Muur bepleisteren? Informatie en richtprijzen per m2

Muur bepleisteren? Informatie en richtprijzen per m2
Geschreven op 12 oktober

Een muur bepleisteren lijkt u een goed idee, want u ben fan van de gladde afwerking of u wil graag een vochtprobleem aanpakken. Maar u vraagt zich af wat voor een budget dat u daarvoor nodig heeft. Van uw vrienden en familie hoort u allerlei uiteenlopende prijzen en online vindt u ook geen duidelijke informatie. Geen probleem, hieronder krijgt u een handig overzicht.

Prijzen muur bepleisteren per m²

De uiteindelijke kostprijs is afhankelijk van het oppervlak van uw muren en de methode van bezetten. Gaat u voor behang- of sausklaar bezetten, of heeft u liever een andere soort van afwerking zoals sierpleister of met beton? En bevindt uw muur zich binnen of buiten, ook dat maakt verschil.

Hieronder krijgt u een overzicht per soort bepleistering, omdat dat de grootste impact heeft op de prijs.

Prijs pleisterwerken per soort

Hieronder sommen we de 6 meest voorkomende soorten van pleisteren op, inclusief prijs per m2.

  • Prijs saus- of behangklaar pleisteren
  • Prijs spuitpleister
  • Prijs sierpleister
  • Prijs schuurwerk
  • Prijs raapwerk
  • Prijs betonstuc

1. Prijs sausklaar of behangklaar pleisteren

Wilt u uw muur behangen of verven, dan kiest u best voor saus- of behangklaar pleisteren.

  • Behangklaar pleisteren: de muur mag iets 'minder' egaal zijn het behangpapier nog overgebleven oneffenheden wegwerkt.
  • Sausklaar pleisteren voor een te verven muur: de stukadoor werkt alle oneffenheden weg om te voorkomen dat ze zichtbaar zijn op de geverfde muur.

De richtprijs van saus- of behangklaar pleisteren is 10-45 euro per m².

2. Prijs spuitpleister

Een muur bepleisteren met spuitpleister is vrij goedkoop omdat het met een spuitmachine wordt aangebracht en minder tijd en mankracht kost. De richtprijs van spuitpleister is 5 - 25 euro per m².

3. Prijs sierpleister

Als u niet van plan bent om te schilderen of behangen, maar u wilt toch graag een decoratieve afwerking, dan is sierpleister uw beste keuze. Sierpleister zorgt voor een grovere structuur of patronen op de muur. De richtprijs van sierpleister is 15-35 euro per m².

4. Prijs schuurwerk

Bij schuurwerk wordt zand door de pleister gemengd waardoor u een textuur krijgt. Ook hier kunt u de grofheid van de afwerking kiezen. De richtprijs van schuurwerk is 15-40 euro per m².

5. Prijs raapwerk

Zit u met grote oneffenheden op de muur die u wilt laten bepleisteren, dan kiest u beter pleisterwerk met een grote afwerkingsdikte zoals raapwerk. Zo bekomt u door de dikke laag toch een egale afwerking. De richtprijs van raapwerk is 15-40 euro per m².

6. Prijs betonstuc

Zoals de naam suggereert, is betonstuc een pleister bestaande uit betondeeltjes (en andere onderdelen). Er kan ook kleur aan worden toegevoegd. De richtprijs van betonstuc is 20-80 euro per m².

Kostprijs plafond bezetten

Net zoals binnen-of buitenpleisterwerk anders is, zijn er ook lichte verschillen indien u op zoek bent naar de prijs voor plafondpleisterwerken. Dat is niet omdat er op een andere manier bezet wordt, maar omdat er in sommige gevallen een hechtmiddel toegevoegd moet worden aan het pleister.

Vooral voor gladde plafondstructuren, zoals voorgespannen welfsels of breedvloerplaten. Zo blijft het pleisterwerk mooi zitten en worden oneffenheden voorkomen. Dat hechtmiddel kost zo’n 2 à 6 euro per m² bovenop de basisprijs afhankelijk van het soort stucwerk.

Randvoorwaarden met een invloed op de prijs

In sommige omstandigheden spelen er extra factoren mee, denk aan slecht gemetselde muren. Als de bakstenen of betonblokken niet mooi afgelijnd staan, zal de stukadoor een dikkere laag pleister moeten aanbrengen dan voorzien. Zo krijgt u toch die gladde afwerking zonder dat u met een golvende muur zit. Denk bijvoorbeeld aan raapwerk.

Hetzelfde met balken, vensterbanken, nissen, uitsteeksels, moeilijke hoeken. Afhankelijk van de opdracht, heeft een stukadoor andere soorten hulpmiddelen nodig om voor een kwaliteitsvolle afwerking te zorgen. Een belangrijke reden waarom u best met een echte vakman werkt.

Er zijn veel stukadoors die een mooie, effen muur kunnen bezetten, maar in realiteit zit u vaak met oneffenheden en dan beginnen ze te prutsen. Dan bent u beter af met de professionals van Fassado.

Pleisterwerk is maatwerk

Hoe u het draait of keert, een muur voorzien van de juiste pleister en zorgen voor perfecte afwerking is maatwerk. Neem daarom contact met ons op voor een offerte op uw maat. We houden daarbij rekening met uw wensen en zeker ook met uw budget.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs