Heb je een vergunning nodig voor gevelwerken? Wanneer wel of niet?

Heb je een vergunning nodig voor gevelwerken? Wanneer wel of niet?
Geschreven op 13 mei

Ben je van plan om je gevel te renoveren? Of wil je de gevel extra isoleren of opnieuw bepleisteren? Dan heb je mogelijk een vergunning nodig. Gevelwerken die het uitzicht van de straat veranderen, mogen enkel uitgevoerd worden met goedkeuring van de gemeente.

Maar voor welke gevelwerken heb je nu een vergunning nodig? We zetten alles hieronder op een rijtje.

→ Uw gevel renoveren?Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte

Wanneer heb je wel een vergunning nodig voor gevelwerken?

Voorgevel bekleden of bepleisteren

Wanneer je de voorgevel een nieuwe look wil geven, heb je een vergunning nodig van de gemeente. Die gevelwerken zullen namelijk het uitzicht van de straat veranderen. Wil je de gevel bekleden of bepleisteren? Dan moet je dat dus aanvragen bij de gemeente.

Opgelet: ook als je de gevel wil renoveren met dezelfde of een gelijkaardige baksteen, is die vergunning nodig. In Wallonië moet je daarentegen enkel een vergunning aanvragen indien het uiterlijk van de voorgevel zal veranderen.

Voor het bepleisteren of bekleden van een zij- of achtergevel heb je geen vergunning nodig. Wil je de achtergevel bekleden met hout of crepi, dan moet je daar dus geen toestemming voor vragen. Ben je echter van plan om een nieuwe gevelsteen te plaatsen aan een zij- of achtergevel, dan moet je daarvoor wel een vergunning aanvragen. Er moet dan namelijk een nieuwe fundering aangelegd worden.

Voorgevel schilderen

Wil je de kleur van de voorgevel veranderen, dan heb je wel degelijk een vergunning nodig. Er zijn strikte regels die voorschrijven uit welke materialen de voorgevel opgetrokken mag worden en welke kleuren die voorgevel mag hebben. Bij de ene gemeente zijn de regels al soepeler dan bij de andere gemeente. Wil je de kleur van de voorgevel veranderen, dan heb je doorgaans een vergunning nodig.

Die verplichting geldt niet voor zij- en achtergevels, tenzij je woning geclassificeerd staat als erfgoed. Dan moeten schilderwerken aan alle gevels goedgekeurd worden.

Voorgevel isoleren

Wil je een voorgevel in Vlaanderen of Brussel langs buiten isoleren, dan heb je altijd een vergunning nodig. In Wallonië geldt die verplichting enkel als het uitzicht van de woning zal veranderen.

Om zij- en achtergevels te isoleren, moet je daarentegen geen vergunning aanvragen. Behalve wanneer er werken nodig zijn om de stabiliteit van de zij- of achtergevel te garanderen. Dan heb je wel een vergunning nodig.

Opgelet: er geldt wel een maximale isolatiedikte van 26 centimeter. Dat maximum mag niet overschreden worden, anders overschrijd je de bouwvoorschriften.

Wanneer heb je geen vergunning nodig voor gevelwerken?

Kleinschalige werken

Wil je een kleinschalige renovatie aan de gevel uitvoeren, dan heb je daar doorgaans geen vergunning voor nodig. De werken mogen in dat geval het uitzicht van je woning niet veranderen. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • De gevel een nieuwe laag verf geven in dezelfde kleur
  • De gevel voorzien van een nieuwe, identieke laag bepleistering
  • Enkele bakstenen vervangen door identieke exemplaren
  • Voegwerken vernieuwen
  • De gevel impregneren

Gevel reinigen

Ook om je gevel grondig te reinigen, heb je geen vergunning nodig. De gevel op zich verandert dan namelijk niet.

Hoe vraag ik de vergunning aan?

Het is niet moeilijk om een bouwvergunning aan te vragen. Wil je de gevel renoveren? Dan vraag je die vergunning altijd aan bij de gemeente. Dat kan gemakkelijk online, via het Omgevingsloket. Eventueel kan je ook naar het gemeentehuis gaan om daar op papier een aanvraag in te vullen.

Doorgaans moet je wel even wachten op de goedkeuring van je aanvraag. Je krijgt eerst binnen de maand het bericht of je aanvraag volledig is. Daarna kan je nog enkele maanden moeten wachten op de effectieve vergunning.

Eenmaal je de vergunning gekregen hebt, moet je het gele blad met de mededeling van de geplande werken aan de gevel bevestigen. Indien er binnen de 30 dagen geen klacht komt van buren, mag je met de werken starten.

Tip: vraag na bij de gemeente

De regels die we hierboven beschreven hebben, zijn louter richtlijnen. Twijfel je of je een vergunning nodig hebt voor de geplande gevelrenovatie? Dan ga je beter even langs bij het gemeentehuis. De bevoegde dienst kan je er precies vertellen of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor je gevelrenovatie.

Wil je je gevel renoveren? Fassado helpt je!

Wil je de gevel van je woning renoveren? Dan zit je goed bij Fassado. Onze specialisten helpen je graag de gevel van je woning te renoveren. Contacteer ons vrijblijvend en we komen graag bij u langs.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan