Welke premies zijn er om de gevel te laten isoleren?

Welke premies zijn er om de gevel te laten isoleren?
Geschreven op 17 november

Ben je van plan om de gevel in een nieuw jasje te steken? Dan maak je aanspraak op verschillende premies. Het premielandschap in Vlaanderen verandert voortdurend en het is niet eenvoudig om de bomen door het bos te zien. Daarom hebben we alle info op een rijtje gezet. Goed nieuws: gevelrenovaties zijn dankzij de premies tot wel de helft goedkoper.

Wil u ook uw gevel laten renoveren? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Premies samengevat onder de Mijn VerbouwPremie

De MijnVerbouwPremie voor gevelrenovaties in Vlaanderen is een samenraapsel van veel oude premies. Die werden samengebracht onder één noemer: de Mijn VerbouwPremie. De premie ondersteunt eigenaars en investeerders om het woningpark van Vlaanderen een stuk duurzamer te maken. Met de financiële tegemoetkoming wil de overheid renovaties steunen.

Die premie is er voor heel wat verschillende werken, van dakisolatie tot de installatie van een warmtepompboiler. Het gebeurt nu allemaal via de Mijn VerbouwPremie.

Gevelisolatie en crepi

De Mijn VerbouwPremie voor gevelrenovatie

Welke werken komen in aanmerking voor de premie?

 • De afwerking van buitenmuren met gevelsteen, gevelbekleding of -bepleistering in speciaal daartoe bestemde materialen in combinatie met het aanbrengen van buitenmuurisolatie.
 • Het isoleren van een bestaande spouwmuur
 • Buitenmuurisolatie langs de buitengevel of langs de binnenkant van de buitengevel
 • Verwijderen van asbesthoudende gevelbekleding
 • Behandeling van buitenmuren tegen optrekkend vocht, kelderzwammen en huiszwammen

Je krijgt de Mijn VerbouwPremie dus enkel indien je ook isoleert. Dat is lang niet voor alle gevelrenovatiewerken het geval, maar het loont dus wel om isolatiewerken te overwegen.

Isoleer je de gevel niet, dan krijg je enkel een Mijn VerbouwPremie indien je behoort tot de laagste of middelste inkomenscategorie en kan aantonen dat de spouwmuur al geïsoleerd werd. Er gelden bepaalde isolatievoorwaarden.

Voorwaarden van de premie

Er gelden enkele voorwaarden voor wie de premie wil aanvragen. Zo moet het gebouw minstens 15 jaar oud zijn op de datum van de aanvraag. De premie is enkel van toepassing op bestaande gebouwen in het Vlaams Gewest. De werken moeten ook uitgevoerd worden door een aannemer en je kan slechts om de vijf jaar een Mijn VerbouwPremie voor de categorie buitenmuur aanvragen. De factuur moet minimaal 1000 euro bedragen.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie voor gevelrenovatie?

Het premiebedrag hangt af van de aard van het gebouw en wie de premie aanvraagt. De premiepercentages variëren voor eigenaar-bewoners uit verschillende inkomenscategorieën en andere investeerders.

 • Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je een premie die tot 50% procent van het factuurbedrag bedraagt. Er geldt een maximum van 6.000 euro.
 • Behoor je tot de middelste inkomenscategorie, dan bedraagt de premie 35% met een maximum van 4200 euro.
 • Eigenaar-bewoners uit de hoogste inkomenscategorie en investeerders kunnen enkel een premie voor buitengevelisolatie aanvragen. Die bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag. De premie varieert afhankelijk van het type isolatie en de datum van de eindfactuur.

Hoe vraag je de Mijn VerbouwPremie aan?

De premie kan digitaal worden aangevraagd via het online loket. Je dient ook alle documenten online in. Je hebt onder andere facturen en aannemersattesten nodig. De tool gidst je door het hele proces.

Wil u ook uw gevel laten renoveren? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

De EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is een andere premie, aangeboden door Fluvius, voor woningeigenaars in Vlaanderen. Hierbij geldt dat je een woning met een slecht EPC binnen de vijf jaar tijd renoveert en zo een beter EPC bezorgt.

Voorwaarden van de EPC-labelpremie

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen huizen en appartementen:

 • Een huis moet voor de werken EPC-label E of F hebben en na de renovatie minimaal een energielabel C krijgen
 • Een appartement moet voor de werken EPC-label D, E of F hebben en na de renovatie minimaal een energielabel B krijgen

Belangrijk: vooraleer je de werken begint, moet je een EPC-label laten maken om de situatie voor te werken vast te leggen. Enkel zo kan je de premie aanvragen.

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

De premie bedraagt voor een woning en een collectief woongebouw 2500 euro als label C wordt behaald, 3750 euro als label B wordt behaald, 5000 euro als label A wordt behaald. Voor een appartement of wooneenheid bedraagt de premie 2500 euro als label B wordt behaald en 3750 euro als label A wordt behaald.

Voorwaarden van de premie

 • Je moet voor de werken een EPC hebben dat niet ouder is dan 2019
 • Het nieuwe EPC is maximaal 12 maanden oud op het moment van de aanvraag
 • Er mag niet gesloopt of heropgebouwd worden
 • De premie kan in schijven worden verkregen, bijvoorbeeld voor het behalen van labels C, B en A.
 • Je kan de EPC-labelpremie combineren met de Mijn VerbouwPremie

Verlaagd btw-tarief (van 21% naar 6%)

Indien je woning ouder is dan tien jaar, kom je in aanmerking voor het verminderde btw-tarief van 6% in plaats van het reguliere tarief van 21% wanneer je gevelrenovaties en isolatiewerken laat uitvoeren. Die regel is van toepassing op privéwoningen, maar ook woningen die gedeeltelijk voor professionele doeleinden worden gebruikt komen in aanmerking.

Om aanspraak te maken op het 6% btw-tarief, moeten de werken wel uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Ook belangrijk: zowel de levering als de installatie van de materialen moeten door dezelfde aannemer worden verzorgd.

Fassado: jouw expert voor gevelrenovatie

Een van de voorwaarden om aanspraak te maken op de premie, is dat je de gevelrenovatie laat uitvoeren door een erkende aannemer. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We zorgen ervoor dat je gevel er als nieuw uitziet en goed bestand is tegen de tand des tijds. Aarzel niet om contact op te nemen. We bespreken graag de mogelijkheden voor jouw gevel.

Wil u ook uw gevel laten renoveren? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan