Crepi of baksteen? De vergelijking

Crepi of baksteen? De vergelijking
Geschreven op 10 mei

Er zijn veel verschillende manieren om je omgeving te laten stralen: maar hoe kies je de beste gevelbekleding voor jouw buitenmuren? Diegenen die momenteel nog altijd het meest worden toegepast gevelsteen en gevelpleister oftewel baksteen en crepi. Twee uitstekende keuzes, maar welke is het beste voor jouw gevel? We zetten de kenmerken en voordelen even voor je op een rijtje.

→ Crepi of gevelbepleistering?Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevelbepleistering Crepi

Baksteen: het traditionele gevelmateriaal van de Belg

We zeggen wel eens dat de Belgen geboren zijn met een baksteen in de maag. Van oudsher zijn bakstenen gevels ook nog volop aanwezig in het straatbeeld. De stenen kunnen tegen een stootje en zijn erg vormvast. In de winter zal je bakstenen gevel de warmte binnenhouden en in de zomer zorgt deze ervoor dat de koelte in huis blijft. Een isolatielaag wordt bij baksteen van oudsher aangebracht in de spouw (tussen binnen- en buitenmuur). Een baksteen is duurzaam en gaat ongeveer 75 jaar mee. Moeten ze vervangen worden? Dan kan je ze recycleren.

Baksteen: welke stijl en formaat?

De stijl van de baksteen wordt grotendeels bepaald door de soort behandeling die op de baksteen wordt toegepast. Zo kan een baksteen gesmoord, gecementeerd of getrommeld worden. En dit meer dan één keer.

Ook de grootte van de baksteen heeft een enorm grote invloed op het eindresultaat. Een kleinere baksteen zorgt voor een klassieke look, terwijl langere, plattere varianten je huis een moderner karakter geven. Dit is dus zeker een erg belangrijke beslissing. Niet alleen voor het eindresultaat, maar ook voor de eindprijs. De kosten voor kleinere bakstenen zijn namelijk iets groter en die keuze vereist eveneens meer arbeid, want betekent meer uren te betalen aan eventuele werkmannen. Hoe kleiner de baksteen, hoe meer stenen er ook nodig zullen zijn voor je gevel.

Bovendien is het soort voegwerk of metselverband beslissend voor de look van je gevel: de toon-op-toon voeg geeft je gevel een monolithische look, terwijl een verlijmde methode de bakstenen meer accentueert.

Crepi: sierlijke bepleistering en isolerend

Een bakstenen gevel geeft je woning dus een traditionele uitstraling. Maar heb je liever een strakkere afwerking? Of wil je een gevel tijdens renovatiewerken nog isoleren? Dan is crepi het beste alternatief als gevelbekleding om een woning een modern uitzicht te geven.Een crepi bepleistering bestaat uit zand en cement en kent twee verschillende soorten: de minerale crepi en de synthetische crepi.

Kunstharspleister

Kunstharspleister oftewel synthetische sierpleister is een sierpleister bestaande uit siliconen waarbij kunsthars als bindmiddel wordt gebruikt. De pleister is erg elastisch van aard en bestand tegen scheurtjes en vervuiling.

Minerale sierpleister

Minerale bepleistering wordt gemaakt van cement of kalk met zand, kleurstoffen, water en andere vulstoffen. De minerale sierpleister wordt gekenmerkt als zeer ecologisch en dampopen. Daarbij heeft het ook nog eens een waterkerende functie! Dit soort sierpleister is helaas niet super goed bestand tegen vuiltjes van buitenaf (algen en mossen). Het is wel minder elastisch dan de variant met kunsthars.

Combineren met isolatie op buitenmuur

Een belangrijke troef van crepi is dat het zeer vlot te combineren is met isolatie van de buitenmuur. In nieuwbouw wordt het al langer toegepast, maar ook bij renovatieprojecten is crepi met gevelisolatie intussen een erg populaire keuze geworden. In tijden waarin de EPC-waarde van je woning steeds belangrijker wordt, mag dat uiteraard niet verbazen.

Met isolatie en crepi combineer je dus een uitstekende energieprestatie met een strakke gevelafwerking voor vele jaren. 

→ Uw gevel laten isoleren en afwerken met crepi?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Gevelisolatie en crepi

Fassado gaat met jou op zoek naar de ideale gevel

Geen idee hoe de gevel van je droomhuis er zal moeten uitzien? Wij denken graag met je mee. De experts van Fassado overlopen samen met jou alle mogelijkheden en stellen een plan op indien gewenst. Wij zorgen er graag voor dat jij de gevel van je dromen vindt! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs