Hoe dik moet gevelisolatie het beste zijn?

Hoe dik moet gevelisolatie het beste zijn?
Geschreven op 9 mei

Wil je de energiescore van je woning opkrikken? Of de energiefactuur naar beneden drukken? Dan is het een goed idee om je gevel te isoleren. Dat kan door de spouwmuur op te vullen of de buitenmuur te isoleren.

Maar hoe dik moet die laag gevelisolatie het beste zijn? Dat hangt af van het soort isolatiemateriaal en de regels omtrent isolatie. We zetten alle informatie omtrent de dikte van gevelisolatie hieronder op een rijtje.

→ Uw gevel laten isoleren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Wat bepaalt de dikte van de gevelisolatie?

Hoe dik de isolatie in je gevel moet zijn, hangt af van twee factoren: de isolatiewaarde van het materiaal en het type woning.

Het isolatiemateriaal

Hoe hoger de isolatiewaarde van het materiaal is, hoe minder van die isolatie je nodig hebt. Wanneer het materiaal uitstekend isoleert, zal de laag gevelisolatie bijgevolg dunner zijn. Wil je de schouwmuur opvullen, dan kies je dus voor materiaal met een hoge isolatiewaarde. Als je de isolatie op de gevel wil plaatsen en daarna een nieuwe gevelsteen wil zetten, heb je iets meer speelruimte.

De regels omtrent isolatie

Daarnaast moet je woning ook aan bepaalde regels voldoen. Plaats je een nieuwbouwwoning, dan moet je huis voldoen aan de isolatienormen. Een dikke laag gevelisolatie zal daar zeker bij helpen. Wil je een energieneutrale woning bouwen? Dan zal je een nog dikkere laag gevelisolatie nodig hebben. Bij een nieuwbouwwoning mag de U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van de gevel niet hoger zijn dan 0,24 W/m²K. Hoe hoger de U-waarde is, hoe meer warmte een muur laat ontsnappen.

Ben je een woning aan het renoveren of wil je een ingrijpende energetische renovatie uitvoeren, dan moeten de nieuwe materialen eveneens voldoen aan de eisen voor nieuwbouwwoningen. De enige uitzondering zijn bestaande spouwmuren die je wil opvullen met isolatie. De U-waarde mag dan maximaal 0,55 W/m²K bedragen.

Hoe dik moet mijn gevelisolatie dan zijn?

Hoe dik de gevelisolatie moet zijn, hangt dus af van het materiaal. Hoe hoger de U-waarde van een bepaald isolatiemateriaal is, hoe meer je ervan zal nodig hebben om onder de grens van 0,24 W/m²K te duiken. Hieronder zetten we de minimumdiktes per isolatiemateriaal voor nieuwbouwwoningen op een rijtje.

Soort isolatie U-waarde Nodige dikte
PIR (polyisocyanuraat) 0,021 W/m²K 8 cm
Resol (phenolformaldehyde) 0,025 W/m²K 9 cm
PUR (polyurethaan) 0,028 W/m²K 11 cm
XPS (polystyreen) 0,034 W/m²K 12 cm
Minerale wol 0,037 W/m²K 13 cm
EPS (polystyreen) 0,038 W/m²K 13 cm
Cellulose 0,040 W/m²K 15 cm

Ben je van plan om je woning extra energiezuinig te maken, dan moet je een dikkere laag gevelisolatie aanbrengen. Zo verlaag je de algemene U-waarde van de gevel.

Van het populaire PUR breng je dan beter een laag van 17 cm aan. Kies je voor minerale wol, breng dan een 22 cm dikke laag gevelisolatie aan. Minder goed thermisch isolerende materialen, zoals papiercellulose, zijn dan weinig interessant.

Gevelisolatie door fassado Project gevelisolatie

Op welke manieren kan een gevel geïsoleerd worden?

De gevel kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. Afhankelijk van de mogelijkheden voor jouw woning, kies je beter voor het ene of het andere gevelisolatiemateriaal.

De spouwmuur isoleren

Zowel wanneer je een bestaande woning wil renoveren of een nieuwbouwwoning plaats, kan je voor deze methode kiezen. De spouwmuur is de lege ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuur. Die ruimte dient als een thermische buffer, maar is efficiënter als je ze opvult met isolatiemateriaal.

Het energieverbruik binnenshuis kan op die manier tot 20% dalen, de werken zijn weinig invasief en erg snel en je hebt geen vergunning nodig. Spouwmuurisolatie is wel enkel mogelijk wanneer de spouw breed genoeg is.

Opgelet: om een subsidie te kunnen aanvragen, moet je minimaal 5 cm isolatiemateriaal in de spouwmuur aanbrengen. Is er weinig ruimte, kies dan voor een uitstekend isolerend materiaal met een uitstekende U-waarde.

Let op: bij Fassado doen we geen isolatie van spouwmuren. Wij isoleren vooral de buitenmuren, vaak gecombineerd met crepi (zie hieronder).

Isolatie op de buitenmuur

Wanneer je een woning ingrijpend renoveert en van plan bent om de gevel ook aan te passen, dan kan je die werken combineren met een extra laag isolatie. Gevelisolatie aanbrengen op de buitenmuur is de meest effectieve manier om de gevel te isoleren. Je brengt eerst de isolatie aan op de buitenmuur en daarna bouw je een nieuwe buitengevel. Je geeft je woning zo een facelift en je zal flink besparen op je energiefactuur. Twee vliegen in één klap!

Er zijn wel enkele nadelen. Gevelisolatie op de buitenmuur kost wat meer, je hebt soms een vergunning nodig van de gemeente en je moet eventueel ook werken aan ramen en deuren.

Binnenmuurisolatie

Indien de woning niet uitgerust is met een spouwmuur en je geen nieuwe buitengevel wil plaatsen, kan je er ook voor kiezen om je woning langs binnen te isoleren. Het isolerend materiaal wordt dan binnenshuis aan de muren bevestigd en afgedekt door een nieuwe wand. Ook zo kan je de woning energiezuiniger maken. Je hebt dan vanzelfsprekend geen vergunning nodig.

De nadelen zijn dat je ook radiatoren moet verplaatsen en je veel binnenruimte zal verliezen. Het is dan ook niet de aangewezen methode om de gevel te isoleren.

Belangrijk: schakel de hulp van een expert in

We raden je aan om altijd een isolatie-expert in te schakelen. Indien de gevelisolatie niet op de correcte manier wordt aangebracht, creëer je mogelijk koudebruggen. De koude buitenlucht vindt dan toch een manier om rechtstreeks in contact te komen met de binnenmuren. Zo ontstaat condensvorming binnenin of op de muur en dat brengt vocht- en schimmelproblemen met zich mee. De isolatie-experten van Fassado weten precies hoe ze die koudebruggen moeten vermijden.

Wil je je gevel isoleren? Fassado helpt je!

Wil je de gevel van je woning isoleren? De specialisten van Fassado helpen je graag bij de isolatie van je gevel. Contacteer ons vrijblijvend en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn voor jouw gevel.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan