Veelgemaakte fouten bij het uitvoeren van gevelisolatie

Veelgemaakte fouten bij het uitvoeren van gevelisolatie
Geschreven op 11 juli

Gevelisolatie is een fantastische investering. Je zal niet alleen je energiefactuur drastisch verlagen, maar ook de waarde van je woning optrekken en jezelf beschermen tegen vochtproblemen. Ben je van plan om zelf de gevel te isoleren? Lees dan eerst dit artikel om veelgemaakte fouten bij gevelisolatie te vermijden. We raden je in elk geval aan om altijd samen te werken met een expert.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Gevelisolatie door fassado Project gevelisolatie

De gevel niet herstellen vooraleer je isoleert

Het is geen goed idee om zomaar isolatiepanelen tegen de gevel te plaatsen. Zo laat je de deur open voor heel wat andere problemen.

Vooraleer je aan gevelisolatie denkt, moet je eerst de oude gevel onder de loep nemen. Het is van groot belang om na te gaan of je tekenen van een vochtprobleem vindt. Opstijgend vocht associëren we vooral met binnenmuren, maar ook de gevel kan ermee te kampen krijgen. Het is dan belangrijk om dat vocht eerst een halt toe te roepen. Doe je dat niet, dan zit het gevangen tussen de isolatielaag en kan het niet op natuurlijke wijze verdampen, met vochtproblemen op de binnenmuur tot gevolg.

Verder is het eveneens een goed idee om grote barsten en scheuren te herstellen. De oude gevel wordt inderdaad bedekt met isolatie, maar heeft wel nog steeds een dragende functie. Vooraleer je de bakstenen verstopt, geef je ze beter nog een opknapbeurt. Het spreekt voor zich dat je de gevel ook beter een professionele reinigingsbeurt geeft. Zo worden algen, mossen en vuil verwijderd en sluit de isolatie mooi aan op de muur.

De isolatiepanelen op de gevel fout installeren

Een buitengevel isoleren lijkt misschien kinderspel. Je bestelt isolatiepanelen en lijmt die aan de oude muur. Maar er komt veel meer bij kijken. Het is bijzonder belangrijk dat de isolatie heel precies aansluit op de bakstenen. Is dat niet het geval, dan loop je het risico op koudebruggen. Koude buitenlucht komt dan in rechtstreeks contact met een opgewarmde muur waardoor er condens ontstaat. Die condens creëert een vochtprobleem binnenin de gevel, en dat wil je natuurlijk liever niet.

Beslis je om toch zelf gevelisolatie te plaatsen, let er dan op dat de isolatie heel precies aansluit en dat het geheel luchtdicht is. Zorg er ook voor dat de randen van de isolatiepanelen niet samenvallen met voegen. Zo creëer je zwakke plekken.

Voorzie een waterkering bij het isoleren van de gevel

Om opstijgend vocht in de toekomst te vermijden, is het een goed idee om een waterkering te voorzien. Dat doe je onderaan de gevel, bijvoorbeeld met XPS-platen. Het is daarna ook belangrijk dat de isolatiepanelen goed aansluiten op de ondergrond. Zo vermijd je eveneens vochtproblemen door condens.

De spouw isoleren wanneer je al de buitengevel isoleert

Heb je een spouwmuur en breng je gevelisolatie aan, dan vraag je je misschien af of het ook niet beter is om als extraatje de spouwmuur nog op te vullen met isolatie. Het is inderdaad zo dat een geïsoleerde spouwmuur veel beter isoleert dan een niet-opgevulde spouwmuur. Maar wanneer je de buitengevel isoleert, zo blijkt uit onderzoek, heeft het weinig nut om ook nog de spouwmuur op te vullen. Je wint er weinig mee op je energiefactuur, zeker in vergelijking met de kostprijs om de spouwmuur te isoleren.

Fout bij gevelisolatie: geen vergunning aanvragen

Wanneer je de gevel isoleert, moet je daarvoor doorgaans een vergunning aanvragen. Je verandert in de meeste gevallen niet alleen het uitzicht van je woning, maar zal ook het bouwvolume aanpassen. De isolatielaag neemt namelijk ruimte in die niet op het originele bouwplan voorzien werd. Gelukkig is het aanvragen van die vergunning eerder een formaliteit; er treden daar zelden problemen bij op.

Wil je enkel de spouwmuur isoleren, dan moet je daarvoor geen vergunning aanvragen, maar er geldt wel een meldingsplicht.

Fouten bij spouwmuurisolatie

Wil je als gevelisolatie enkel de spouwmuur isoleren, dan kan dat natuurlijk ook (al raden we buitengevelisolatie meer aan, want het is efficiënter). Ook bij spouwmuurisolatie moet je echter rekening houden met enkele veelgemaakte fouten. Eerst en vooral moet je laten onderzoeken of de spouwmuur niet vervuild is. Een spouwmuur isoleren waar er spouwankers, cementresten of kapotte bakstenen in liggen zal namelijk koudebruggen – en dus condens – creëren. Ook de dakgoten en het dak zelf moeten intact zijn.

Woon je in een oudere woning met een kruipruimte, dan is de kans eveneens groot dat die ruimte geventileerd wordt via de spouwmuur. Voorzie in dat geval een nieuw ventilatiesysteem in de kruipruimte.

Vergeet de gevel na isolatie niet te hydrofoberen

Nadat je de buitengevel geïsoleerd hebt en een nieuwe gevelbekleding hebt laten plaatsen, is de klus nog niet helemaal geklaard. Als kers op de taart raden we een gevelimpregnatie aan. De nieuwe gevelbekleding wordt dan beneveld met een vochtwerend middel, dat overigens volledig transparant en onzichtbaar is. Zo kan regenwater niet meer in rechtstreeks contact komen met de gevel. Je bespaart jezelf op die manier niet alleen doorslaand vocht, maar ook groenaanslag en vuil. Zo gaat je nieuwe gevel dus veel langer mee.

De grootste fout is geen aannemer inschakelen

Gevelisolatie is dus behoorlijk complex. Of je nu de spouw of de buitenmuur isoleert, er komt veel vakmanschap en expertise aan te pas. Ga daarom altijd in zee met een ervaren professional. Een slecht geïsoleerde gevel is niet alleen minder efficiënt, maar werkt ook vochtproblemen in de hand. Bij Fassado helpen we je graag met het isoleren van je gevel, en dat zonder fouten!

Vergeet ook geen premies aan te vragen

We sluiten af met een tip. Wie de gevel isoleert, maakt aanspraak op de Mijn VerbouwPremie. Die vraag je makkelijk online aan. Je krijgt tot de helft van het gefactureerde bedrag terugbetaald. Een extra reden om samen te werken met een vakman, want wie zelf de gevel isoleert, heeft geen recht op de premie.

Fassado isoleert gevels in jouw omgeving

Wil je je bestaande gevel renoveren en denk je aan gevelisolatie? We kunnen je plan niet genoeg aanbevelen. We raden je wel aan om een beroep te doen op een expert. Bij Fassado hebben we jaren ervaring en beschikken we over bakken vakmanschap. We isoleren je gevel doeltreffend en natuurlijk zonder fouten. Geïnteresseerd in gevelisolatie? Contacteer ons vandaag nog voor vrijblijvend advies en we komen graag langs om je meer te vertellen over de mogelijkheden.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan