Crepi op Ytong? Mag dat zomaar en waarop letten voor isolatiewaarde?

Crepi op Ytong? Mag dat zomaar en waarop letten voor isolatiewaarde?
Geschreven op 12 juli

Ytong-blokken zijn populair in de bouwsector. Ze zijn licht, isolerend en makkelijk in gebruik. Zeker voor doe-het-zelvers. Die Ytong-blokken hebben echter een specifieke look die niet bij iedereen in de smaak valt. De oplossing: een laag crepi of sierpleister. Maar kan je crepi zomaar op Ytong-blokken aanbrengen? En waarop moet je letten als je dat wil doen? We vertellen je het allemaal in dit artikel.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Ytong is een interessant bouwmateriaal

Ytong is een merknaam en wordt ook wel cellenbeton of gasbeton genoemd. Het is een veelvuldig gebruikt bouwmateriaal. Het heeft dan ook heel wat voordelen. Ytong-blokken zijn in tegenstelling tot gewone betonblokken bijvoorbeeld bijzonder licht. Dat maakt ze makkelijk in gebruik en vergemakkelijkt het werk van de bouwvakkers. Daarnaast kan je Ytong-blokken ook zagen en dat maakt ze ontzettend gebruiksvriendelijk.

Ytong is zo licht dankzij de kleine luchtbelletjes die in het materiaal gevangen zitten. Ytong wordt net als beton gemaakt van cement, zand en water, maar er wordt ook een kleine hoeveelheid aluminiumpoeder toegevoegd. Dat aluminium veroorzaakt een chemische reactie die verantwoordelijk is voor de karakteristieke luchtbellen in Ytong.

Kan je crepi op Ytong aanbrengen?

Jammer genoeg ziet Ytong er niet fantastisch uit. In de meeste gevallen zal je die Ytong-muur dan ook willen bekleden. Met het populaire crepi of gevelbepleistering bijvoorbeeld. Zo maak je van die lichtgrijze Ytong-wand een verzorgde witte muur. Crepi rechtstreeks op Ytong aanbrengen is echter geen goed idee. Door uitzetting zullen er na verloop van tijd namelijk scheurtjes optreden. Gelukkig zijn er oplossingen.

Hoe kan je wanden van Ytong dan wel isoleren?

Om problemen te voorkomen, is het aan te raden om eerst een laag isolatie op de buitenkant van de Ytong-muur aan te brengen. Die isolatielaag wordt vervolgens afgedekt en kan bedekt worden met crepi. De bepleistering zal zich uitstekend hechten en er zullen geen scheurtjes optreden.

In de meeste gevallen zullen EPS-platen gebruikt worden als isolatie. Die platen isoleren niet alleen uitstekend, ze zijn ook makkelijk en snel te plaatsen. Hoe dik je de laag isolatie maakt, kies je zelf. Hoe dikker de isolatie, hoe beter het gebouw geïsoleerd zal zijn en hoe minder energie je dus zal moeten gebruiken. Vervolgens worden de EPS-platen afgedekt met een product om een effen oppervlakte te creëren. Op die manier kan de crepi zich uitstekend hechten.

→ Crepi en gevelisolatie nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Met crepi is heel veel mogelijk

Crepi, of sierpleister, is een erg veelzijdig product. Het bestaat in alle mogelijke kleuren. Het populairst is de klassieke, effen, witte crepi. Je gevel ziet er erg verzorgd uit, een heel groot verschil met de Ytong-stenen.

Maar er is nog veel meer mogelijk. De gevelbepleistering bestaat in elke kleur die je maar kan bedenken. Bovendien kan je kiezen voor een korrelige structuur of je kan zelfs een voegpatroon laten aanbrengen. Zo ziet de Ytong-muur eruit als een geschilderde bakstenen gevel. Hoe die Ytong-muur eruit ziet, bepaal je helemaal zelf. De mogelijkheden zijn legio. Onze vakmannen geven je graag advies.

Bonus: isolatie verhoogt de energiescore

Ytong wordt vaak aangeprezen als een goed isolerend materiaal. De versteende luchtbubbels in het materiaal slaan warmte op en geven die later weer af. Ytong isoleert niet alleen warmte, maar ook geluid. Toch is de isolatiekwaliteit van Ytong ruimschoots onvoldoende om de huidige isolatienormen te halen. Die extra isolatielaag in combinatie met gevelpleister is dus ook een goed idee om de energiescore van het gebouw op te krikken en terwijl je energiefactuur te verlagen. Isoleren dus, die Ytong-muren!

Wil je muren van Ytong voorzien van crepi? Contacteer de experten van Fassado!

Wil je graag een muur van Ytong bepleisteren? Dan voorzie je beter eerst een laagje isolatie. Onze specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om een plan uit te werken. We komen met veel plezier langs om de mogelijkheden voor crepi op jouw muur van Ytong te bekijken. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan