Gevel laten vernieuwen of renoveren? Waar dient u op te letten?

Gevel laten vernieuwen of renoveren? Waar dient u op te letten?
Geschreven op 10 april

Een gevel kan na meerdere jaren zonder onderhoud een beetje verwaarloosd raken. Niet alleen qua uiterlijk, zoals bakstenen die vaal worden, of pleisterwerk dat dof wordt of in bepaalde gevallen zelfs afbrokkelt. Ook de kwaliteit van uw gevel gaat er elk jaar een klein beetje op achteruit. Metsel- en voegwerk wordt poreus, er kunnen barstjes en scheurtjes in ontstaan en ook de aansluitingen met kozijnen en dakgoot nemen in kwaliteit af.

In dat geval is het hoog tijd om uw gevel grondig aan te pakken. Voor gevelrenovatie zijn er heel wat methoden mogelijk.U kan eenvoudigweg een goede gevelreiniging laten doen en uw huidige gevel laten herstellen zonder die echt te veranderen.

Maar u kunt ook kiezen voor geheel nieuwe gevelbekleding, wanneer uw huidige gevel zeer beschadigd is, kan dat een betere uitkomst zijn. In dit artikel vindt u meer informatie over de zaken waar u best rekening mee houdt.

Hoe wilt u dat uw nieuwe gevel er uit zal zien?

Om een eerste keuze te maken betreffende de renovatiewerken, is het slim om een beetje rond te kijken in uw buurt naar gevels die u fraai vindt. Misschien heeft u een mooie bakstenen gevel die u graag wilt behouden? Maar zijn de stenen erg oud en niet sterk meer? Dan kunt u aan steenstrips denken. Of bent u juist fan van crepi? Dan kunt u kiezen voor meerdere kleuren, soorten en afwerkingen crepi.

Welke soort gevelbekleding?

De eerste keuze die u maakt is het materiaal waarmee u uw gevel bekleed wilt hebben. Tegenwoordig is er ontzettend veel mogelijk. Niet alleen de reguliere opties zoals bakstenen en pleisterwerk, maar ook steenstrips van natuursteen, houten, metalen en kunststof gevelbekleding, u kunt uw gevel laten kaleien en zelfs bedekken met dakpannen. Vrijwel alles is mogelijk dus neem gerust de tijd om inspiratie op te doen.

Wil u ook uw gevel laten renoveren? →Contacteer ons voor vrijblijvend advies of prijs

De structuur van de gekozen gevelbekleding

De structuur van het gekozen materiaal zal veel invloed hebben op de uitstraling van uw gevel. Zo kunt u bijvoorbeeld steenstrips kiezen die glad zijn gepolijst, maar ook ruwe stenen die een fraai oneffen effect hebben. Ook kunt u zowel steenstrips als echte stenen in zeer uiteenlopende motieven laten plaatsen, hetgeen zorgt voor ene speciaal effect.

Crepi kan worden aangebracht met zeer uiteenlopend stucwerk, van 100% egaal tot vele mooie afwerkingen.

Gebruikt u nog andere materialen?

U kunt er ook voor kiezen om meerdere soorten gevelbekleding met elkaar te combineren, zoals crepi en bepaalde delen van uw gevel in een ander materiaal zoals hout of metaal. Veel moderne huizen beschikken vaak over en combinatie van materialen, dit zorgt voor een speels en architectonisch interessant effect. Als u wilt dat uw huis voortaan opvalt, dan is dit zeker het overwegen waard.

De kleuren van de gevelbekleding en eventuele voegen

U heeft naast afwerkingen en soorten materialen ook de keuze uit vele kleuren. Alleen al crepi is verkrijgbaar in honderden verschillende kleurschakeringen, van neutraal tot fel en opvallend. Ook kunt u spelen met de kleur van de voegen, zelfs met normale bakstenen kunt zo gemakkelijk een bijzonder effect creëren.

Wilt u ook isolatie laten aanbrengen onder uw nieuwe gevelbekleding?

Naast de esthetische aspecten van gevelrenovatie, komt er ook nog een praktische vraag om de hoek kijken: wilt u uw gevel laten isoleren? U kunt hiermee vaak al gauw honderden euro’s op jaarbasis besparen op uw energierekening.

Wilt u graag deskundig advies en informatie over de vele opties? Bel dan snel met Fassado, wij komen graag bij u langs om alle opties met u door te nemen en te brainstormen over leuke ideeën voor uw gevel.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan