Crepi kiezen volgens je specifiek gevelontwerp: tips en inspiratie

Crepi kiezen volgens je specifiek gevelontwerp: tips en inspiratie
Geschreven op 6 maart

Crepi is een populaire gevelbekleding. De typische witte muren duiken overal op. Je kan crepi zowel inzetten bij landelijke als moderne woningen. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je crepi kiest voor jouw specifiek gevelontwerp? We geven je hieronder tips en inspiratie voor crepi op alle soorten gevels.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Crepi op een landelijke gevel

Crepi zit in de lift, ook bij landelijke woningen. Heel wat mensen kiezen ervoor om hun landelijke woning deels of helemaal van een laagje crepi te voorzien. Witte, minerale crepi is het populairst, maar er is nog veel meer mogelijk. Je kan crepi in honderden kleuren bestellen, voor om het even welk gevelontwerp. Een historische woning in het stadscentrum heeft bijvoorbeeld vaak een okergele of terracottakleur. Ook taupe, grijsblauw en grijs zijn populair.

Bij landelijke gevelontwerpen is het ook een idee om slechts een deel van de gevel met crepi te bekleden. De combinatie van crepi met oude bakstenen of hout levert mooie resultaten op. In dat geval is witte crepi aan te raden.

Crepi op een moderne gevel

Bij moderne woningen is crepi niet weg te denken. Het is met voorsprong de populairste gevelbekleding. De bakstenen van moderne woningen worden doorgaans bedekt met een laag witte crepi. Die bezorgt de woning een strakke look, die de laatste jaren bijzonder hard in de smaak valt.

Een bijkomend voordeel van crepi op een moderne gevel is dat je flink kan besparen op de bakstenen die je kiest. Je hoeft geen dure baksteensoort uit te kiezen, want de crepi zal alles toch bedekken. Een simpele baksteen waar geen hoog prijskaartje aan hangt is meer dan voldoende.

Minerale vs. synthetische crepi: welke crepi kies je het beste volgens je gevelontwerp?

Er bestaan twee soorten crepi: minerale crepi en synthetische crepi. Elke soort crepi heeft zijn eigen voordelen.

Minerale crepi is de oorspronkelijke crepi. Het is een mengsel van cement, kalk en zand dat al heel lang gebruikt wordt in de bouw. Het grootste voordeel van minerale crepi is dat het in dikke lagen kan aangebracht worden. Ben je van plan om een oude gevel nieuw leven in te blazen, dan doe je dat dus het beste met minerale crepi om de oneffenheden te kunnen wegwerken. Het droogt ook snel uit na een regenbui.

Bij synthetische crepi of kunsthars crepi wordt er nog een kunsthars aan het mengsel toegevoegd. Die hars zorgt ervoor dat de crepi minder snel barsten vertoont en extra waterafstotend is. Synthetische crepi wordt in dunne lagen aangebracht en geniet dus de voorkeur wanneer je een strakke, egale, witte gevel wil.

Crepi kan bij renovatiewerken én nieuwbouwwoningen

Crepi wordt bij zowel renovatiewerken als nieuwbouwwoningen ingezet. Bij het renoveren van een oude of eerder recente woning kan crepi voor een heuse make-over zorgen. De hele woning krijgt een nieuw jasje aangemeten.

Het spreekt voor zich dat crepi ook bij nieuwbouwwoningen gebruikt kan worden. Ben je geen fan van de bakstenen look? Dan is crepi precies wat je zoekt.

Is crepi makkelijk te onderhouden?

Witte kledij, witte tegels en witte muren. Ze worden sneller vuil worden aangezien het vuil er sneller op te zien is. Maar dat geldt niet voor crepi, ook niet voor witte crepi. Meer zelfs, crepi is bijzonder makkelijk te onderhouden en wordt niet snel vuil. Je witte crepi gevel, welk gevelontwerp dan ook, zal er dus heel lang in uitstekende conditie blijven.

Dat komt omdat crepi van nature waterafstotend is, dat geldt in het bijzonder voor synthetische kunsthars crepi. Je kan die waterafstotende werking nog versterken door de witte crepi gevel van een hydrofuge te voorzien. We benevelen de gevel dan met een vochtwerend middel dat regenwater tegenhoudt. Zo blijven er geen druppels hangen in de crepi en kunnen er zich dus geen mossen of algen vormen. Vuil spoelt dan samen met de regen weg van de gevel.

Fassado is een expert op het gebied van crepi

Fassado helpt je met veel plezier bij al je gevelwerken. Ben je van plan om de gevel te renoveren met een laag crepi? Of wil je een nieuwbouwwoning met crepi bekleden? Je kan bij ons terecht voor crepi op elk gevelontwerp. Onze vakmannen hebben bakken ervaring en zijn rasechte experts. Je gevel is in goede handen.

Benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen van crepi? We leggen je graag uit hoe het bekleden met crepi in zijn werk gaat. Contacteer ons meteen voor een vrijblijvend advies en gratis offerte.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan