Wetgeving inzake de isolatie van een buitenmuur: alle informatie op een rij

Wetgeving inzake de isolatie van een buitenmuur: alle informatie op een rij
Geschreven op 8 september

Indien u er in de winter graag warmpjes bijzit, dan is het isoleren van uw woning een slim idee. Uw woning kampt daardoor aanzienlijk minder met warmteverlies, waardoor de stookkosten op jaarbasis flink kunnen dalen. Naast het isoleren van uw dak en spouwmuur, kunt u er ook voor opteren om de gehele gevel te isoleren van buitenaf.

Deze methode wordt ook wel het isoleren van buitenmuren genoemd. U kunt er ook voor gaan om via de binnenkant uw muren te isoleren, het ligt een beetje aan de situatie en waar uw voorkeur naar uitgaat.

Aan het isoleren van de buitenmuur zijn diverse wettelijke regelingen verbonden, welke wij in dit artikel voor u toelichten. Zo kunt u voor uzelf een goede afweging maken aangaande de isolatie van uw woning.

Zijn er wettelijke verplichtingen in verband met thermische isolatie?

Conform de EPB-reglementering (dit is gericht op de energieprestaties van gebouwen) dient elke woning over een minimaal warmte-isolatiepeil te beschikken, wanneer in het desbetreffende pand werkzaamheden worden uitgevoerd.

Om dit te bereiken, gelden er meerdere minimum verplichtingen zodat elk pand hieraan kan voldoen. Een goed geïsoleerde woning is immers niet alleen noodzakelijk voor uw gezondheid, maar zal ook direct de marktwaarde van uw woning verhogen. Dit is de investering doorgaans dubbel en dwars waard.

Voor wie gelden deze verplichtingen precies?

Deze eis geldt voor elk denkbaar pand waarin verwarming en/of klimaatregeling aanwezig is en waar werkzaamheden worden uitgevoerd waarvoor een stedenbouwkundige vergunning noodzakelijk is. De voorwaarde die dan geldt, is dat de werkzaamheden op de bouwschil betrekking hebben en van invloed zijn op de energieprestatie van het gebouw.

→ Advies of offerte voor gevelisolatie?Contacteer ons voor een gratis afspraak

Wat zijn de exacte EPB-vereisten waar u aan dient te voldoen?

De exacte drempels van deze vereisten hangen onder meer af van:

  • De aard van de werkzaamheden
  • De bestemming van het pand

Het gaat er onder andere om dat koudebruggen in bouwknopen worden beperkt. Dit zijn plekken waar een onderbreking is van warmte-isolatie, bijvoorbeeld wanneer de isolatie verouderd is of slechts aangebracht. Daarnaast dienen de wanden van de bouwschil waar op dat moment aan gewerkt wordt, te worden geïsoleerd. In dit geval geldt dat:

  • Een lage Umax-waarde gelijk staat aan goede isolatie
  • Een hoge Rmin-waarde gelijk staat aan minimaal warmteverlies

Ook wordt er gesproken over het beperken van energieverbruik en diverse maatregelen die hiertoe kunnen worden getroffen, zoals het installeren van ventilatiesystemen. Het is verstandig om de regels eens na te lezen, zodat u goed voorbereid aan een renovatieklus begint.

Wat gebeurt er als u deze regels niet naleeft?

Wanneer u eigenaar bent van een gebouw en u leeft deze regels niet na, dan kunt u een boete krijgen. Deze boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s, dus weet waar u aandient te voldoen. Dit werkt niet alleen in uw voordeel met betrekking tot het succes van het project, maar voorziet uw woning ook van een aantrekkelijk energieprestatiecertificaat.

En dit is alleen maar gunstig voor de waarde van uw woning. Wilt u graag professioneel advies en een ervaren partner op het gebied van gevelisolatie? Bel dan direct met Fassado, wij kunnen u exact vertellen hoe u uw buitenmuren op de meest efficiënte wijze kunt isoleren en renoveren.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs