Crepi of cementeren?

Crepi of cementeren?
Geschreven op 25 mei

Is je gevel aan renovatie toe of wil je graag een je buitenmuren een nieuwe, frisse look geven? Dan gaat de zoektocht van start naar de juiste gevelbekleding. Je kan hierbij kiezen voor een bepleistering of cementeren. Maar welke soort renovatie is het beste voor jouw gevel?

Gevelbepleistering: welke bestaan er?

Je gevel bepleisteren is een erg interessante en betaalbare manier om je gevel een nieuwe uitstraling te geven. Het wordt vaak sierpleister of crepi genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten sierpleister: minerale sierpleister en kunstharspleister. Het verschil zit men vooral in de bindmiddelen die gebruikt worden.

→ Crepi of gevelbepleistering?Contacteer ons voor een gratis offerte

Gevelbepleistering Crepi

Kunstharspleister

Bij dit soort pleister wordt er, zoals de naam het al verklapt, kunsthars gebruikt als bindmiddel. Kunstharspleister oftewel synthetische sierpleister wordt ook wel eens uit siliconen gemaakt. De voordelen van kunsthars? Het is een erg elastisch materiaal en is minder gevoelig voor scheurtjes en vervuiling. Met kunsthars kan je echter beter geen ongelijkheden wegwerken, mits dit minder geschikt is. Minerale pleister is hier dankzij zijn dikte wel perfect voor, maar is dan weer minder geschikt om scheurtjes en vuil tegen te gaan.

Minerale sierpleister

Minerale gevelbekleding bestaat meestal uit grondstoffen zoals cement of kalk met zand, kleurstoffen, vulstoffen en water. Dankzij de natuurlijke grondstoffen die er bij deze sierpleister gebruikt wordt, is het erg ecologisch, dampopen en heeft een waterkerende functie. Door zijn natuurlijke oorsprong, is het minder goed bestand tegen vuiltjes zoals algen en mossen. Ook scheurvorming zal sneller voorkomen omdat het materiaal niet zo flexibel is als kunstharspleister.

Gevelbepleistering: soorten afwerkingen

Hoe de afwerking van de pleister eruit ziet, bepaal je volledig zelf: je kan het namelijk afwerken met een kleur naar wens en een bepaalde textuur.

Keuze in korrelgrootte

Ga je voor een egale gevel? Dan kies je best voor een fijne korrel. Ben je eerder voor een grove look? Dan is een grotere korrel helemaal iets voor jou. Je kan zelfs vragen om een bepaalde korrelstructuur in de gevel te laten krabben.

Kleuropties

Keuze in overvloed wat de kleur van de pleister betreft! Maar let wel op: jouw kleurkeuze kan wel de levenstermijn van je pleister beïnvloeden. Een lichtere kleur kies je beter in combinatie met isolatie, terwijl er bij donkere kleuren vaker scheurvorming ontstaat wegens de thermische spanning.

→ Crepi of gevelbepleistering?Contacteer ons voor een gratis offerte

Cementeren: hoe gaat het in z’n werk?

Bij het cementeren wordt er een dun laagje van zandcement op de buitenmuren aangebracht. Deze methode wordt vaak toegepast op oudere gevels waarvan de bakstenen iets fragieler zijn geworden. Cementeren wordt meestal gedaan om kleurverschil of beschadigen aan de gevel weg te werken. Dit vergt veel precisie en vakkennis: ga dit dus nooit zomaar zelf doen zondig grondige voorbereiding.

Cementeren: drie mogelijkheden

Als je aan het cementeren gaat, moet je tussen drie methodes kiezen: een dunne deklaag, een dikke deklaag of een kleurlaag. Bij een dunne deklaag zal de oorspronkelijke steen nog zichtbaar zijn, wat een ruraal doch verzorgd kantje geeft aan je gevel. Een dikke deklaag zorgt voor een volledig effen en egaal muurbekleding waarbij de voegen dus niet meer zal zien.

Een dikke deklaag beschermt beter tegen vorst, regen en wind. Als je het cementmengsel combineert met een bepaalde tint, moet je je gevel achteraf niet meer herschilderen. Je kan echter bij dit soort afwerking alleen kiezen voor een witte of een grijze look.

Fassado helpt je beslissen

Weet je niet welke soort gevelbekleding het beste is voor jouw gevel? De experts van Fassado helpen je graag op weg en geven met plezier vrijblijvend advies. Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Ook plakwerken of gevelrenovatie nodig? →Contacteer ons voor verblijvend advies of prijs

Vraag je gratis geveldiagnose aan