Gevelisolatie of spouwmuurisolatie: wat is het beste?

Gevelisolatie of spouwmuurisolatie: wat is het beste?
Geschreven op 13 juni

Wil je de energiefactuur naar beneden drukken en de energiescore van je woning verbeteren? Dan is isolatie je beste vriend. Je kan ervoor kiezen om de spouwmuur of de gevel te isoleren. Maar wat is nu het beste: gevelisolatie of spouwmuurisolatie? We zetten alle voor- en nadelen hieronder op een rijtje.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Gevelisolatie door fassado Project gevelisolatie


Spouwmuurisolatie: wat is het?

Veel huizen in Vlaanderen hebben een zogenaamde spouw. Dat is een dunne, lege ruimte die zich tussen de binnenmuren en de buitengevel bevindt. Die luchtlaag vormt een natuurlijke vorm van isolatie en helpt vochtproblemen te voorkomen. Vandaag wordt de spouw bij nieuwe woningen altijd meteen geïsoleerd.

Is je spouw niet geïsoleerd, dan kan je ervoor kiezen om die wel op te vullen met isolatiemateriaal. Vaak wordt daarvoor glaswol, steenwol of EPS gebruikt. Er treedt op die manier minder warmteverlies op. De spouw wordt zo extra efficiënt als een barrière tegen de koude buitenlucht.

Gevelisolatie: wat is het?

Een andere, en efficiëntere, manier om je woning extra te isoleren, is door te kiezen voor een gevelisolatie. Je isoleert de gevel dan langs de buitenkant van je woning. De buitenmuur van je woning wordt op die manier dus dikker. Nadat de isolatielaag is aangebracht, wordt een nieuwe gevelbekleding voorzien. Dat is meestal crepi, maar je kan ook kiezen voor steenstrips (dunne bakstenen) of andere mogelijkheden. Je woning is dan niet alleen uitstekend geïsoleerd, maar ziet er ook als nieuw uit.

Kies je beter voor gevelisolatie of spouwmuurisolatie?

Het grootste voordeel van spouwmuurisolatie is dat het goedkoper is. Omdat spouwen meestal erg dun zijn, kan je helaas geen al te dikke isolatielaag aanbrengen. Het is met andere woorden niet de meest efficiënte manier om je woning extra te isoleren. Wil je een energieneutrale woning? Dan zal spouwmuurisolatie op termijn in elk geval niet volstaan.

Gevelisolatie is daarentegen bijzonder efficiënt. Je kan een dikke isolatielaag aanbrengen en je woning zo uitstekend isoleren. Je energiefactuur zal merkbaar lager worden. Daarnaast kan je je woning een echte facelift geven. Die nieuwe laag isolatie aan je gevel moet natuurlijk terug afgedekt worden en dat kan op verschillende manieren. Wil je een bakstenen look behouden? Kies dan voor steenstrips. Ook heel wat andere afwerkingen zijn mogelijk. Je huis ziet er zo in één klap als nieuw uit. De ramen en deuren kunnen meestal gewoon blijven zitten, al kan je er ook voor kiezen om die mee te renoveren.

Wanneer je gevelisolatie aanbrengt, moet je daarvoor eerst een vergunning aanvragen. Je zal het uitzicht van je woning namelijk veranderen. Mogelijk zal je woning ook de toegestane bouwgrens met enkele centimeters overschrijden door de laag isolatie. Vergunningen voor gevelisolatie worden doorgaans echter zonder problemen goedgekeurd. Voor spouwmuurisolatie heb je geen vergunning nodig, maar er is wel een meldingsplicht.

Wie extra isoleert, heeft recht op een premie van de overheid. Voor spouwmuurisolatie moet je wel minstens 5 cm isolatie kunnen aanbrengen.

Kan je zelf isoleren of schakel je beter een expert in?

Isolatie is enkel efficiënt als het ook op een goede manier geplaatst wordt. Daarom schakel je beter altijd een isolatie-expert in. Slecht geplaatste isolatie kan bovendien vochtproblemen in de hand werken. Er kunnen koudebruggen ontstaan waardoor condens zich makkelijk kan vormen. Daarbij komen niet alleen vochtplekken, maar ook schimmelproblemen kijken.

Een isolatie-expert is ook op de hoogte van de laatste isolatiematerialen en weet welke soort isolatie het meest geschikt is voor jouw woning. Bij Fassado helpen we je in elk geval graag verder.

Nog een mogelijkheid: isolatie aan de binnengevel

Een andere mogelijkheid om je woning te isoleren, is binnenisolatie. Je plaatst de laag isolatie dan niet op de buitengevel, maar wel aan de binnenkant van de muur. Die dek je dan opnieuw af. Het is een relatief eenvoudige manier om je woning snel beter te isoleren, maar er hangen ook heel wat nadelen aan vast. Het is dan ook de minst gebruikte vorm van isolatie.

Het grootste probleem is dat je veel ruimte moet inboeten. De isolatielaag en de nieuwe binnenmuur nemen al snel 10 cm of meer in. De binnenruimtes zullen dus een stuk kleiner worden. Bovendien kunnen zich ook makkelijk koudebruggen vormen. Er kan condensatie ontstaan tussen de buitenmuur en de nieuwe isolatielaag. Dat werkt vochtproblemen in de hand. Wil je de gevel isoleren, dan kies je beter voor gevelisolatie aan de buitenkant.

Ben je van plan om gevelisolatie aan te brengen? Fassado helpt je!

Wil je graag de buitengevel van je woning isoleren? Onze specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om je gevel te isoleren en zo je energiefactuur naar beneden te drukken. We bekijken graag samen wat de mogelijkheden zijn voor jouw gevel en gidsen je door het hele proces, van A tot Z. Contacteer ons voor vrijblijvend advies en offerte

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan