Voorbehandelingen van crepi? Hoe de gevel optimaal voorbereiden?

Voorbehandelingen van crepi? Hoe de gevel optimaal voorbereiden?
Geschreven op 13 september

Crepi is een uitstekende manier om je gevel te renoveren. Gevelpleister kan makkelijk aangebracht worden bovenop de oude gevel, maar er zijn wel enkele voorbereidende werken en voorbehandelingen nodig.

Hoe kan je de gevel optimaal voorbereiden voor crepi? Het is belangrijk om de gevel grondig te reinigen en eventueel te herstellen zodat de crepi zich goed kan hechten. Ook tijdens het bepleisteren nemen we maatregelen om een lange levensduur van de crepi te garanderen.

→ Crepi of gevelbepleistering nodig?Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevelbepleistering Crepi

Crepi wordt aangebracht op een propere gevel

Vooraleer je crepi kan aanbrengen op de gevel, moet de gevel zelf hersteld worden. De gevel moet in goede conditie verkeren. Het is dan ook belangrijk om de muren eerst grondig te reinigen. Mossen, algen en ander groen of vuil moeten weggehaald worden. Dat zijn belangrijke voorbereidingen voor crepi.

Zijn sommige bakstenen beschadigd? Dan moeten die ook vervangen of hersteld worden. Hetzelfde geldt voor voegwerk. Enkel op een schoongemaakte en stevige gevel kan crepi aangebracht worden. De crepi moet zich namelijk kunnen hechten aan de bakstenen en dat kan niet wanneer er vuil of groen aan de gevel hangt.

De voorbereidende werken voor gevelbepleistering

De omgeving afdekken met folie

Eenmaal de gevel schoongemaakt en eventueel hersteld is, kan het echte werk beginnen. We brengen echter niet meteen crepi aan op de gevel. De nodige voorbereidingen voor crepi zijn aan de orde. We plaatsen een steiger en zorgen er ook voor dat de omgeving van de gevel volledig afgedekt wordt. Het terras en de oprit, maar ook ramen, deuren, vensterbanken en dorpels dekken we heel precies af. De folie voorkomt dat de crepi op ongewenste plekken terecht komt.

Hoekprofielen plaatsen

Eenmaal alles in gereedheid gebracht is, plaatsen we hoekprofielen. De profielen zorgen ervoor dat de hoeken stevig zijn en tegen een stootje kunnen. De hoekprofielen voorkomen ook dat er vochtproblemen opduiken. Hoeken zijn daar extra kwetsbaar voor. Dankzij de profielen kan geen vocht binnendringen en kan er later dus ook geen vorstschade aan de crepi optreden.

Wapening voor crepi op oneffen gevels

Doorgaans wordt ook een wapening aangebracht. Die wapening dient voor extra stevigheid. Dat is zeker aan te raden wanneer de buitenmuur oneffen is of barsten vertoont. Dankzij de wapening worden die oneffenheden weggewerkt en ziet de crepi er mooi egaal uit. Het resultaat: een nette, rechte gevelbepleistering.

Combineer crepi met isolatie

Wil je de gevel een nieuwe look geven en terwijl ook de energiefactuur verlagen? Dan kan je de gevel eerst bekleden met een laag isolatie. In de meeste gevallen wordt gewerkt met isolatieplaten. Die worden vastgelijmd aan de oude gevel en daarna wordt crepi aangebracht. Gevelisolatie is bijzonder efficiënt en verdien je snel terug.

Opgelet: het is belangrijk dat de oude gevel vooraf behandeld en hersteld wordt zodat de gevelisolatie zich goed kan hechten aan de muur. Ook hier geldt dus dat de gevel eerst grondig gereinigd en eventueel hersteld moet worden.

Nadat de isolerende panelen zijn aangebracht, wordt de isolatie afgedekt met een laag mortel, meestal in combinatie met wapening. Daarbovenop komt dan een hechtingslaag en daarna brengen we de crepi pas aan. Op die manier kunnen geen scheurtjes optreden en blijft de gevel er lange tijd uitstekend uitzien.

Er kunnen verschillende isolatiematerialen gebruikt worden om de gevel langs buiten te isoleren. Welk materiaal je kiest, hangt vooral af van de beschikbare dikte. Het ene isolatiemateriaal neemt meer ruimte in beslag dan het andere. Je kan kiezen voor de standaard EPS-platen of PIR-platen, maar ook neopor, minerale wolpanelen en houtvezelplaten behoren tot de mogelijkheden.

Ben je van plan om crepi aan te brengen? Fassado bepleistert gevels

Wil je crepi aanbrengen op je gevel? Of moet de gevel eerst voorbereid worden op de bepleistering? De specialisten van Fassado helpen je maar al te graag om de gevel voor te bereiden op crepi en de bepleistering aan te brengen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan