningen duurzamer en milieuvriendelijker worden. Wie een ouder huis wil renoveren, moet meteen aan isolatie denken. Na dakisolatie is gevelisolatie het beste wat je kan doen om oudere huizen naar de 21e eeuw te transporteren. Fassado is een expert in gevelisolatie voor oudere huizen.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Gevelisolatie door fassado Project gevelisolatie

Hoe zit dat precies, gevelisolatie voor oudere huizen?

Oudere woningen moeten gerenoveerd worden. Isolatie staat daarbij centraal en het isoleren van de gevel is een van de beste investeringen die je kan maken. Tot wel een kwart van de gestookte warmte ontsnapt namelijk via de gevel. Er zijn twee manieren om een gevelisolatie te voorzien voor oudere huizen.

Gevelisolatie langs buiten voor oudere huizen

De meest efficiënte manier om de gevel van oudere huizen te isoleren, is door langs de buitenkant isolatiepanelen te bevestigen. Die gevelisolatie wordt bovenop de oude gevel geplaatst en de isolatiepanelen zelf worden dan afgedekt door een nieuwe gevelbekleding. Doorgaans kiest men voor crepi of steenstrips, maar ook kunststof, metalen of houten panelen behoren tot de mogelijkheden. Een gevelisolatie langs buiten is dus niet alleen goed voor je energierekening, maar je geeft er oudere huizen ook een ware make-over mee.

Spouwmuurisolatie voor oudere huizen

Een andere manier om de gevel van oudere huizen te isoleren, is door de spouwmuur op te vullen. Dat is de lege ruimte tussen de binnen- en buitengevel. Die dient als isolatielaag en als buffer tegen vochtproblemen, maar is efficiënter wanneer de lucht vervangen wordt door isolatie. Een spouwmuur isoleren kan wel enkel wanneer de spouw minstens vijf centimeter breed is en de spouw moet grondig geïnspecteerd worden op eventuele brokstukken.

Echt en juist advies over gevelisolatie nodig? Bel ons op 0800 61 160

Tips voor gevelisolatie bij oudere huizen

Het isoleren van de gevel van een oudere woning is niet vanzelfsprekend. Er komen flink wat uitdagingen bij kijken. We gidsen je daarom graag door enkele problemen waarop je kan stuiten bij gevelisolatie.

Controleer oude gevels op vocht vooraleer je isoleert

Oudere huizen worden vaak geteisterd door vochtproblemen. Ze zijn in veel gevallen onvermijdelijk in een regenachtige regio als Vlaanderen. Wat gevels betreft, moet je eveneens rekening houden met vocht. Bakstenen worden door de jaren heen poreuzer en nemen daardoor makkelijker water op. In de praktijk zal je merken dat oudere gevels er langer nat blijven uitzien. Eventuele barsten of scheuren in de gevel wakkeren vochtproblemen nog verder aan. Vooraleer je aan gevelisolatie begint, moet een expert eerst nagaan of jouw gevel met vocht kampt.

De ene gevel is ook de andere niet. Gevels die zich in een erbarmelijke staat bevinden, moeten eerst en vooral hersteld worden. Gevelisolatie kan enkel wanneer de gevel er nog stevig bijstaat.

Vergeet na gevelisolatie geen ventilatiesysteem

Goed geïsoleerde woningen zijn fantastisch voor je energierekening, maar je moet wel denken aan een ventilatiesysteem. In oudere huizen gaat ventilatie (onbedoeld) vanzelf. Langs kiertjes wordt de lucht in huis ververst. Dat compenseer je door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren dat de lucht ververst en de relatieve luchtvochtigheid onder controle houdt.

Isoleer oude huizen meteen voldoende

En nog een laatste tip: isoleer de gevel van de oudere woning meteen volgens de geldende energienormen. Er gelden renovatie-eisen in ons land en daaraan moet je voldoen. Ga na hoeveel isolatie je precies moet voorzien om je woning van het gewenste energielabel te voorzien. Zo hoef je de isolatiewerken maar één keer uit te voeren en hoef je over enkele jaren niet nogmaals te renoveren.

Schakel een expert in voor gevelisolatie voor oudere woningen

Een gevel isoleren is niet eenvoudig. Er kunnen heel wat zaken mislopen. Het grootste gevaar is het ontstaan van vochtproblemen. Dat kan zowel gebeuren bij spouwmuurisolatie als bij het isoleren van de buitenmuren. Het probleem ontstaan wanneer koude lucht van buitenaf ondanks de isolatie op een bepaald plekje rechtstreeks in contact kan komen met de binnenmuur.

Wanneer de gevelisolatie niet correct geplaatst wordt, ontstaan er dergelijke koudebruggen. Die leiden tot condensvorming, met vochtplekken tot gevolg. Ook bij de afwerking, met crepi bijvoorbeeld, kan het makkelijk mislopen. Zonder de nodige expertise liggen vochtproblemen op de loer.

Daarom is het altijd aan te raden om een expert in te schakelen. Bovendien maak je enkel aanspraak op de Mijn VerbouwPremie wanneer de gevelisolatie uitgevoerd werd door een vakman. Zelf klussen valt daar niet onder. Die premie kan tot vijftig procent van de factuur terugbetalen, zo heb je de vakman en de gevelisolatie zelf snel terugverdiend én je hoeft je geen zorgen te maken om fouten.

Een vakman zal ook altijd controleren op vochtproblemen vooraleer de gevel van oudere huizen te isoleren.

Fassado is expert in gevelisolatie van oudere woningen

De gevel van oudere huizen isoleren is een uitstekend idee. Bij Fassado staan we klaar om je daarbij te helpen. We gebruiken daarvoor professionele apparatuur en bakken ervaring. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen graag langs om de mogelijkheden voor gevelisolatie met je te bespreken.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan