Muur laten stucen? Wij doen ook kleine stucwerken

Muur laten stucen? Wij doen ook kleine stucwerken
Geschreven op 16 november

Wilt u binnenkort een ruimte in uw woning renoveren of opnieuw indelen? Dan behoort het opnieuw stuken van wanden tot een steevast onderdeel van de renovatie. Muren kunnen na verloop van tijd slijten, vuil worden en ook op bepaalde plaatsen beschadigd raken.

Door uw muren opnieuw te laten stuken worden alle oneffenheden weer rechtgetrokken en zien uw wanden er als nieuw uit. In dit artikel bieden wij iets meer informatie over onze stucwerken.

Wat is stucen precies en hoe wordt dit uitgevoerd?

Stucen of Stuken is een techniek waarbij oppervlakken zoals muren en plafonds weer egaal worden gemaakt. Indien uw muren al een poos niet meer gerenoveerd zijn, dan zal het stuken van uw muren inmiddels weer nodig zijn. Met behulp van een laagje specie wordt de muur weer perfect effen gemaakt en afgewerkt.

Stucwerk kan op bijna elke denkbare ondergrond worden aangebracht, zoals gipsplaten, metsel- en voegwerk, kalkzandsteen, speciale bouwblokken en natuurlijk ook beton. Stucwerk wordt grofweg op twee verschillende manieren afgewerkt. Stucwerk kan namelijk als onderlaag dienen voor behang of verf, maar u kunt stucwerk ook als eindafwerking aanbrengen. U kunt dan ook met een rijke waaier aan structuren spelen, om het eindeffect uniek te maken.


Wanneer dient u een oppervlak opnieuw te stuken?

In de regel worden wanden elke 8 à 10 jaar opnieuw gestukt. Hoe vaak dit in uw persoonlijke situatie nodig is, hangt af van meerdere factoren. In welke staat bevinden u wanden zich? Zijn deze erg beschadigd of versleten? Vanzelfsprekend zullen bijvoorbeeld gezinnen met huisdieren en kinderen iets vaker moeten stuken en repareren, omdat de wanden in een dergelijk huishouden iets meer voor hun kiezen krijgen.

Daarnaast dient u ook alert te zijn op vochtproblemen in uw woning, deze kunnen de kwaliteit van uw muren en plafonds namelijk in een rap tempo laten dalen. Vochtproblemen kunnen extern ontstaan, zoals doorslaand vocht dat in uw wanden terecht komt. Binnenshuis kunt u last krijgen van condensatie. In zulke gevallen is het ook noodzakelijk om uw muren te renoveren, omdat vocht materialen doet verweken en helaas ook meestal beschadigt.

Stucwerk: afwerkingsmethoden

Hierboven hebben we al kort uiteen gezet, dat stucwerk in de regel op twee verschillende manieren wordt afgewerkt: dit noemt men behangklaar en sausklaar. Enerzijds kiest men vaak voor behangklaar; dit is een methode waarbij de muur geschikt wordt gemaakt voor tegelwerk of het plaatsen van behang. Deze afwerking is iets minder glad, waardoor dit doorgaans de voordelige optie betreft.

Een muur die sausklaar gestukt wordt opgeleverd, kan na opdrogen direct worden beschilderd. Deze manier van stuken is egaler, omdat het stucwerk ook uiteindelijk te zien zal zijn. U kunt er bij deze methode ook voor kiezen, om een bepaalde structuur of textuur aan te brengen om een wand extra op te laten vallen. Informeer zeker eens naar de mogelijkheden op dit gebied.


Fassado pakt ook kleine stucwerken op

Is uw gevel nog in topconditie, maar kunnen uw binnenmuren wel een opfrisbeurt gebruiken? Ook in deze gevallen staat Fassado voor u klaar. Wij beschikken over jarenlange ervaring met zowel binnen- als buitenmuren en kunnen elke wand geheel naar wens voor u afwerken. Wilt u meer weten? Contacteer dan gerust eens ons team, wij beantwoorden graag al uw vragen.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs