Gevel laten renoveren: bakstenen vs. steenstrips

Gevel laten renoveren: bakstenen vs. steenstrips
Geschreven op 9 oktober

Elke gevel dient na meerdere jaren gebruik gerenoveerd te worden. Heeft u een fraaie gevel met nieuwe stenen of een gevel die al van gevelbekleding is voorzien? Dan zult u allicht enkel voor een grondige gevelreiniging en gevelimpregnatie gaan. Heeft u daarentegen een gevel die door de jaren heen vaal en vuil is geworden? Dan is dit het ideale moment, om gevelbekleding te overwegen. Kiest u dan voor bakstenen of voor steenstrips?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten gevelbekleding, van natuurstenen strips tot kleurrijke kunststof materialen. Na jaren ervaring zien wij echter nog steeds dat de oeroude bakstenen het meest populair blijven. Niet zo gek ook; want bakstenen zijn sterk, mooi en authentiek. U kunt tegenwoordig voor twee opties gaan wanneer u uw huis dit authentieke karakter wilt geven: echte bakstenen of steenstrips. In dit artikel leggen wij u graag de verschillen uit tussen deze twee.

→ Uw gevel laten renoveren met bakstenen of steenstrips?Contacteer ons voor een gratis offerte

Bakstenen en steenstrips: de verschillen in het kort

Wanneer u uw gevel opnieuw laat bezetten met bakstenen of steenstrips laat plaatsen, dan zult u van buitenaf het verschil niet zien. De verschillen zitten meer in de manier van installeren, de tijd en het geld dat u bespaart en het onderhoud. In principe is het grootste verschil het formaat, want een steenstrip is eigenlijk niets anders dan een dunne baksteen. Steenstrips worden namelijk ook echt van bakstenen vervaardigd, die daarna in plakjes van circa twee centimeter worden gezaagd.

Doordat steenstrips een stuk dunner zijn, hoeft u uw huidige gevel niet deels af te breken om vervolgens de steenstrips te plaatsen. Steenstrips kunnen veelal op de meeste bestaande ondergronden worden geplaatst, zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt. Uw gevel zal dus niet vele malen dikker worden.

Steenstrips plaatsen neemt veel minder tijd in beslag

Wanneer u uw gevel laat renoveren met echte bakstenen, dan zullen deze ook op de ouderwetse manier geplaatst worden: door een muur te metselen. Steenstrips daarentegen worden verlijmd met de ondergrond van uw gevel, met een speciale cementlijm die vocht- en vorstbestendig is. Zo worden grote oppervlakken redelijk snel van gevelbekleding voorzien.

De kwaliteit is identiek voor beide methoden

Bakstenen die in België worden gebruikt voor gevels voldoen aan diverse landelijke en Europese normen. Dit is vooral in verband met veiligheid; niemand wil immers graag dat een gevel plotsklaps in elkaar zakt. Daarom dienen de materialen van een goede kwaliteit te zijn. Aangezien steenstrips van hetzelfde materiaal worden gemaakt, kunt u dezelfde kwaliteit verwachten. Hier zit geen verschil in.

Op zoek naar de perfecte steenstrips of bakstenen voor uw gevelrenovatie? Bel ons op 0493/29.00.47

Steenstrips bieden meer keuze op esthetisch gebied

Wanneer u voor bakstenen gaat, heeft u al redelijk wat keuze op het gebied van kleur, vorm en uitstraling. Steenstrips bieden nog net wat meer variatie, omdat deze methode gemakkelijker is aan te passen. Daarnaast kunt u ook steenstrips gebruiken die van andere materialen zijn vervaardigd, zoals beton en natuursteen.

Welke optie is het goedkoopst?

Steenstrips zijn ietwat duurder in de aanschaf, omdat er natuurlijk een extra proces aan voorafgaat alvorens u steenstrips kunt plaatsen. Daarentegen is het plaatsen van steenstrips vele malen goedkoper, dan het opnieuw metselen van een bakstenen gevel. Wilt u graag beide opties overwegen en hiervoor offertes ontvangen? Neem dan gauw contact op met Fassado, wij kunnen u van een offerte op maat voorzien inclusief passend advies.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs