Gevelafwerking: welke toepassingen zijn er?

Gevelafwerking: welke toepassingen zijn er?
Geschreven op 7 februari

Ook al hebben de meeste Vlamingen een baksteen in de maag en gaan ze voor een bakstenen gevel: er bestaan toch wel enkele andere afwerkingen die je woning een unieke look geven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten afwerkingen voor je buitenmuren dan de bakstenen versie. Geen fan van baksteen en wil je graag voor een alternatief gaan? Wij geven je alvast enkele voorbeelden.

Soorten afwerkingen

Gevelafwerking in crepi

Crepi is een speciale methode om uw gevel van een fraaie laag pleisterwerk te voorzien. Crepi is bovendien verkrijgbaar in honderden verschillende kleuren. Voor elke gevel en straat kunt u een dus passende oplossing vinden die uw huis opknapt en direct opfleurt. Niet alleen ziet crepi en fantastisch uit, het is ook nog eens een uitstekende methode om uw huis gedurende vele jaren te voorzien van een solide beschermlaag.

Crepi legt als het ware een laag om uw bakstenen gevel heen, die vocht en water veel minder snel kans biedt om in uw woning terecht te komen. Metsel- en voegwerk is nu eenmaal van nature poreus, hetgeen inhoudt dat het na verloop van tijd water kan doorlaten. Crepi vangt deze porositeit op en beschermt uw gevel tegen binnentredend vocht. Een extra voordeel van crepi bepleistering is het feit dat het damp-open is, waardoor uw gevel na een regenbui sneller zal uitdrogen.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevelafwerking met steenstrips

Steenstrips zijn een vorm van gevelbekleding, die uw gevel perfect beschermt tegen allerhande weersinvloeden én uw gevel in een geheel nieuw jasje steekt. De steenstrips worden met een speciale lijm aan uw gevel gemonteerd, waarna de strips met voegmortel worden gevoegd. Hierdoor zal dit de uitstraling van een echte bakstenen muur geven. We gebruiken houten profielen om de steenstrips precies waterpas op de gevel te plaatsen voor een mooi en perfect resultaat. Afhankelijk van het soort ondergrond, kunnen bijkomende werkzaamheden nodig zijn:

  • Steenstrips nemen vrijwel geen extra ruimte in beslag. De dikte ligt gemiddeld rond de twee centimeter, waardoor er nagenoeg geen ruimteverlies optreedt.
  • Ze kunnen in vergelijking met andere gevelbekledingen zeer snel geplaatst worden. Hierdoor heb je zowel een voordeel in tijd als kosten van de gevelrenovatie.
  • Deze gevelbekleding zorgt ervoor dat uw gevel er authentiek uit blijft zien. Steenstrips worden vervaardigd uit echte bakstenen, alleen worden deze gezaagd in dunnere varianten. Hierdoor is het verschil tussen een gevel van bakstenen en steenstrips vrijwel niet te zien is. De uitstraling van een gevel met steenstrips is dus identiek aan die van een echte bakstenen gevel.
  • Steenstrips kunnen bovendien goed worden gecombineerd met diverse isolatiematerialen. Omdat deze gevelbekleding op meerdere ondergronden te plaatsen is, kunt u de gevelrenovatie meteen combineren met extra isolatie en wat zal zorgen voor lagere energiekosten.
  • Zowat alle mogelijke maten, kleuren en materialen. Hierdoor kan u perfect de uitstraling bepalen die u wenst. Naast baksteen zijn er ook steenstrips mogelijk in natuursteen, beton, kunststof en gips.

→ Steenstrips laten plaatsen? Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevelafwerking combineren met isolatie

Wanneer een gevel van een bestaande, veelal oudere woning, wordt vernieuwd, komen de EPC-waarde en het besparen op de energiefactuur tegenwoordig ook om de hoek kijken. Het is bijna een must om een nieuwe gevelafwerking te gaan combineren met gevelisolatie wanneer je er dan toch aan begint. Op lange termijn doe je zo de beste deal: je geniet van een nieuwe gevel en van een betere isolatiewaarde, waardoor je ook wat minder moet stoken in de winter.

Onze eerder genoemde methodes van crepi en steenstrips hebben als bijkomend groot voordeel ook dat ze praktisch ontworpen zijn om met gevelisolatie te combineren. We plaatsen de isolatieplaten tegen de "oude" muur en de nieuwe gevelafwerking kan daar perfect overheen komen.

Alternatieve gevelafwerking? Fassado tot uw dienst

Wil je graag meer weten over de praktische zaken van de toepassingen hierboven vermeld? Onze specialisten staan voor jou klaar en beantwoorden met plezier al je vragen. Samen overlopen we de verschillende opties en de details wat betreft prijs, werking en specifieke eigenschappen. Contacteer ons vandaag nog en wij geven je graag vrijblijvend advies!

Afspraak maken? Onze experts komen bij jou langs en bekijken direct ter plaatste wat mogelijk is. Weet je al goed wat je wil? Zoveel te beter! Dan maken we direct samen een plan van aanpak op met offerte, indien gewenst. Maak nu een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan